Tyrimas įspėja dėl geriamojo vandens kokybės: aptiko vėžio sukėlėjų

2024 m. rugsėjo 16 d. 20:00
Lrytas.lt
Naujas tyrimas JAV sukėlė nerimą dėl geriamojo vandens kokybės. Įspėjama, kad jame gali būti kenksmingų medžiagų, kurios sukelia vėžį. Kalifornijos mokslininkai, ištyrė šimtus mėginių, įskaitant 603 vandens iš čiaupo, 100 vandens iš butelių.
Daugiau nuotraukų (1)
Paaiškėjo, kad geriamasis vanduo San Francisko įlankos rajone gali kelti pavojų sveikatai. Taip yra dėl trihalometanų (THM) – įprasto šalutinio produkto, kuris susidaro dezinfekuojant vandenį chloru, rašo express.co.uk.
Nors šis valymo procesas neabejotinai naudingas visuomenės sveikatai, pavyzdžiui, užkerta kelią ligų plitimui vandens sistemose, ilgalaikis THM poveikis yra susijęs su daugybe neigiamų šalutinių poveikių. Tai padidėjusi vėžio rizika ir inkstų bei kepenų pažeidimų tikimybė.
Pasak tyrėjų, vandentiekio vandens „vidutinis potencialus toksiškumas“ yra gerokai didesnis. Tarp buityje apdoroto vandentiekio vandens ir į butelius išpilstyto vandens potencialaus toksiškumo reikšmingų skirtumų nenustatyta.
Mokslininkai teigia, kad tai rodo, jog vanduo buteliuose „nėra geresnė alternatyva vandentiekio vandeniui, kai jį galima valyti namų ūkyje“.
„Estetinės problemos ir galimas toksiškumas vandenyje galėtų būti sprendžiamos kuriant namų ūkių valymo sistemą, kuri spręstų konkrečias problemas“, – nurodė tyrimo autoriai.
Tyrimas atliktas JAV, bet klausimai dėl geriamojo vandens kokybės keliami ir Jungtinėje Karalystėje. 2023 m. Pasaulio sveikatos organizacija medžiagą, rastą šimtuose tūkstančių geriamojo vandens mėginių Anglijoje, priskyrė kancerogeninių kategorijai.
Perfluoroktano rūgštis (PFOA) – priklausanti 10 000 junginių, paprastai vadinamų „amžinaisiais chemikalais“, grupei – buvo aptikta 11 853 geriamojo vandens šaltinių mėginiuose. PFAS naudojamos įvairiuose produktuose, įskaitant maisto pakuotes, drabužius ir kosmetiką.
Specialios valymo sistemos iš vandentiekio vandens pašalina chlorą, sunkiuosius metalus, pesticidus, naftos produktus ir kitus įprastus toksinus bei alergenus.
Bendrovė „Aquaphor“ projektuoja, įrengia ir prižiūri sodybų, kotedžų ir vasarnamių vandens valymo sistemas. Jų komplektacija parenkama individualiai, įvertinus vandens kokybę, vartotojų skaičių, įrengimo sudėtingumą ir specialius reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.