Eilinį kartą apsimelavo? Paskelbus, kad Rusijos namą sugriovė ukrainiečių raketa, duomenys rodo ką kita

Kaip rašo „Newsweek“, sekmadienį Belgorodo regione iš dalies sugriuvus daugiabučiui namui, Rusija dėl to apkaltino Ukrainą. Tačiau išsamesnė analizė kelia abejones dėl tokio scenarijaus.

 Kaip rašo „Newsweek“, sekmadienį Belgorodo regione iš dalies sugriuvus daugiabučiui namui, Rusija dėl to apkaltino Ukrainą. Tačiau išsamesnė analizė kelia abejones dėl tokio scenarijaus.<br> AFP / Scanpix / War_home nuotr., lrytas.lt mont.
 Kaip rašo „Newsweek“, sekmadienį Belgorodo regione iš dalies sugriuvus daugiabučiui namui, Rusija dėl to apkaltino Ukrainą. Tačiau išsamesnė analizė kelia abejones dėl tokio scenarijaus.<br> AFP / Scanpix / War_home nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2024, 7:48 PM

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį pranešė, kad Ukraina panaudojo taktinę raketų sistemą „Točka-U“ ir kitus ginklus, ir apie 11 val. 40 min. Maskvos laiku atakavo „Belgorodo miesto gyvenamuosius rajonus“.

Teigiama, kad Rusijos priešlėktuvinė gynyba sunaikino 12 raketų (6 „Točka-U“, 4 „Vampire“ ir 2 „Olkha“), o „vienos numuštos „Točka-U“ raketos fragmentai apgadino gyvenamąjį pastatą“ Belgorode, nurodė Maskva.

Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas vėliau teigė, kad evakuojant gyventojus iš dalies įgriuvo pastato stogas. Mažiausiai 19 žmonių buvo sužeisti, „Telegram“ nurodė V. Gladkovas. Nepatvirtintais duomenimis, įvykio vietoje yra žuvusiųjų.

Tačiau kaip rašo „Militarnyj“, tarp minėto pastato nuolaužų rasti priešlėktuvinės raketos „5V55/48N6DM“ fragmentai – tokios naudojamos priešlėktuvinės gynybos sistemose „S-300/S-400“.

„Telegram“ kanalas „War_home“ paskelbė atitinkamas incidento nuotraukas. Paskelbtoje medžiagoje matyti priešlėktuvinės raketos aerodinaminio vairo fragmentas ir fiuzeliažo elementai.

Kaip teigia „Militarnyj“, V. Gladkovas paskubėjo kaltę dėl incidento priskirti Ukrainai, tačiau vėliau buvo paviešintas sprogimo vaizdo įrašas. Ir jame nematyti, kad iš Ukrainos pusės būtų atskriejusi kokia nors raketa – priešingai, jame matyti, kad sprogimas įvyko šiaurės rytinėje pastato dalyje.

Už pastato šiaurės rytinės dalies yra plati atvira teritorija, kurioje gali būti dislokuotos Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemos. O siena su Ukraina yra pastato pietuose, todėl Ukrainos raketa negalėjo pataikyti į pastatą iš šiaurės rytų krypties.

Belgorode veikia Rusijos priešlėktuvinė gynyba

Anksčiau „Militarnyj“ rašė, kad Rusijos priešlėktuvinės valdomos raketos „57E6“ – būtent iš sistemos „Pancir“ – variklis perskrodė privataus namo Belgorode stogą ir nukrito vaikų kambaryje. Yra žinoma, kad tokios raketos variklis atsiskiria praėjus maždaug 2,6 sekundės po starto, suteikęs raketai pradinį greitį. Tai rodo, kad sistema „Pancir“ buvo netoli miesto gyvenamųjų rajonų.

Dėl Rusijos priešlėktuvinės gynybos aplaidumo „57E6“ raketų variklių kritimas ant gyvenamųjų pastatų tapo Belgorodo civilių gyventojų kasdienybe. Be to, žinoma, kad 2022 m. vasarį rusai buvo pastatė tokį kompleksą šalia vaikų darželio Voroneže. Vėliau, 2023 m. sausio 19 d., buvo pranešta, kad kompleksai įrengti ant Maskvos civilinių administracinių pastatų – įskaitant švietimo įstaigas – stogų.

Tuomet ant Rusijos Federacijos gynybos ministerijos pastato stogo taip pat buvo pastebėta priešlėktuvinės gynybos sistema „Pancir“. Ji buvo sumontuota ant sraigtasparnio nusileidimo platformos. Tokie raketinių kompleksų įrengimai urbanizuotose vietovėse kelia didelį pavojų civiliams, rašo „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.