„Norfos“ pirkėjai galės įsigyti dar šviežesnės mėsos – atidaryta nauja skerdykla

2022 m. rugsėjo 24 d. 11:00
Ema Vilčinskaitė
Neseniai Šilalės rajone, Struikuose, įsikūrusi „Rivonos“ mėsinė atvėrė naujo modernaus cecho duris – čia po pastato ir jo įrengimo darbų rugsėjį pradėjo dirbti nauja skerdykla. „Norfos“ parduotuvėms šviežią mėsą ir jos gaminius tiekianti mėsinė šiandien – našiausia ir moderniausia mūsų šalyje.
Daugiau nuotraukų (4)
Naujo mėsinės skerdyklos cecho, pasak „Norfos“ įkūrėjo Dainiaus Dundulio, įmonei reikėjo jau kurį laiką. Mat senosios skerdyklos našumas nebetenkino šių parduotuvių pirkėjų poreikio, be to, žmonės senojoje tikrai dirbo sunkų fizinį darbą.
„Naujosios skerdyklos galingumas – 150 kiaulių per valandą, o senosios pajėgumai buvo kur kas mažesni – per valandą čia paskersdavo vos 60 kiaulių. Buvo tokių momentų, tarkime, per pandemiją, kai kiaulių mums netrūko, o jų paskersti fiziškai nebesugebėdavome. Gaudavome didelių užsakymų – po 1,5 tūkst. kiaulių per dieną, bet jų neįvykdydavome. Dėl to, žinoma, kentėjo ir pirkėjai – nuolaidų akcijų kiaulienai „Norfos“ parduotuvėse beveik nebūdavo, tiesiog neturėjome tiek mėsos. Džiugu, kad šios problemos jau išspręstos, – nauja skerdykla susidoros su tokiais iššūkiais be jokių kalbų“, – džiaugėsi įmonės vadovas D.Dundulis.
Palengvino ir darbo sąlygas
Nauja „Rivonos“ skerdyklos linija – visiškai automatinė: į visus agregatus skerdiena patenka automatiškai, žmogaus čia reikia tik keliose pozicijose.
„Džiaugiuosi, kad stipriai padidinę skerdyklos pajėgumus puikiai išsiverčiame su esamais darbuotojais – jų naujoje linijoje dirba tiek pat, kiek ir senojoje apdorojant 60 kiaulių per valandą. Greitis padidėjo 2,5 karto, o darbuotojų nepadaugėjo būtent dėl automatizuotų procesų“, – pasakojo „Norfos“ įkūrėjas.
D.Dundulis neslėpė – pastatyti ir įrengti naują skerdyklos cechą kompanijai kainavo apie 8 mln. eurų. Tačiau verslininkas tikisi, kad investicijos atsipirks per dešimtmetį.
„Turime tokių lūkesčių, o kaip bus iš tiesų – matysime. Senoji skerdykla jau tikrai buvo pasenusi, o jos įranga skaičiavo ne pirmą dešimtmetį. Nemanau, kad prieš 20 metų statyta mėsinė ir tuomet buvo moderniausia Lietuvoje – jau pirkome ją tokią. Darbuotojams dabar gerokai pagerinome darbo sąlygas. Žinoma, yra šiek tiek likusio ir rankų darbo – dvi darbo vietos skerdykloje yra gana sunkios fiziškai, tačiau darbuotojai čia keičiasi kas dvi valandos, o prie daugelio kitų įrenginių užtenka priežiūros ar nedidelio darbo: jokio stumdymo, sunkaus kilnojimo nebeliko“, – pasakojo „Norfos“ vadovas.
Automatizuota daugelis procesų
Automatiniai čia jau kone visi procesai, tarp jų – ir skerdienos, linijoje automatiškai suskirstytos pagal kategorijas, pakrovimas į vilkikus.
Verslininkas pasidžiaugė, kad naujojoje skerdykloje dirba kur kas švariau skerdieną nuvalantys įrenginiai. Parduotuvių mėsininkai jau džiaugiasi gautomis itin švariomis kiaulių ausimis, kojomis, galvomis – šiuos subproduktus lietuviai perka taip pat noriai.
„Skerdienos oda – šviesi ir švari, apdorojimo lygis dabar nepalyginamai aukštesnis už tą, kuris skerdykloje buvo anksčiau. Automatizuotas vidaus organų nuvežimas nuo skerdienos, žarnų valymas. Anksčiau parduodavome nevalytas žarnas Lenkijai, o dabar galėsime visiškai jas išvalyti ir netrukus pasiūlysime rinkai. Jos gausiai naudojamos gaminiams, pardavinėsime jas mūsų šalyje. Kepenys, širdys ir kiti organai taip pat keliauja į parduotuves“, – sakė D.Dundulis.
