Į šį iškilmingą paskelbimą rinkosi žinomi virtuvės šefai, politikai bei gurmanai. Tarp jų – Beata Nicholson, Andrius Užkalnis, Romas Zakarevičius, Deivydas Praspaliauskas, Evalda Šiškauskienė, Tadas Eidukevičius, Antonio ir Asta Meschino, Aušrinė Armonaitė, Valdas Benkunskas bei daugelis kitų. Renginį vedė Justinas Jankevičius.
Iš viso buvo įvertinti net 26 Lietuvos restoranai, kurie vadinami „Selected by Michelin“ ir pateko į gidą.
Pirmieji „Michelin“ raudoni diplomai Lietuvoje atiteko restoranams „Red Brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, Arrivee“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer and the Ocean“, „Gastronomika, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuk,lai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“ ir „Vila Komoda“.
Dar keturi restoranai – „14 Horses“, „Le Travi“, „Numan“ ir „Gaspars“, apdovanoti kaip „Bib Gourmand“ – restoranai pasižymintys geru kainos ir kokybės santykiu ir galintys pasiūlyti trijų patiekalų vakarienę už priimtiną kainą.
Restoranas „Gaspars“ gavo papildomą apdovanojimą už ypatingai kokybišką aptarnavimą ir paslaugumą „Service award“. „Sommelier“ apdovanojimas atiteko restorano „Pacai“ somelje Kamilei Bartusevičiūtei.
„Michelin“ žvaigždutes gavo restoranai „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“. Paskutinė „Michelin“ žvaigždė atiteko Vitai Bartininkaitei ir restoranui „Pas mus“. Visi apdovanoti restoranai yra įsikūrę Vilniuje.
Tai mūsų šaliai – labai svarbus įvertinimas
Pasak ekonomikos ir inovacijų viceministro Karolio Žemaičio, tai turėtų prisidėti prie jau matomo šalies turizmo sektoriaus atsigavimo.
„Birželio 13 d. turėsime „Michelin“ paskelbimą Lietuvoje ir tai yra didelis žingsnis Lietuvai. Tikėtina, kad tai atneš 3–4 mln. eurų pajamų sektoriui per metus“, – gegužės pabaigoje, Kaune vykusios Europos kelionių komisijos (EKK) visuotinio susirinkimo metu teigė K. Žemaitis.
Ministras paminėjo, kad jau 2023 m. turizmo kelionių paslaugų eksportas viršijo 2019 m. rezultatus, net atsižvelgus į infliaciją.
„Labai svarbu akcentuoti finansinę turizmo įtaką Lietuvos ekonomikai. Pagal atneštus pinigus Lietuvos ekonomikai, turizmo sektorius pralenkė priešpandeminius skaičius. 2019 m. turizmo kelionių paslaugų eksportas siekė 1,3 mlrd. eurų, o 2023 m. siekia 1,7 mlrd. eurų“, – aiškino jis.
Tuo tarpu ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė praeitų metų pabaigoje sakė, jog Lietuvoje 2024 m. turėtų atsirasti pirmasis restoranas su „Michelin“ įvertinimu. Jos teigimu, tokio restorano atsiradimas paskatintų atvykstančiųjų turistų srautus grįžti į priešpandeminį lygį.
„Michelin“ gidas, tai – prestižinis geriausius pasaulio restoranus įvertinantis leidinys, nuo 1900 m. leidžiamas Prancūzijoje.