Senjorų įpročiai, lavinantys smegenų veiklą: ar kryžiažodžiai ir galvosūkiai gerina atmintį?

2024 m. rugsėjo 20 d. 15:12
Vienas iš neišvengiamų senėjimo procesų – sulėtėjusi smegenų veikla bei suprastėjusi atmintis. Senjorai dažnai skundžiasi, kad sunku prisiminti artimųjų vardus, vaikystės prisiminimus ar pasakojant istorijas surasti tinkamus žodžius. Specialistės teigia, kad senėjimo proceso sustabdyti neįmanoma, tačiau jį sulėtinti itin paprasta – tai padaryti galima į savo kasdienę rutiną įtraukus paprastas veiklas.
Daugiau nuotraukų (2)
„Su amžiumi mažėja smegenų tūris, o dėl padidėjusių skilvelių kartu mažėja ir nervinis smegeninis dangalas, taip pat neuronų ir sinapsių kiekis. Dėl šių procesų vyresniems žmonėms gali atsirasti tokių nemalonių potyrių, kuomet tenka ilgiau mąstyti, sudėtingiau priimti sprendimus bei suprastėja atmintis“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė Gabija Kruopytė.
Aktyvus gyvenimo būdas – kelias į sveiką protinę veiklą
Smegenų sveikata didele dalimi priklauso nuo gyvenimo būdo, pavyzdžiui, mokslinių tyrimų duomenimis, vienatvė ir bendravimo trūkumas yra susijęs su kognityvinių gebėjimų suprastėjimu ir gali net iki 40 proc. padidinti demencijos riziką vyresniame amžiuje.
„Bendravimas tarpusavyje su kitais senjorais ne tik gerina smegenų veiklą, bet ir gali padaryti gerą įtaką gyvenimo būdo sprendimams. Pavyzdžiui, tarpusavyje pasidalintos patirtys gali paskatinti sveikai maitintis, išeiti dažniau pasivaikščioti ar užsiimti nauja veikla“, – sako vaistininkė.
Jai pritaria ir Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vienišų senjorų programos „Šilti apsilankymai“ vadovė Paulina Steponavičiūtė, kuri priduria, kad protinės veiklos ir atminties būklę gali lemti ir ilgalaikis stresas.
„Kalifornijos universitete buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo vyresni nei 65 metų senjorai iš Alzheimerio ligos tyrimų centro. Gauti duomenys parodė, kad ilgalaikis stresas gali padidinti Alzheimerio ligos išsivystymo riziką. Todėl emocinė sveikata ir streso valdymas vienareikšmiškai yra svarbūs veiksniai, siekiant apsaugoti smegenų funkcijas ir atmintį“, – pasakoja P. Steponavičiūtė.
Stiprinti smegenų veiklą galima ir namuose
Nors su amžiumi vykstantys procesai yra natūralūs ir negrįžtami, visgi, amžėjimo procesus galime sulėtinti. Pasak vaistininkės, gerinti smegenų veiklą ir atmintį gali padėti fizinis aktyvumas ir naujos kasdienės veiklos.
„Moksliškai įrodyta, kad aktyvi proto mankšta – kryžiažodžiai, protmūšiai, galvosūkiai ir panašūs užsiėmimai gali sulėtinti su amžiumi atsiradusias atminties problemas, pagerinti smegenų veiklą ir stiprintų ryšį tarp skirtingų smegenų dalių, kurios atsakingos už kalbą, orientaciją, atmintį ar judėjimą. Be to, ypač svarbi sveika mityba – žalios lapinės daržovės, graikiniai riešutai bei žuvis“, – tvirtina G. Kruopytė.
Senjorų programos „Šilti apsilankymai“ vadovė priduria, kad stiprinti smegenų sveikatą gali padėti ir naujų dalykų mokymasis.
„Senjorams rekomenduojama smegenis lavinti kasdien ir išmokti kažką naujo. Tai gali būti pavieniai užsienio kalbos žodžiai, gestų kalba, kompiuterinio raštingumo pradmenys, atmintinai išmokti eilėraščių ar dainų žodžiai“, – pasakoja P. Steponavičiūtė.
Svarbu laiku kreiptis į gydytoją
Dėl protinės veiklos ir atminties sutrikimų reikėtų kreiptis į gydytoją pastebėjus pirmuosius simptomus – sunkiai prisimenant įprastai žinomus dalykus.
„Rutininio patikrinimo metu gydytojui privaloma pasisakyti, jei vis dažniau pamirštate artimųjų vardus, pažįstamų pavardes. Taip pat, jei jūsų sakiniai tampa neįprastai trumpi vis pradeda trūkti žodžių“, – tvirtina G. Kruopytė.
Ji atkreipia dėmesį, kad norint kuo ilgiau išsaugoti sveiką protinę veiklą ir atmintį, svarbu naudoti ir papildus.
„B grupės vitaminai – nervų sistemos stiprinamoji medžiaga. Pavyzdžiui, vitamino B6 trūkumas gali sukelti nervų sistemos pažeidimus, depresiją, padidėjusį dirglumą, nervingumą. Taip pat svarbu vartoti preparatus su ginkmedžiu – ši sudedamoji dalis plečia kraujagysles ir taip gerina smegenų aprūpinimą deguonimi“, – pasakoja vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.