Melionai tiks ir desertui, ir pikantiškai užkandėlei: išbandykite receptus

Melionas – gaivumu pasižymintis vaisius, kurį dėl saldaus skonio ir sultingo minkštimo pamėgto valgytojai visame pasaulyje. Ne išimtis – ir Lietuva.

Melionų salotos su kumpiu.<br>123rf nuotr.
Melionų salotos su kumpiu.<br>123rf nuotr.
Melionai.<br>123rf nuotr.
Melionai.<br>123rf nuotr.
Melionai.
Melionai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 15, 2024, 9:35 AM, atnaujinta May 16, 2024, 10:47 AM

„Melionus pirkėjai mėgsta dėl universalumo. Nors dažniausiai jie yra valgomi vieni, kaip užkandis, tačiau jie puikiai tinka ir įvairių desertų gamyboje. Be to, dera ir su pikantiškai ingredientais, tokiais kaip kumpiai ar įvairūs sūriai“, – teigia Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kaip teigia „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, melionai kilę iš Persijos. Šie vaisiai buvo itin mėgstami ir senovės Egipte. Vėliau melionai buvo atgabenti ir į Viduržemio jūros regioną, auginami Senovės Graikijoje ir Romoje, o dar vėliau buvo atvežti ir į Ispaniją.

Šiandien melionai auginami visame pasaulyje: Artimuosiuose Rytuose, Europoje, Šiaurės Afrikoje, Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje.

Melionai – ne tik skanūs, bet ir sveiki vaisiai. Melionuose yra mažai natrio ir sočiųjų riebalų. Jie yra puikus maistinių skaidulų, vitamino K, kalio ir vario šaltinis. Juose taip pat gausu vitamino C ir B6. Reguliarus melionų vartojimas gražina ir odos būklę: juose gausu vitamino E, kuris padeda neutralizuoti nudegimo saulėje poveikį, be to, melionai turi odą atjauninančių antioksidantų.

Plačiai naudojami kulinarijoje

Pasak J.Sabaitienės, nepažeistą ir nesupjaustytą moliūgą kambario temperatūroje galima laikyti apie porą dienų, o laikomas šaldytuve jis šviežias išliks net 10–14 dienų.

Ekspertė pasakoja, kad melionai ypač mėgstami Japonijoje ir Pietų Korėjoje. Šiose šalyse jie dažniausiai patiekiami vietoje deserto – vakarienės ar pietų pabaigoje.

Švieži melionai taip pat dažnai patiekiami ir su plakta grietinėle arba ledais, jais gardinami ir pyragai arba ruošiami gaivūs sorbetai ar šerbetai.

Kaip teigia J.Sabaitienė, melionai dažnai naudojami ir ruošiant įvairiausias vaisių salotas arba salsas. Šviežius melionus apšlaksčius citrinų sultimis, pabarsčius druska ir džiovintu imbieru gaunamas pikantiškas užkandis.

Melionais gardinamos ir uogienės ar džemai, įvairūs kokteiliai, glotnučiai netgi šaltos sriubos.

Melionai puikiai dera su medumi, imbieru, citrusiniais vaisiais, agurkais, pankoliais, obuoliais, įvairiomis uogomis, kiviais, apelsinais ar prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip bazilikai, kalendros ir mėtos.

Mėgstantiems pikantiškesnį maistą vaisių ir daržovių ekspertė siūlo melionus derinti ir su įvairiais sūriais, įskaitant rikotą, maskarponę ar halumį arba  mėgstamu kumpiu.

J.Sabaitienė siūlo meliono nepamiršti įtraukti į kasdienį savo racioną ir dalijasi keliais nepaprasto skonio receptais.

Melionų salotos su halumio sūriu

Reikės:

  • 200 g halumio sūrio
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 2 puodelių gražgarsčių  
  • 100 g „Prosciutto“ kumpio
  • pusės meliono

Salotų padažui:

  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų apelsinų sulčių
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio garstyčių
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Kaip gaminti

Pirmiausia iki vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę. Alyvuogių aliejuje ir iš abiejų pusių kelias minutes pakepkite sūrį.

Nedeliais gabalėliais supjaustykite melioną, sudėkite jį į didelį dubenį. Sumaišykite su gražgarstėmis, kumpiu ir sūriu. Galiausiai sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir apšlakstykite salotas.

Uogų ir melionų ledai

Reikės:

  • kelių puodelių supjaustyto meliono
  • puodelio mėgstamų uogų
  • šlakelio agavų sirupo

Kaip gaminti

Elektriniu smulkintuvu sutrinkite meliono minkštimą, uogas ir agavų sirupą iki vientisos masės. Gautą mišinį supilkite į ledų formeles. Pernakt šaldykite kameroje. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.