Eurolygos galimybių reitingas (1–5 vietos) – kam prognozuojamas turnyro olimpas

2024 m. spalio 4 d. 16:05
​Jau ketvirtadienį startavo naujasis Eurolygos sezonas, tad Lrytas kviečia susipažinti su šviežiai paruoštu komandų reitingu. Ketvirtoje ir paskutiniojoje dalyje pateikiamos ekipos, kurios yra vienos iš pagrindinių pretendentų iškovoti turnyro taurę ir tituluotis čempione. Beje, vieną iš pretendentų į titulą ketvirtadienį įveikė Kauno „Žalgiris“.
Daugiau nuotraukų (6)
5. Stambulo „Anadolu Efes“
Praėjęs sezonas
Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 9 vietą (17–17), įkrintamosiose rungtynėse pralaimėjo Bolonijos „Virtus“ 64:67.
Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (25–5), finale pralaimėjo Stambulo „Fenerbahçe“ 1:3.
Turkijos taurės finale pralaimėjo Stambulo „Fenerbahçe“ 67:80.
Smogiamasis penketas
Dariusas Thompsonas (JAV, 29, 193), Shane‘as Larkinas (JAV, 32, 183), Jordanas Nwora (JAV, 26, 203, „Toronto Raptors“), Rolandas Šmitas (Latvija, 29, 208, Kauno „Žalgiris“), Vincent‘as Poirier (Prancūzija, 31, 213, Madrido „Real“). Treneris Tomislavas Mijatovičius (Kroatija, nuo 2024 m. vasario).
Ką paruošė per vasarą?
Visai neseniai „Anadolu Efes“ dukart paeiliui tapo Eurolygos čempionu (2021 ir 2022 m.), bet po to dukart paeiliui net nepateko į svarbiausio žemyno turnyro ketvirtfinalį, o praėjusį sezoną neiškovojo nė vieno nacionalinio titulo.
Nors rezultatai buvo nepatenkinami, tarpsezoniu „Anadolu Efes“ vadovai revoliucinių permainų nesiėmė. Jie teigiamai įvertino pokyčius, kuriuos įdiegė sezono viduryje pakviestas treneris Tomislavas Mijatovičius ir išsaugojo beveik visus pagrindinius žaidėjus. Stambulo klubas prarado tik vieną išties svarbų krepšininką Willą Clyburną.
„Anadolu Efes“ permainų balansas neabejotinai teigiamas. Eurolygos senbuviai Vincent‘as Poirier ir Rolandas Šmitas bei pirmą kartą sutartis Europoje pasirašę, bet vienu metu NBA neblogai žaidę Jordanas Nwora ir Stanley Johnsonas nusveria praradimus. O komandos senbuviai Shane‘as Larkinas, Dariusas Thompsonas ir Rodrigue‘as Beaubois yra užtektinai patyrę, kad greitai rastų kalbą su naujokais ir padėtų jiems pritapti.
Įdomiausias naujokas
Užpraeitą sezoną žaisdamas „Indiana Pacers“ komandoje Jordanas Nwora (26, 203) pelnydavo vidutiniškai 13 taškų. Praėjusį sezoną jo statistika NBA pirmenybėse buvo blogesnė, bet J.Nwora ant suolo nesėdėdavo. 7 taškų vidurkis „Pacers“ ir „Toronto Raptors“ komandose patvirtina, kad šis Nigerijos pasą turintis amerikietis gali būti solidus „Anadolu Efes“ pastiprinimas.
Ko tikėtis?
„Anadolu Efes“ komandoje vis dar žaidžia keli Eurolygos čempionai, trokštantys reabilituotis už praėjusių sezonų nesėkmes. Shane‘o Larkino sportinis pyktis bus pagrindinis variklis, bet tai – anaiptol ne vienintelė priežastis, dėl kurios „Anadolu Efes“ vėl bus tarp pretendentų patekti į finalo ketvertą.
4. „Barcelona“
Praėjęs sezonas
Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 4 vietą (22–12), ketvirtfinalyje pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos“ 2:3.
Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 3 vietą (23–11), pusfinalyje pralaimėjo Madrido „Real“ 0:3.
Ispanijos taurės finale pralaimėjo Madrido „Real“ 85:96.
