Dėl V. Putino atleisto S. Šoigu – analitikų žodis: atskleidė tikrąsias priežastis

JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai mano, kad Rusijos vadovas Vladimiras Putinas keičia personalą Rusijos gynybos ministerijoje, siekdamas sustiprinti pasirengimą užsitęsusiam karui su Ukraina ir galbūt pasirengti būsimai konfrontacijai su NATO.

V. Putinas ir S. Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir S. Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-13 08:16, atnaujinta 2024-05-13 08:19

Sekmadienio vakarą pranešta, jog Kremliaus vadovas gynybos ministrą Sergejų Šoigu pakeitė Andrejumi Belousovu. Atleistą pareigūną jis perkėlė į Saugumo tarybos sekretoriaus postą vietoj Nikolajaus Patruševo.

Pasak ekspertų, šie aukšto lygio pertvarkymai po prezidento rinkimų rodo, kad V. Putinas žengia svarbius žingsnius siekdamas mobilizuoti Rusijos ekonomiką ir gynybos pramonės bazę.

ISW paaiškino, kad beveik dešimtmetį Rusijos federalinėje vyriausybėje ekonomikos ministru dirbęs A. Belousovas ir pastaruoju metu vadovavęs įvairiems vidaus inovacijų projektams karinės pramonės komplekso ir bepiločių orlaivių srityse yra gerai pasirengęs vadovauti Rusijos gynybos ministerijos aparatui.

„A. Belousovas turi tvirtą efektyvaus technokrato reputaciją, o vidiniai šaltiniai teigia, kad jis taip pat palaiko teigiamus santykius su V. Putinu“, – pridūrė analitikai.

Ataskaitoje teigiama, kad N. Patruševo pakeitimas į S. Šoigu Saugumo tarybos sekretoriaus pozicijoje taip pat atitinka bendrą V. Putino politiką, pagal kurią jis tyliai išstumia aukšto rango saugumo pareigūnus, skirdamas jiems periferinius vaidmenis Rusijos saugumo srityje, o ne paprasčiausiai atleisdamas juos iš pareigų.

Anksčiau jis panašiai išstumdavo savo žlugusius generolus, skirdamas juos į periferines saugumo ir gynybos pareigas, nepriklausančias tiesioginei vadovavimo grandžiai, kartais leisdamas jiems „išpirkti kaltę ir grįžti į V. Putino tarnybą“.

Išskyrus N. Patruševo atleidimą, Rusijos vadas iš esmės vėl paskyrė pagrindinių saugumo tarnybų vadovus, o tai rodo, kad jis išlaikė lojalių saugumo pareigūnų branduolį.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.