Skelbiama, kad ukrainiečiai sugadino milžinišką ir 110 milijonų dolerių kainuojančią rusų karinę sistemą

Remiantis nauja informacija, Rusija prarado unikalią radiolokacinę sistemą – o Ukrainos ir Maskvos šaltiniai pranešė, kad Kijevas atakavo objektą, esantį už kelių šimtų kilometrų giliai Rusijos teritorijoje.

 Unikalus radaras „29B6 Konteiner“ yra Rusijos išankstinio perspėjimo sistemos, skirtos aptikti už tūkstančių kilometrų artėjančias grėsmes – pavyzdžiui, tolimojo nuotolio balistines raketas – dalis.
 Unikalus radaras „29B6 Konteiner“ yra Rusijos išankstinio perspėjimo sistemos, skirtos aptikti už tūkstančių kilometrų artėjančias grėsmes – pavyzdžiui, tolimojo nuotolio balistines raketas – dalis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-19 14:31, atnaujinta 2024-04-19 16:15

Trečiadienį Ukrainos žiniasklaida, remdamasi šaltiniais Ukrainos karinėje žvalgyboje, pranešė, kad Kijevo bepiločiai smogė į objektą Rusijos Mordovijos respublikoje – užhorizontinį radarą „29B6 Konteiner“. Rusijos ir Ukrainos šaltiniai taip pat pranešė, kad ir balandžio 11 d. Kijevo bepilotis atakavo šį Mordovijos objektą.

Trečiadienį Mordovijos regiono gubernatorius Artiomas Zdunovas nurodė, kad Ukrainos bepilotis „vėl atakavo objektą Mordovijoje“ apie 1 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku. Jo teigimu, Rusijos oro gynyba numušė droną.

Tačiau „Telegram“ kanalas „VČK-OGPU“, kuris teigia turintis vidinės informacijos iš Rusijos saugumo pajėgų, nurodė, kad „ataka buvo sėkminga ir dabar Rusijos užhorizontinė stotis neveikia“.

Unikalus radaras „29B6 Konteiner“ yra Rusijos išankstinio perspėjimo sistemos, skirtos aptikti už tūkstančių kilometrų artėjančias grėsmes – pavyzdžiui, tolimojo nuotolio balistines raketas – dalis. Pasak Rusijos valstybinės naujienų agentūros TASS, sistema gali stebėti sparnuotųjų ir hipergarsinių raketų paleidimą bei lėktuvų pakilimą maždaug 3000 kilometrų atstumu.

Radaras pastatytas šalia Kovylkino miesto, esančio į pietryčius nuo Maskvos, pranešė kelios Ukrainos žiniasklaidos priemonės. Tai yra maždaug už 600 kilometrų nuo Ukrainos sienos.

Minėtas šaltinis teigia, kad šis radaras yra „vienintelis tokio pobūdžio užhorizontinio sekimo radaras“. 2020 m. pradžioje valstybinė Rusijos žiniasklaida pranešė, kad antrasis „Kontainer“ radaras bus dislokuotas Rusijos eksklave Kaliningrade – tačiau „Forbes“ apibūdina Mordovijoje esantį radarą kaip vienintelį Rusijos užhorizontinį radarą, nukreiptą į Vakarus ir stebintį oro erdvę aplink Europą. Jis vertas 110 mln. dolerių, teigia leidinys.

„Bus nepaprastai sunku užpildyti spragą“, atsiradusią dėl radaro nebuvimo, teigiama „VČK-OGPU“ kanale.

Užhorizontiniai radarai naudoja Žemės jonosferą signalams atspindėti, taip išplėsdami aptikimą naudodamiesi planetos išlenktumu. Jie naudojami siekiant aptikti potencialias grėsmes toli už įprastinių radarų sistemų ribų.

Rusijos ir Ukrainos šaltiniai pranešė apie ankstesnę Kijevo bepiločio orlaivio ataką prieš Mordovijos objektą ir balandžio 11 d. Rusijos nepriklausoma naujienų agentūra „Astra“ teigė, kad aplink radaro buvimo vietą buvo numušti du dronai.

Balandžio 11 d. Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos priešlėktuvinė gynyba perėmė du Ukrainos dronus virš Mordovijos regiono – tačiau daugiau informacijos apie dronų numušimo lokaciją ar taikinį nepateikė.

Pasak TASS, radaras „Konteiner“ Mordovijos regione veikia nuo 2019 m. gruodžio pradžios, rašo „Newsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.