Smogiamasis penketas
Tomašas Satoransky (Čekija, 32, 200), Nicolasas Laprovittola (Argentina, 34, 191), Justinas Andersonas (JAV, 30, 196, „Valencia“), Jabari Parkeris (JAV, 29, 203), Janas Vesely (Čekija, 34, 213). Treneris Joanas Penarroya (praėjusį sezoną nedirbo).
Ką paruošė per vasarą?
Praėjusį sezoną Barselonos krepšininkams neiškovojus nė vieno titulo, klubo vadovai nusprendė, kad dėl visko kaltas vos vieną sezoną dirbęs tuometinis treneris Rogeris Grimau. Sutartis su treneriu buvo nutraukta, bet „mėlynų-granatinių“ gretose liko net septyni iš aštuonių rezultatyviausių praėjusio sezono krepšininkų (vienintelė išimtis – Nikola Kaliničius). Rokas Jokubaitis, kuris, kaip ir N.Kaliničius, paliko Barselonos komandą, praėjusį sezoną joje pagal taškus buvo devintas.
Atnaujindami komandą „Barcelona“ vadovai vėl nutarė pasikliauti Katalonijos krepšinio specialistu – naujasis treneris Joanas Penarroya nėra dirbęs užsienyje, bet jo treniruojamos Ispanijos komandos dažnai pasiekdavo gerus rezultatus.
„Barça“ visas grandis sustiprino patyrusiais krepšininkais, kurie atėjo iš kitų Eurolygos komandų. Tai – Kevinas Punteris, Justinas Andersonas, Youssoupha Fallis. Didele paspirtimi gali tapti ir šešis sezonus NBA lygoje žaidęs Chimezie Metu. Dar vienas naujokas – 20-metis Juanas Nunezas – yra tarsi žvilgsnis į ateitį, bet jau ir šį sezoną jam bus skiriamos svarbios užduotys.
Įdomiausias naujokas
Chimezie Metu (27, 208) per šešis NBA sezonus išgyveno kelis pakilimus ir nuopuolius. Net ir praėjęs sezonas jam buvo banguotas. „Phoenix Suns“ komandoje, kurioje pelnydavo vidutiniškai 5 taškus, šis aukštaūgis nesijautė reikalingas, bet pavasarį atvykęs į „Detroit Pistons“ greitai įrodė, kad sugeba nemažai, ir pelnydavo 10,5 taško bei atkovodavo 6 kamuolius.
Ko tikėtis?
„Barcelona“ kokybiškai atliko visus vasaros darbus: rado sumanų trenerį, išsaugojo praėjusio sezono branduolį ir sustiprino visas grandis. „Mėlyni-granatiniai“ turėtų kovoti dėl kelialapio į finalo ketvertą, o galbūt net ir siekti aukščiausio tikslo.
3. „Monaco“
Praėjęs sezonas
Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 3 vietą (23–11), ketvirtfinalyje pralaimėjo Stambulo „Fenerbahçe“ 2:3.
Prancūzijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (29–5), finale nugalėjo „Paris“ 3:1.
Prancūzijos taurės pusfinalyje pralaimėjo Strasbūro SIG 89:93.
Prancūzijos lygos taurės pusfinalyje pralaimėjo „Paris“ 93:98.
Smogiamasis penketas
Mike‘as Jamesas (JAV, 34, 185), Elie Okobo (26, 191), Furkanas Korkmazas (Turkija, 27, 201, „Philadelphia 76ers“), Jaronas Blossomgame‘as (JAV, 31, 201), Donatas Motiejūnas (Lietuva, 34, 213). Treneris Saša Obradovičius (Serbija, nuo 2021 m.).
Ką paruošė per vasarą?
Prancūzijos čempiono vardą apgynęs ir ant Eurolygos finalo ketverto slenksčio stovėjęs „Monaco“ klubas išleido kelis nepritapusius krepšininkus, bet jame liko visi pagrindiniai žaidėjai, tarp jų – Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Donatas Motiejūnas. Vieninteliu praradimu sąlyginai galima vadinti Jordaną Loydą, kuris dėl traumų padėjo gerokai mažiau negu tikėtasi.
