Šiaurės Korėja atvėrė sieną rusų turistams: apsilankyti žada ir V. Putinas

Atostogos Šiaurės Korėjoje gali vėl tapti realybe. Pirmąkart po pandemijos ši uždara valstybė atvėrė sienas turizmui, tačiau pradžioje Kim Jong-uno režimas įsileido tik rusus.

Padėti gėlių prie Šiaurės Korėjos lyderių paminklų kol kas gali tik rusai – turistai iš kitų valstybių neįleidžiami.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Padėti gėlių prie Šiaurės Korėjos lyderių paminklų kol kas gali tik rusai – turistai iš kitų valstybių neįleidžiami.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Korėjos kariai.<br>EPA-ELTA nuotr.
 Šiaurės Korėjos kariai.<br>EPA-ELTA nuotr.
 Šiaurės Korėjos kariai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Korėjos kariai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja skelbia išbandžiusi naują hipergarsinę raketą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šiaurės Korėja skelbia išbandžiusi naują hipergarsinę raketą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šiaurės Korėja skelbia išbandžiusi naują hipergarsinę raketą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šiaurės Korėja skelbia išbandžiusi naują hipergarsinę raketą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Padėti gėlių prie Šiaurės Korėjos lyderių paminklų kol kas gali tik rusai – turistai iš kitų valstybių neįleidžiami.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Padėti gėlių prie Šiaurės Korėjos lyderių paminklų kol kas gali tik rusai – turistai iš kitų valstybių neįleidžiami.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 2, 2024, 4:13 PM, atnaujinta May 2, 2024, 4:15 PM

Vieną ilgąjį savaitgalį beveik šimtas rusų atvyko ten, kur nuo koronaviruso pandemijos pradžios nebuvo įžengęs nė vienas keliautojas iš užsienio, – į Šiaurės Korėją.

Jie aplankė Kim Il-sungo aikštę, pavadintą Šiaurės Korėjos įkūrėjo vardu, stebėjo jaunimo muzikinį pasirodymą, kuriame mergaitė vilkėjo tradicinį korėjiečių drabužį hanboką. Po to turistai buvo nuvežti paslidinėti.

Nors kelionės metu rusai tikėjosi dar didesnių apribojimų, taisyklių netrūko: vieni, be palydos, jie negalėjo palikti viešbučio, o už visus pirkinius turėjo atsiskaityti ne Rusijos rubliais, o Kinijos juaniais arba JAV doleriais.

Žada viešėti ir V.Putinas

Nieko nuostabaus, kad būtent Rusijos piliečiai buvo pirmieji užsienio turistai, įleisti į šią šalį nuo tada, kai Kim Jong-uno režimas 2020 metų pradžioje užrakino savo sienas. Nuo praėjusio rugsėjo, kai traukiniu vienas diktatorius nuvyko aplankyti kito „Vostočnyj“ kosmodrome, Šiaurės Korėjos ir Rusijos ekonominiai bei kariniai ryšiai sustiprėjo.

Remiantis Vašingtono, Seulo ir Kijevo vertinimais, Šiaurės Korėja tiekia Rusijai šaudmenis ir trumpojo nuotolio balistines raketas, kuriomis atakuojama Ukraina.

Aukšto rango Maskvos ir Pchenjano pareigūnai reguliariai susitinka, o Vladimiras Putinas, kaip teigia Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida, ketina artimiausiu metu apsilankyti Šiaurės Korėjoje. Be to, Kremliaus šeimininkas žada padėti Šiaurės Korėjai siekti tikslų kosminių palydovų technologijų pasaulyje.

Pirmoji Rusijos turistų siunta ir pažadas, jog netrukus jų bus daugiau, rodo, kad abi šalys viena kitai nori padėti įvairiausiais būdais.

Dovanų vaikams – raketa

33-ejų rusas „YouTube“ žvaigždė Ilja Voskresenskis buvo vienas turistinės grupės narių.

Interviu „The Wall Street Journal“ jis sakė, kad grupė Pchenjane praleido vieną dieną.

Kitas dvi dienas turistai lankėsi Masikriongo slidinėjimo kurorte, kuriame rado visko – nuo švediškų sniego valytuvų iki šveicariškų gondolų.

