Dar neperrinktas G. Nausėda jau virpina ministrų kėdes: ką apie tai mano jie patys?

Šalies vadovas Gitanas Nausėda nurodė, kad jeigu bus perrinktas prezidentu, pirmasis jo darbas būtų koreguoti Vyriausybės sudėtį – jis tikino nematantis jokių galimybių, kad ministrų kabinetas, jo pergalės atveju, liktų tokios pačios sudėties.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda nurodė, kad jeigu bus perrinktas prezidentu, pirmasis jo darbas būtų koreguoti Vyriausybės sudėtį.<br>lrytas.lt koliažas.
Šalies vadovas Gitanas Nausėda nurodė, kad jeigu bus perrinktas prezidentu, pirmasis jo darbas būtų koreguoti Vyriausybės sudėtį.<br>lrytas.lt koliažas.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>A, Ufarto (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>A, Ufarto (ELTA) nuotr.
Kęstutis Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Monika Navickienė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Monika Navickienė.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

May 14, 2024, 5:30 PM, atnaujinta May 15, 2024, 8:27 AM

Tačiau naujienų portalo lrytas.lt kalbinti ministrai sako nerimo dėl galimai klibančių kėdžių nejaučiantys – jie akcentuoja Konstituciją ir premjerės atsakomybę formuoti Vyriausybę, ragina prezidentą nebesivelti į asmeniškumus.

Tuo metu pati premjerė Ingrida Šimonytė pastebi, kad rinkimus laimėjus jai, keistųsi ir pati Vyriausybės vadovė.

Pirmas darbas jau aiškus

Sekmadienį balsuoti nuvykęs šalies vadovas G.Nausėda, žurnalistų paklaustas, koks būtų pirmasis jo darbas, dar kartą tapus prezidentu, įvardijo pokyčius Vyriausybėje – mat, kaip numato įstatymas, Vyriausybė grąžina savo įgaliojimus, kai išrenkamas prezidentas.

O pirmadienį, laimėjęs pirmąjį turą G.Nausėda pakartojo nematantis galimybės, kad Vyriausybė galėtų likti tokios pačios sudėties jo pergalės rinkimuose atveju.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas antradienį pridūrė, kad Vyriausybėje gali būti daugiau nei du ministrai, kuriuos G.Nausėda norėtų pakeisti. Tik pati premjerė I.Šimonytė, F.Jansono teigimu, gali būti visiškai rami dėl savo posto.

Savo ruožtu pati premjerė antradienį teigė kol kas šių Prezidentūros pareiškimų nevertinanti niekaip.

„Nes jeigu prezidente išrinks mane, tai keisis net Vyriausybės vadovas tuomet“, – juokavo premjerė.

Kalbos – naujos?

Jau anksčiau prezidento G.Nausėdos klausimų susilaukęs žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas antradienį naujienų portalui lrytas.lt teigė jokio nerimo po naujausių prezidento pareiškimų nejaučiantis.

„Nerimo nejaučiu, o ministro postas yra politinio pasitikėjimo objektas – visada bus klausimai dėl ministro tinkamumo ar politinių keitimų. Iš kitos pusės, reikia turėti mintyje, kad sprendimus, ar vienas ministras tęs darbą Vyriausybėje, ar ne, pirmiausiai priima valdančioji koalicija ir premjerė“, – pabrėžė K.Navickas.

Ministras tikino niekada neturėjęs ir šiuo metu neturintis jokių nesutarimų su Prezidentūra, todėl teigė negalintis įvardyti konkrečių priežasčių, dėl kurių prezidentas keltų jo tolesnio darbo ministerijoje klausimą.

„Tikiuosi, kad tikrai vykdžiau ir darau tai, ką mes aptarėme pirmomis dienomis susitikę su prezidentu, kalbant apie trumpąsias maisto grandines, gamtosauginius dalykus žemės ūkyje, taip pat ir Žaliosios Lietuvos prezidento koncepcija.

Kadangi pats prezidentas minėjo, kad turės man klausimų, tai bus įdomu juos išgirsti, ir tada po atsakymų galėsiu ir kitą komentarą pateikti“, – nurodė ministras.

K.Navickas pasakojo, kad paskutinį kartą su G.Nausėda kalbėjosi tik kadencijos viduryje. Kritikos, kaip pripažino ministras, jo atžvilgiu iš prezidento būta, tačiau kalbos apie tai, kad jis galėtų būti pakeistas, esą jam yra naujos.

„Prezidentas tik dabar pradeda kalbėti. Visą laiką buvo kritikos pateikta, ji kai kuriais atvejais buvo pagrįsta, mes atitinkamai sureagavome. O kaip bus – nežinau“, – kalbėjo jis.

Tuo metu minčių pasitraukti pačiam K.Navickas šiuo metu neturi.