J.Loydą pakeitė krepšininkas, kurio galimybės visai neaiškios. „Roca Team“ naujokas Furkanas Korkmazas prieš kelerius metus buvo beįsitvirtinantis „Philadelphia 76ers“ starto penkete, bet jo traumų istorija kelia nerimą.
Jokio nerimo nekelia kiti du naujokai – Graikijos rinktinės senbuviai Nikas Kalathis ir Giorgos Papagiannis. Jie neturėtų užgožti senbuvių Mike‘o Jameso, Elie Okobo ar D.Motiejūno, bet šių krepšininkų atvykimas aiškiai sustiprino silpnesnes komandos grandis ir pakėlė „Monaco“ akcijų vertę.
Įdomiausias naujokas
Aštuntąjį sezoną Eurolygoje žaidžiantis Giorgos Papagiannis (27, 221) buvo tapęs Atėnų „Panathinaikos“ lyderiu, bet praėjusį sezoną Stambulo „Fenerbahçe“ ekipoje jautėsi lyg ne savo kailyje ir pelnydavo tik 5,7 taško (vos ne dukart mažiau nei geriausią karjeros sezoną). „Monaco“ ekipa krepšininkui, kuriam dar tik 27-eri, gali tapti nauja pradžia.
Ko tikėtis?
„Monaco“ nesivaržo su didžiausią pinigų maišą turinčiais klubais, bet apie Mke‘ą Jamesą galima kurti įdomiai žaidžiančią ir laiminčią komandą. Kadangi liko visi pagrindiniai praėjusio sezono krepšininkai, treneriui Sašai Obradovičiui įdiegti didelių naujovių nereikia, bet dviejų patyrusių Graikijos rinktinės žaidėjų atvykimas gali labai praversti svarbiausioje sezono dalyje, kurioje „Monaco“ neturėtų kuklintis.
2. Atėnų „Panathinaikos“
Praėjęs sezonas
Eurolygos reguliariajame sezone 2 vietą (23–11), ketvirtfinalyje nugalėjo Tel Avivo „Makabi“ 3:2, pusfinalyje – Stambulo „Fenerbahçe“ 73:57, finale – Madrido „Real“ 95:80.
Graikijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (26–1), finale nugalėjo Pirėjo „Olympiakos“ 3:2.
Graikijos taurės pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos“ 58:69.
Smogiamasis penketas
Kostas Sloukas (34, 190), Kendrickas Nunnas (JAV, 29, 191), Ioannis Papapetrou (30, 206), Dinos Mitoglou (28, 210), Mathias Lessort‘as (Prancūzija, 29, 206). Treneris Erginas Atamanas (Turkija, nuo 2023 m.).
Ką paruošė per vasarą?
„Panathinaikos“ praėjusį sezoną iškovojo svarbiausius prizus, bet tapti absoliučiu čempionu jam nepavyko. „Žalieji“ iškovojo Eurolygos ir Graikijos lygos auksą, bet vieną prizą – Graikijos taurę – visgi turėjo atiduoti varžovams.
Vis dėlto žaliąją pasaką sukūręs Turkijos treneris Erginas Atamanas dar aukščiau pakėlė lūkesčių kartelę ir spaudimą, kuri pats dar labiau didina daug kalbėdamas. Kita vertus, E.Atamanas turi visus įnagius, kurių reikia bandant nukalti dar vieną pergalę. Vasarą iš Atėnų išvyko tik joje nepritapę krepšininkai, užtat komandą sustiprino patyręs Eurolygos veteranas Lorenzo Brownas bei du iš NBA grįžę Turkijos krepšinio auklėtiniai: bosnių kilmės Cedi Osmanas ir Uzbekistane gimęs Omeras Yurtsevenas.
Naujokai, ko gero, net nebus „Panathinaikos“ braižą lemiantys krepšininkai, nes nėra būtina laužyti praėjusį sezoną pasiteisinusias schemas, kuriose savo vietas puikiai žino Kostas Sloukas, Kendrickas Nunnas, Dinos Mitoglou, Mathias Lessort‘as, Marius Grigonis ir kiti Eurolygos čempionai.