Kurortas buvo pastatytas paties Kim Jong-uno nurodymu. Jis yra studijavęs Šveicarijoje ir pareiškė, kad slidinėjimo bazė turėtų suteikti žmonėms „labai civilizuotas ir laimingas gyvenimo sąlygas“.

I.Voskresenskis pasakojo, kad pro autobuso langus Pchenjano gatvėse matė nedaug automobilių. Vietiniai gidai rusų turistų grupę vežė tik į tokias vietas, kur jie nesusidūrė su jokiais eiliniais šiaurės korėjiečiais.

Vienoje suvenyrų parduotuvėje I.Voskresenskis rado atvirukų su antiamerikietiškais šūkiais. Jis nutarė savo vaikams nupirkti Šiaurės Korėjos lego žaislų versiją, už kurią susimokėjo JAV doleriais. Dauguma žaislų buvo karinės tematikos, pavyzdžiui, tankai. I.Voskresenskis išsirinko raketą.

Stebėdamas mažų vaikų, grojančių akordeonu, pasirodymą rusas negalėjo nesuabejoti jų šypsenomis.

„Tas jausmas, kad viskas yra nerealu, kad visa šalis yra kažkoks nesibaigiantis teatro spektaklis, manęs neapleido nė akimirkai“, – sakė I.Voskresenskis.

Amerikiečių nebeliko

Iki koronaviruso pandemijos turizmas Šiaurės Korėjoje buvo labai svarbus režimo pajamų šaltinis, nes taip į šalį atkeliaudavo užsienio valiutos.

Turizmas buvo viena iš nedaugelio ekonomikos šakų, kurių nepaveikė tarptautinės sankcijos.

Atėjęs į valdžią 2011 metų pabaigoje Kim Jong-unas turizmą pavertė prioritetu, siūlydamas atostogų paketus su prabangiais Šiaurės Korėjos viešbučiais, paplūdimių kurortais ir maratonais.

Nepriklausomų šaltinių vertinimu, 2019 m. šalyje apsilankė apie 350 tūkst. užsienio turistų, iš jų 90 proc. sudarė kinai.

Iki 2017 metų į Šiaurės Korėją keliaudavo ir amerikiečiai, tačiau Valstybės departamentas uždraudė JAV piliečiams vykti į šią šalį.

Draudimas buvo įvestas mirus amerikiečiui koledžo studentui Otto Warmbierui.

Jis Šiaurės Korėjoje buvo įkalintas kone 17 mėnesių už tai, kad, kaip įtariama, kelionės metu išniekino politinį plakatą. Šiaurės Korėjoje O.Warmbieras susirgo ir grįžęs į JAV mirė.

Dideli muziejai šalti

Nicholas Bonneris, Pekine įkūręs „Koryo Tours“ agentūrą, kuri yra didžiausia ir ilgiausiai veikianti kelionių po Šiaurės Korėją organizatorė Vakarų šalyse, teigė, kad gidai keliautojus paprastai veda į Korėjos karo muziejų, Džučės bokštą ir Masikriongo kurortą šalies rytinėje pakrantėje.

N.Bonneris pasakojo, kad žiemą būna sunku apšildyti didžiulius Šiaurės Korėjos muziejus, todėl lauke dažnai būna šilčiau nei patalpose.

Jo pažįstami Šiaurės Korėjoje pasakojo, kad pastaroji rusų kelionė buvo surengta kaip bandomoji išvyka siekiant parodyti Rusijos kelionių agentams, kokius paketus būtų galima sudaryti ateityje.

„Kiekvienam atvykusiam tai yra tokia neįprasta šalis, nepalyginama su niekuo kitu. Net ir rusams“, – sakė N.Bonneris.

Sekė čiuožiant nuo kalno

Šiaurės Korėjoje visus atvykėlius paprastai atidžiai lydi vietos prižiūrėtojai.

Kaip pasakojo I.Voskresenskis, nuo rusų akys nebuvo nuleidžiamos nuo pirmosios dienos Pchenjane iki išvykos į Masikriongo slidinėjimo kurortą.

Poilsiautojams buvo pasakyta, kad negalima karpyti nuotraukų su šalies vadovų Kimų paminklais. Be to, uždrausta filmuoti paprastus namus arba eiti pasivaikščioti vieniems.

