„Rizikos veiksniai, tokie kaip hipertenzija, diabetas, infekcijos, rūkymas, gali pakenkti arterijų sienelėms. Kadangi organizmas stengiasi pataisyti šias pažeistas vietas, susidaro plokštelės.
Neteisinga manyti, kad plokštelės yra sudarytos iš riebalų ir cholesterolio. Jos yra mirusių raudonųjų kraujo kūnelių, baltųjų kraujo kūnelių, trombocitų, cholesterolio, begalės skirtingų organizmų, bakterijų ir virusų dariniai“, – pabrėžė Amerikos Šiaurės vakarų sveikatingumo centro medicinos direktorius Larry Kaskelis.
Jis tiki, kad pagrindinis širdies ligų rizikos veiksnys yra arterijų sienelėse kilęs uždegimas, o tokie uždegimai organizme neretai sukelia ir daugelį kitų lėtinių ligų, tokių kaip reumatoidinis artritas, Krono liga ar astma.
Kaip apsisaugoti?
Norint išvengti širdies ligų natūraliais būdais, reikia apsaugoti arterijų sieneles nuo plokštelių susidarymo. Todėl gydytojas L.Kaskelis internetinei svetainai dailyhealthpost.com pateikė trumpą pagrindinių širdies ligų veiksnių sąrašą.
1. Cukrus
Cukrus – tai blogis, kuris žudo įvairiausiais būdais. Jis pažeidžia arterijas, sukelia nutukimą, padidina kraujospūdį, prisideda prie dantenų ligų ir gali sukelti regėjimo sutrikimus ar net apakimą cukriniu diabetu sergantiems asmenims.
2. Stresas
Lėtinis stresas gali pabloginti sveikatos būklę ir prisidėti prie širdies ligų vystymosi. Esant stresui, padidėja kortizolio ir adrenalino hormono kiekis, o tai gali sukelti uždegimą, dėl kurio susergame įvairiomis ligomis.
3. Transriebalai
Teigiama, kad transriebalai, dar vadinami blogaisiais riebalais, yra pavojingi širdies sveikatai ir yra susiję su vėžiu. Jie randami perdirbtuose maisto produktuose, kad būtų pratęstas galiojimo laikas, todėl akivaizdu, kad tai nėra tinkamas produktas organizmui.
4. Baltymų ir sveikųjų riebalų stoka
Sveiki nesotieji riebalai, randami avokaduose, žuvyje ir riešutuose, taip pat sotieji riebalai, kurie yra svieste, kokosų aliejuje, ekologiškoje mėsoje, maitina kūną ir skatina ląstelių gamybą bei augimą.
Be to, baltymai ir riebalai labiau pasotina organizmą negu angliavandeniai. Valgydami mažiau angliavandenių, išvengiate rizikos, kad cukrus taps kūno riebalais.