Tokių išvadų prieita po 12 savaičių trukmės tyrimo, kurio dalyviai į kasdienę mitybą įtraukė 56 gramus nesūdytų, nelukštentų, sausai skrudintų pistacijų riešutų. Po 3 mėnesių pastebėta, kad pagerėjo riešutus valgiusių asmenų geltonosios dėmės pigmentų optinis tankis (MPOD).
Liga sukelia aklumą
Geltonoji dėmė – tai centrinė akies tinklainės sritis, iš kurios informacija apie šviesą perduodama į smegenis ir ten suvokiama kaip centrinis matymas. Be to, ši sritis atsakinga už spalvų matymą ir smulkių regėjimo detalių, tokių kaip veido bruožai ir rašytinis tekstas, fiksavimą.
Senstant neretai pasireiškia geltonosios dėmės degeneracija – pagrindinė regėjimo praradimo ir aklumo priežastis. Apskaičiuota, kad JAV ja serga apie 20 milijonų gyventojų.
Pagrindiniai geltonosios dėmės degeneracijos rizikos veiksniai yra šie:
– rūkymas;
– ligos atvejai šeimoje;
– antsvoris;
– hipertenzija. Pistacijose yra gausu biologiškai prieinamo liuteino – augalinio pigmento, kuris apsaugo geltonąją dėmę nuo mėlynosios šviesos žalos. Tyrimo metu nustatyta, kad dalyvių liuteino kiekis padidėjo jau po šešių savaičių, o tyrimo pabaigoje padvigubėjo.
Nors pažengusią geltonosios dėmės degeneraciją įmanoma veiksmingai gydyti, geriausia šią ligą pastebėti anksti, kai jos eiga gali būti koreguojama mityba arba maisto papildais.
Aptariamas tyrimas, kurį parėmė Amerikos pistacijų augintojų asociacija, buvo paskelbtas mokslo žurnale „The Journal of Nutrition“.
Mėlynos šviesos žala
Mėlyna spalvos šviesos bangos yra trumpesnės, todėl jos turi daugiau energijos. Todėl akies ragena ir lęšiukas nepajėgia sugerti visos šviesos, o tai yra kenksminga, paaiškino tyrime nedalyvavęs Benjaminas B. Bertas, gydytojas oftalmologas iš Kalifornijos.
Pasak jo, liuteinas padeda geriau filtruoti ir sugerti mėlynos šviesos bangas. Todėl liuteinas leidžia sumažinti akinimą, suteikia mūsų regėjimui daugiau aiškumo ir kontrasto.
Pistacijos domina tyrėjus dėl liuteino gausos. Riešutai taip pat išsiskira tuo, kad juose esantys širdies sveikatai naudingi mono– ir polinesotieji riebalai pagerina liuteino biologinį prieinamumą.
Liuteino taip pat gausu ir avokaduose bei tamsiose lapinėse daržovėse.
Todėl, pasak dietologų, naudinga pistacijas derinti su brokoliais, špinatais ir riebia žuvimi, pavyzdžiui, lašiša.
Liuteinas yra riebaluose tirpus antioksidantas, kuris, kaip rodo tyrimai, gali apsaugoti akių, odos, smegenų ir širdies sveikatą. Taip yra dėl liuteino priešuždegiminių savybių ir gebėjimo mažinti oksidacinį stresą.
Kitas augalinis pigmentas, galintis sumažinti geltonosios dėmės degeneraciją, yra zeaksantinas. Šis antioksidantas yra randamas oranžinėse paprikose, lapiniuose kopūstuose ir žirneliuose.
Be to, naudinga žinoti, kad minėtuose 56 gramuose pistacijų yra maždaug 320 kalorijų.
Gydytojo patarimas
B.Bertas pabrėžė, kad geriausia strategija, kaip išvengti geltonosios dėmės degeneracijos, yra kartą per metus apsilankyti pas gydytoją oftalmologą ir pasitikrinti, kol dar nepasireiškė simptomai.
„Bet kokie regėjimo pokyčiai ar regėjimo aiškumo pasikeitimai turėtų paskatinti apsilankyti pas medikus ir atlikti tyrimą“, – akcentavo B.Bertas.
Jis atkreipė dėmesį į du konkrečius lgos požymius: neįprastus objektų formų pokyčius, taip pat linijas, kurios atrodo, tarytum „raitosi“.
Jei geltonosios dėmės degeneraciją pavyksta nustatyti anksti, ją gydyti yra žymiai lengviau.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.