Turistus visada stebėjo ir kurorto darbuotojai. Beveik tuščiame slidinėjimo kurorte I.Voskresenskis pastebėjo, kad kas kartą leidžiantis trasomis jį sekė du Šiaurės Korėjos slidininkai.

Fone griaudėjo patriotinė muzika.

Grupinė kelionė, apie kurią pirmą kartą buvo paskelbta sausio mėnesį, žmogui kainavo apie 700 eurų. Suma padengė 80 minučių skrydžius į abi puses tarp Rusijos Tolimųjų Rytų miesto Vladivostoko ir vienintelio Šiaurės Korėjos tarptautinio oro uosto sostinėje Pchenjane. Įskaičiuotas buvo ir vidaus skrydis į slidinėjimo kurortą Šiaurės Korėjos rytinėje pakrantėje ir maitinimas.

Už slidinėjimo abonementą, suvenyrus ir kitas išlaidas reikėjo sumokėti papildomai.

Reikėjo padėti gėlių

Kelionę į Šiaurės Korėją organizavusios Vladivostoko kelionių agentūros „Vostok Intur“ interneto svetainėje paskelbtose gairėse įspėjama apie prastą belaidžio interneto prieigą ir perspėjama niekur neiti be priežiūros.

Rusijos turistai buvo įspėti nesivežti jokių Vakaruose išleistų knygų apie Kim Jong-uno režimą.

Šiaurės Korėjos propagandinių plakatų buvo galima nusipirkti už 40 dolerių (36 eurus).

Vienas rusų žurnalistas, kelionę aprašęs Vladivostoke įsikūrusiam leidiniui, pasakojo, kad atvykus į Pchenjaną kai kurie turistai nedrąsiai išsitraukė išmaniuosius telefonus ir fotoaparatus, o šiaurės korėjiečiai jiems stebėtinai netrukdė.

Šiaurės Korėjos gidai tik paprašė neplatinti kai kurių nuotraukų socialiniuose tinkluose: uždrausta fotografuoti darbininkus, ūkininkus ir kareivius.

Visi šiaurės korėjiečiai įsisegę ženkliukus su buvusiais ir dabartiniais lyderiais Kimais.

Fotografuojantis prie Šiaurės Korėjos paminklų, pavyzdžiui, 22 metrų aukščio buvusių vadovų Kim Il-sungo ir Kim Jong-ilo, žmonėms įsakyta stovėti tiesiai, rankas laikant prie šonų. Rusams buvo duota gėlių, kurias jie turėjo padėti priešais paminklus.

„Žmonių veiduose nėra beviltiškos tuštumos ir nevilties – jie visi nuoširdžiai laimingi ir džiaugiasi, kad svečiai vėl pradėjo lankytis jų šalyje“, – rašė rusų žurnalistas.

Ryšius užsimojo plėsti

Anot agentūros „Vostok Intur“, į Šiaurės Korėją keturių dienų kelionei išvyko kelios turistų grupės. Bet kad Pchenjano piniginė rimtai storėtų, reikia šimtų tūkstančių, o ne šimtų turistų.

„Rusijos ir Šiaurės Korėjos ryšiams turizmas yra svarbus simboliškai“, – kalbėjo Tolimųjų Rytų federalinio universiteto Vladivostoke dėstytojas Artiomas Lukinas.

Spėjama, kad ryšys tarp šių šalių plėsis labiau.

Rusijos ambasadorius Pchenjane Aleksandras Macegora neseniai sakė, kad abi valstybės svarsto galimybę sujungti savo sostines geležinkeliu ir atnaujinti keltų maršrutą tarp Vladivostoko ir Šiaurės Korėjos uostamiesčio Rasono.

Nors vis dar galioja tam tikri COVID-19 apribojimai ir reguliarūs skrydžiai į Pchenjaną nėra visiškai atnaujinti, A.Macegora išreiškė viltį, kad šie klausimai bus išspręsti per artimiausius mėnesius.

„Sąlygos slidinėti ten puikios. Esu tikras, kad mūsų turistams patiks“, – pareiškė ambasadorius.

Parengta pagal „Wall Street Journal“ inf

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.