Automatiškai siurblių vakuumu pašalinami ir visi šalutiniai produktai, žmogui čia nereikia nieko daryti. Šie šalutiniai produktai keliauja tiesiai į sunkvežimius ir nelygu, kokie jie, išvežami arba utilizuoti, arba kompanijai, gaminančiai gyvūnų ėdalą.
Pirkėjui – dar šviežesnė mėsa
„Dar vienas didelis privalumas – atvėsinimo laiko sutrumpėjimas. Anksčiau atvėsinimas trukdavo apie parą, o dabar skerdiena į parduotuves gali iškeliauti jau maždaug po 6 valandų. Atvėsinimas vadinamajame šokiniame šaldytuve trunka apie valandą, dar 4–5 valandas skerdiena praleidžia šaldytuve ir tuomet gali būti vežama į parduotuves.
Žinoma, vienas prekė pasieks anksčiau, kitas – kiek vėliau, nes skiriasi atstumai iki parduotuvių, bet iš esmės džiaugiamės, kad pirkėją pasieks dar šviežesnė mėsa“, – pasakojo D.Dundulis.
Iš skerdyklos į parduotuves vežamos vadinamosios kiaulių puselės. Tai išvalyta kiaulės skerdiena, perpjauta per pusę. Mažosios parduotuvės dažniausiai gauna jau išpjaustytą ir sufasuotą mėsą, yra ir tokių, kurioms tiekiami stambūs gabalai ir jose dirbantys mėsininkai supjausto mėsą vartotojui, bet daugelis vidutinių ir didžiųjų „Norfų“ gauna apie 35 kg sveriančias puseles.
„Į sprandinę, nugarinę, šonkaulius ir panašiai skerdiena išpjaustoma jau parduotuvėje. Čia svarbu, prieš kiek laiko buvo atliktas mėsos pjūvis, – kuo mažiau reakcijos su deguonimi, tuo mažiau mėsa gauna atmosferos poveikio. Tad dideli gabalai, gabenami į parduotuves, taip pat pagerina pirkėjui siūlomos mėsos kokybę. Žmonės labiau vertina mėsą iš vitrinos, o ne fasuotą.
Mėsa pakuotėse specialiai apdorojama, kad ilgiau išsilaikytų. Juk visi esame atidarę sandariai supakuotos mėsos pakuotę ir kartais pajutę ne itin malonų kvapą – tai specialios dujos, kad mėsa ilgiau laikytųsi šviežia. Mums čia nieko daryti nereikia, mat šviežią mėsą pjaustome pačioje parduotuvėje“, – pasakojo verslininkas.
Svarbi gyvūnų gerovė
Dar viena itin svarbi naujovė modernioje skerdykloje, pasak D.Dundulio, – gyvulių svaiginimas dujomis.
„Taip svaiginamų kiaulių mėsos kokybė gerėja: mėsos pH nėra aukštas, mat gyvulys nepatiria streso. Kitas svarbus dalykas – gyvūnų gerovė. Mano žiniomis, būtent dėl gyvūnų gerovės įstatymų visoje Europos Sąjungoje net nebegalės veikti kitokios skerdyklos – tik dujinės.
Kiaulės neturi patirti streso, kokį patirdavo svaiginamos elektra. Ir tikrai, senojoje skerdykloje girdėdavau širdies neglostančius garsus.
Šiandien perėjau per naująjį cechą – neišgirdau jokio triukšmo. Gyvūnas nebepatiria jokių nemalonių pojūčių. Kad ir kaip keistai skamba tokie žodžiai, mūsų parduotuvėse parduodama laimingų kiaulių mėsa“, – pasakojo D.Dundulis.
Patys ruoš ir jautieną
Senoji „Rivonos“ skerdyklos linija Šilalėje neliks be darbo. Pasak „Norfos“ savininko, čia planuojama pjauti galvijus. Nors jautienos lietuviai valgo kur kas mažiau nei kiaulienos ar paukštienos, „Rivona“ ateityje planuoja suremontuoti senąsias patalpas ir rimtai imtis jautienos ruošimo.
„Kiauliena, palyginti su jautiena, Lietuvoje kur kas populiaresnė. Jautienos mūsų šalyje perkama itin mažai. Kol nežinojau skaičių, tikrai neįsivaizdavau, kiek mažai, – mažiau nei 5 proc.
Mat aš ir mano šeima jautienos suvalgome tikrai daugiau, nei skelbia statistika ir rodo realūs pardavimai. Jei galiu rinktis, kokią mėsą ruošti ar valgyti, rečiausiai, matyt, rinksiuosi vištieną“, – sakė D.Dundulis.
Neseniai Šilalės rajone, Struikuose, įsikūrusi „Rivonos“ mėsinė atvėrė naujo modernaus cecho duris – čia po pastato ir jo įrengimo darbų rugsėjį pradėjo dirbti nauja skerdykla. „Norfos“ parduotuvėms šviežią mėsą ir jos gaminius tiekianti mėsinė šiandien – našiausia ir moderniausia mūsų šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.