Ukrainiečiai pirmąkart pamušė strateginį rusų bombonešį – štai kas apie jį žinoma

Keli Rusijos šaltiniai patvirtino pranešimus, kad į Rusijos tolimojo nuotolio bombonešį Tu-22M3 pataikė Ukrainos „žemė-oras“ raketa ir jis sudužo, kai bandė grįžti į bazę užsidegus varikliui.

 Tiksli katastrofos priežastis kol kas nežinoma, bet kai kurie Ukrainos šaltiniai teigia, kad bombonešis buvo numuštas – o tai būtų pirmas toks atvejis šiame konflikte.<br> Wikimedia commons, lrytas.lt mont.
 Tiksli katastrofos priežastis kol kas nežinoma, bet kai kurie Ukrainos šaltiniai teigia, kad bombonešis buvo numuštas – o tai būtų pirmas toks atvejis šiame konflikte.<br> Wikimedia commons, lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2024, 8:49 AM, atnaujinta Apr 19, 2024, 11:21 AM

Pasak „Telegram“ kanalo „Dva Majora“, įveikęs nemažą atstumą, „Tu-22M3“ priartėjo prie savo bazės, bet galiausiai dėl pablogėjusios orlaivio būklės negalėjo tęsti skrydžio.

Pranešime taip pat pabrėžta sisteminga Ukrainos taktika, užsimenant apie Ukrainos pajėgų paspęstus spąstus Rusijos orlaiviams.

Prieš šį patvirtinimą Ukrainos karinių oro pajėgų vadas Mykola Oleščukas „Telegram“ paskelbė, kad Ukrainos oro gynybos padaliniai, koordinuodami veiksmus su Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiąja žvalgybos valdyba, sėkmingai sunaikino strateginį bombonešį „Tu-22M3“ – sparnuotųjų raketų „Kh-22“ nešėją, kurį Rusija naudojo taikiems Ukrainos miestams atakuoti, rašo „Defence Blog“.

Pranešama, kad incidentas įvyko tuo metu, kai Rusijos bombonešiai vykdė raketinius smūgius, nukreiptus į Ukrainą.

„TU-22M3“ yra sovietinio strateginio bombonešio „TU-22“ atnaujinimas, pirmąjį skrydį atlikęs 1983 m. M3 modernizacija padidino bombonešio veikimo nuotolį trečdaliu, maksimalų greitį iki 2,05 macho, o naudingąjį krovinį – iki 1700 kg. Lėktuvas taip pat gavo naują navigacinį/atakos radarą, jis taip pat buvo pritaikytas leisti raketas „Kh-32“.

Ukrainos kare „TU-22M3“ pirmąkart buvo panaudoti 2022 balandžio 15 d., bombarduojant Mariupolį. Tų pačių metų gruodžio pabaigoje vienas iš „TU-22M3“ buvo apgadintas dronų atakos metu Diagilevo oro bazėje, o 2023 m. rugpjūčio pabaigoje užfiksuotas liepsnose paskendęs po dronais įvykdytos atakos Solcų oro bazėje.

Ukrainos duomenimis, vienas „Tu-22M3“ buvo sunaikintas, o du buvo sugadinti 2023 m. rugpjūtį per Ukrainos žvalgybos padalinio operaciją – tačiau iki šiol dar nė vienas toks bombonešis nebuvo pamuštas skrydžio metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.