„Tų minčių visada yra, natūralu – tai yra žmogiška. Vertini visas aplinkybes, pasitraukimo ar darbų tęsimo prasmė visada yra, ir, matyt, bus. O šiuo metu tokių minčių neturiu“, – patikino jis.

Pasitikėjimo klausimas

Tuo metu nemažai prezidento kritikos praeityje sulaukusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ragino Prezidentūrą nesivelti į asmeniškumus.

„Tikrai nieko nebijau ir net neturiu ko bijoti. Dirbame toliau. Jeigu kažkokie sprendimai bus, tai jie bus. Pasitikėjimas iš premjerės yra, man tai yra svarbiausia, nes mano vadovė, kuri pasikvietė mane dirbti komandoje, yra ministrė pirmininkė I.Šimonytė. Jos pasitikėjimas yra. Kol mes turime bendrą sutarimą ir pasitikėjimą, dirbame toliau.

Labiausiai norėčiau palinkėti, kad nebūtų einama į asmeniškumus, kažkokius įsižeidimus, bet žiūrima dalykiškai, profesionaliai ir valstybiškai. Šiuo atveju saugumo situacija, iššūkiai valstybei yra didžiuliai, norėtųsi, kad kažkokie asmeniniai dalykai, įsižeidimai nedarytų įtakos valstybės situacijai“, – naujienų portalui lrytas.lt komentavo A.Bilotaitė.

Savo ruožtu viena iš geriausiai I.Šimonytės Vyriausybėje vertinama socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigė kiekvieną dieną savo poste jaučianti laikinumo jausmą – bet visai ne dėl Prezidentūros pareiškimų.

„Kaip ministrė kiekvieną dieną jaučiu ir išgyvenu laikinumo jausmą, ir manau, kad tai yra natūralus dalykas, nes ministras yra ministras tiek, kiek jis turi premjero pasitikėjimą – iki pirmo nepasitikėjimo signalo arba pirmos didesnės klaidos, už kurią galėtų reikėti prisiimti atsakomybę.

Todėl puikiai suvokiu laikinumo jausmą, bet lygiai taip pat suprantu, kad tai yra premjerės atsakomybė formuoti kabinetą, pasitikėti tuo kabinetu ir aš džiaugiuosi kol kas galėdama vykdyti savo pareigas ir turėdama ministrės pirmininkės pasitikėjimą“, – portalui lrytas.lt sakė M.Navickienė.

Ministrė prezidento žodžius pirmiausiai aiškina vykstančiais rinkimais, todėl ragina į šiuos pareiškimus reaguoti ramiai.

„Tai yra rinkiminis periodas, todėl norėčiau, kad tuos retorinius ir kitus dalykus, kuriuos dabar stebime ir dar stebėsime keletą savaičių, žmonės vertintų ramiai. Jokios nei konstitucinės, nei įstatyminės aplinkybės nėra pasikeitusios.

Premjerė vykdo savo darbą, o sprendimai bus priimti tokie, kokius pasiūlys premjerė prezidentui dėl, tarkime, švietimo ministro.

Tikrai nematau jokių pokyčių, išskyrus tai, kad dvi savaites greičiausiai turėsime intensyvesnės retorikos“, – įvertino M.Navickienė.

G.Landsbergis priminė Konstituciją

Rinkimais ir būdu pritraukti rinkėjus prezidento žodžius aiškino ir užsienio reikalų ministras, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Paklaustas, ar viena iš korekcijų Vyriausybėje, kurių norėtų G.Nausėda, galėtų būti jis pats, G.Landsbergis svarstė, kad pasibaigus prezidento rinkimams atsakyti į šį klausimą bus lengviau.

„Dar esame aktyviame rinkimų laikotarpyje, dėl to žinutes, kurios yra pasakomos, aš dažniausiai vertinu per mobilizacinę prizmę. Kitaip tariant, jos yra skirtos savo rinkėjams mobilizuoti, kad jie ateitų, nepamirštų, jog yra dar antras turas.

Gal vis dėlto, pasibaigus rinkimams, nuslūgus emocijai, perskaičius Konstituciją dar kartą, visi grįšime ir bus lengviau atsakyti į šį klausimą“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Jis priminė Konstituciją, kad Ministrų kabineto formavimas yra premjero atsakomybė, o Vyriausybės įgaliojimų sugrąžinimas, išrinkus prezidentą, yra formalus procesas.

„Iš politinės tradicijos perspektyvų tai yra politinio kultūringumo gestas, besikeičiant prezidentams, kad Vyriausybė dirbtų jau ir su naujai įgaliojimus gavusio prezidento palaiminimu.

Tokia tradicija Lietuvoje egzistuoja, bet tai išlaiko premjero, Vyriausybės vadovo, konstitucinę pareigą pačiam nustatyti Vyriausybės sudėtį. Ar ji bus pakeista, ar ne, vyks tokia pati diskusija, kokia vyko iki šiol.

O šių dienų žinios yra žinios rinkėjams“, – apibendrino G.Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.