Kokie imbiero privalumai? Jo šaknyje yra beta karoteno, lecitino, aminorūgščių, kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, kalio, seleno, cinko, vitaminų A, B1, B2, B3, B6 ir vitamino C.
Lėtina senėjimą
Plačiausiai ištirtas imbiero junginys yra gingerolis, kuriam priskiriama daug privalumų. Remiantis tyrimais, gingerolis turi stiprų priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį. Pavyzdžiui, gingerolis gali padėti sumažinti oksidacinį stresą, kuris atsiranda dėl per didelio laisvųjų radikalų kiekio organizme.
Deja, oksidacinis stresas ir įvairūs lėtiniai uždegimai gali pagreitinti senėjimo procesą.
Manoma, kad šie procesai yra vienas iš pagrindinių Alzheimerio ligos ir su amžiumi susijusių pažinimo sutrikimų riziko veiksnių. Laimei, kai kurie su gyvūnais atlikti tyrimai rodo, kad imbiero antioksidantai ir biologiškai aktyvūs junginiai gali slopinti uždegiminius atsakus smegenyse.
Gali sumažinti cholesterolio kiekį
Didelis mažo tankio lipoproteinų, „blogojo“ cholesterolio kiekis yra susijęs su padidėjusia širdies ligų rizika. Medikai pabrėžia, kad cholesterolio kontrolei svarbi mityba.
Tyrimais patvirtinta, kad imbieras gali būti naudojamas „blogojo“ cholesterolio koncentracijai kraujyje sumažinti.
Imbieras taip pat gali padėti nuo pykinimo, ypač, kai kalbama apie su nėštumu susijusį rytinį pykinimą.
Šis prieskonis tinka ir nuo įvairių skausmų. Pavyzdžiui, vienoje literatūros apžvalgoje nustatyta, kad osteoartrito kamuojami žmonės, kurie vartojo imbierą, žymiai sumažino skausmą, ypač kelio srityje.
Naudinga žinoti, kad imbieras gali palengvinti skrandžio skausmus. Pavyzdžiui, lėtinio virškinimo sutrikimo priežastimi gali būti per lėtai ištuštėjantis skrandis. Įdomu, kad imbieras pagreitina maisto pašalinimą iš skrandžio.
Imbiero arbata gali pasitarnauti šaltuoju metų laiku, nes mažina infekcinių susirgimų riziką, naikina įvairias kenksmingas bakterijas.
Naudokite citriną
Imbiero skonis ne visiems prie širdies. Paprastas būdas jį pagerinti – įspausti į arbatą šiek tiek citrinos. Tai ne tik sušvelnins aitrų imbiero skonį, bet ir praturtins gėrimą papildomais vitaminais. Turbūt, visi esame girdėję ir išbandę rekomendaciją gurkšnoti vandenį su citrina.
Tyrimai parodė, kad citrina taip pat turi priešuždegiminių ir priešvėžinių savybių. Taigi, imbiero ir citrinos duetas gali būti ypač naudingas sveikatai.
Pasak dietologų, geriausia gerti šviežią imbierų arbatą. Ją pasigaminti paprasta:
Jums reikės:
2 puodelių vandens;
1 nedidelės imbiero šaknies;
1–2 griežinėlių citrinos.
Gaminimas: Sumaišykite visus ingredientus ir leiskite vandeniui užvirti aukštoje temperatūroje. Kai užvirs, sumažinkite temperatūrą ir leiskite pavirti dar 10 minučių. Palaukite, kol arbata šiek tiek atvės ir tada galėsite ja mėgautis.
Šią arbatą galite gerti kasdien!
Parengta pagal „Healthline“ ir „Parade“ inf.