„Patikrinus objektus pažeidimų yra labai nemažai. Tai yra
higienos pažeidimai: daug musių, pasibaigę galiojimo laikai, blogai
išplauti indai. Labai paprasti ir elementarūs dalykai, kuriuos
kiekviena šeimininkė be jokių mokslų žino, kad reikia padaryti.
Tiesiog tai yra aplaidumas, žmonių neatsakingumas ir verslo
netoliaregiškumas“, – interviu LRT radijui sakė VMVT vadovas Jonas
Milius.
Anot jo, dėl to kalti ne tik verslininkai, bet ir patys
vartotojai.
„Galime kaltinti ne vien gamintojus, bet ir patį vartotoją.
Vartotojai kartais tikrai yra neišrankūs, kartais nori labai daug
pavalgyti ir nesvarbu kaip pavalgyti“, – kalbėjo J.Milius.
Per pastarąsias tris savaites VMVT patikrino 35 iš 42 pakelės
kavinių ir užeigų, veikiančių šalia pagrindinių magistralinių
kelių Vilnius – Kaunas – Klaipėda ir Vilnius – Panevėžys.
Labai gerai įvertintos beveik 60 proc. šių maitinimo įmonių, bet
pasitaikė ir nesilaikančių savikontrolės ar higienos reikalavimų
– tokie pažeidimai sudarė daugiau kaip pusę visų nustatytų
pažeidimų.
Tarnybos teigimu, dažniausiai įmonėse trūko tvarkos, buvo
nevalyta šaldymo įranga, gamybos inventorius ir patalpos, trūko
plovimo, dezinfekavimo priemonių, netinkamai tvarkytos maisto
atliekos. Kai kuriose įmonėse aptikta neženklintų pusgaminių ir
maisto produktų, netinkamai laikomų žaliavų, produktų su
pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, pasitaikė ir patiekalų
ruošimo technologijų nesilaikymo atvejų.