Taip siekiama užtikrinti geresnę ir sveikesnę maisto produktų sudėtį, pranešė ministerija.
Prie šios iniciatyvos prisideda ir bendradarbiavimo susitarimą pasirašo Lietuvos ir kai kurios užsienio maisto gamintojų kompanijos, kurių padaliniai veikia mūsų šalyje.
Tai UAB „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir UAB „Coca-Cola Baltija“, UAB „Eckes-Granini Lietuva“, UAB „Fazer Lietuva“, UAB Kėdainių konservų fabrikas, UAB „Malsena Plius“, UAB „Mars Lietuva“, UAB „Nestle Baltics“, UAB „Orkla Foods Lietuva“, UAB „Rūta“, UAB Vilniaus margarino gamykla.
Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Komisija rekomenduoja gerinti gyventojų mitybą, mažinti suvartojamos druskos, sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių (cukrų) kiekį, mažinti šių medžiagų kiekį rinkai tiekiamuose maisto produktuose.
Cukraus mokestis kol kas nenumatomas
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad cukraus mokesčio įvesti kol kas neplanuojama, tikimasi, kad jo kiekį produktuose pavyks sumažinti per susitarimus su gamintojais.
Su kai kuriais maisto produktų gamintojais susitarimai dėl savanoriško cukraus, druskos, riebalų kiekio mažinimo jų produkcijoje pasirašyti ministerijoje ketvirtadienį. Ministras vylėsi, kad tokius susitarimus pasirašys vis daugiau gamintojų.
„Jeigu mums gerai seksis, nėra jokios logikos ir jokio reikalo įvesti kažkokių naujų mokesčių“, – atsakydamas į BNS klausimą po pasirašymo ceremonijos žurnalistams sakė ministras.
„Tų aptarinėtų mokesčių, kurių nebuvo pasiūliusi Vyriausybė, bet jie jau buvo avansu aptarti ir visuomenėje padiskutuoti, tikslas būtų buvęs pasiekti iš esmės tą patį, ką mes padarėme šiandieniniais sutarimais, tai yra kad mažėtų cukraus kiekis maisto produktuose.
Šalys, kurios tokiu keliu nuėjo, turėjo tą patį tikslą, gamintojai, nenorėdami, kad brangtų produktas, tą cukraus kiekį tiesiog mažindavo. Lietuvoje, aš galiu pasidžiaugti, mes galime pademonstruoti kitą sprendimo kelią – susitarti su gamintojais, kad jie patys tai darytų be jokių mokesčių“, – aiškino A.Veryga
Riebalai ir cukrus kelia pavojų sveikatai
Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kas dieną su maistu gauna daugiau, nei rekomenduoja PSO normos: druskos − 40 proc., riebalų − 39 proc., sočiųjų riebalų − 29 proc., cukrų − 22 proc.
Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas. Tad Sveikatos apsaugos ministerija inicijavo bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo maisto gamintojai įsipareigoja prisidėti prie žmonių sveikatos gerinimo ir sumažinti šių medžiagų kiekį.
Anot asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ valdybos pirmininko Mindaugo Snarskio, maisto produktų gamintojams šiuolaikinių vartotojų poreikių bei mitybos įpročių diktuojama sunki užduotis – pateikti kuo palankesnius sveikatai produktus, tuo pat metu išlaikant jų skonio savybes ir stengiantis išvengti stiprių kainos pokyčių.
„Maisto produktų sudėties keitimas ir palankumas žmonių sveikatai pamažu tampa viena iš esminių maisto pramonės veiklos krypčių. Todėl prie susitarimo mažinti druskos, cukraus ir riebalų kiekį prisidėjo penkios asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ narės, įsipareigodamos gerinti savo gaminių sudėtį.
Džiaugiamės, kad esame pakviesti tapti šios iniciatyvos partneriais, nes manome, kad verslo ir valdžios institucijų partnerystė – tai viena svarbiausių sąlygų, norint pasiekti sėkmingus rezultatus. Tikime, kad Lietuvos maisto pramonės asociacijos nariai, prisidėdami prie šios svarbios iniciatyvos, taps pavyzdžiu ir kitiems šalies maisto gamintojams“, − susitarimo pasirašymą komentavo M.Snarskis.
Pasak sveikatos apsaugos ministro A.Verygos, kai kurios atsakingos įmonės savo iniciatyva gaminiuose jau sumažino minėtų medžiagų kiekį, nors susitarimo ir nepasirašė. Kai kurios įmonės į cukraus, druskos ar riebalų mažinimo iniciatyvas investuoja jau ne pirmus metus, kitos šiuos pokyčius tik pradės. Nors ne visos įmonės suspėjo tapti pirmaisiais šios iniciatyvos šalininkais, yra kviečiamos prisidėti prie šio susitarimo bet kurio metu.