Įdomiausias naujokas
Omeras Yurtsevenas (26, 213) didžiąją karjeros dalį praleido Šiaurės Amerikoje, kur žaidė NCAA pirmenybėse ir tris sezonus atstovavo NBA klubams. Vis dėlto vidurio puolėjo netenkino jam skiriamas vaidmuo, ir praėjusį sezoną „Utah Jazz“ komandoje 4,6 taško pelnydavęs ir 4,3 kamuolio atkovodavęs O.Yurtsevenas susigundė „Panathinaikos“ pasiūlymu.
Ko tikėtis?
„Panathinaikos“ išsaugojo čempionišką sudėtį, prie kurios pridėjo krepšinį neblogai išmanančius žaidėjus. Atėnų komanda vėl turėtų būti viena iš Eurolygos lyderių, o jei už ko nors ir užklius, tai veikiausiai už ilgo trenerio Ergino Atamano liežuvio.
1. Pirėjo „Olympiakos“
Praėjęs sezonas
Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 5 vietą (22–12), ketvirtfinalyje nugalėjo „Barcelona“ 3:2, pusfinalyje pralaimėjo Madrido „Real“ 76:87.
Graikijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (24–3), finale pralaimėjo Atėnų „Panathinaikos“ 2:3.
Graikijos taurės finale nugalėjo Atėnų „Panathinaikos“ 69:58.
Smogiamasis penketas
Thomasas Walkupas (JAV, 32, 193), Tyleris Dorsey (JAV, 28, 196, Stambulo „Fenerbahçe“), Evanas Fournier (Prancūzija, 32, 198, „Detroit Pistons“), Aleksandras Vezenkovas (Bulgarija, 29, 203, „Sacramento Kings“), Moustapha Fallis (Prancūzija, 32, 218). Treneris Giorgos Bartzokas (nuo 2020 m.).
Ką paruošė per vasarą?
Pagrindinio varžovo „Panathinaikos“ pergalės verčia sukrusti ir vasaros pradžioje Graikijos čempiono vardą praradusį „Olympiakos“ klubą. Tiesa, „raudonųjų“ vadovai tarpsezoniu drastiškų permainų nesiėmė ir patvirtino, kad visiškai pasitiki tiek treneriu Giorgu Bartzoku, tiek visais pagrindiniais žaidėjais, tačiau krepšinio rinką sudrebino dviem itin skambiais sandoriais.
„Olympiakos“ dėmesio centre atsidūrė dėl sutarčių su buvusiu naudingiausiu Eurolygos krepšininku Aleksandru Vezenkovu, kuris grįžo į Pirėją po blankaus sezono NBA lygoje, ir daug metų NBA klubuose sėkmingai rungtyniavusiu Evanu Fournier.
Šios dvi sutartys nustelbia kitus „Olympiakos“ vasaros darbus, kurie bet kuriame kitame klube būtų aptariami labai garsiai. Tai – Eurolygos senbuvių Keenano Evanso, Lucos Vildozos ir Tylerio Dorsey įsigijimas.
Atvykus šiems žaidėjams, „Olympiakos“ paraiškoje yra septyniolika aukščiausio lygio krepšininkų, kurie daugelyje kitų Eurolygos komandų būtų tvirti pagrindinio penketo žaidėjai.
Įdomiausias naujokas
Evanas Fournier (32, 198) ilgai buvo NBA komandų pagrindinio penketo žaidėjas, jo vidurkis stipriausioje pasaulio lygoje šešis sezonus buvo didesnis negu 15 taškų. Tačiau Eurolygoje ilgametis Prancūzijos rinktinės lyderis debiutuoja tik šį rudenį. Didelei permainai E.Fournier ryžosi pamatęs, kad Šiaurės Amerikoje jo vaidmuo smarkiai sumažėjo. Praėjusį sezoną, kuriame žaidė „New York Knicks“ ir „Detroit Pistons“ komandose, prancūzo vidurkis smuko iki 6,9 taško.
Ko tikėtis?
Didžiausias trenerio Giorgo Bartzoko galvos skausmas – kaip paskirstyti laiką krepšininkams taip, kad nė vienas iš jų nesijaustų nuskriaustas. Didžiausia tiksinti bomba – Evanas Fournier, kurio asmeninės ambicijos pastaraisiais metais ne kartą kišo koją Prancūzijos rinktinei. Tačiau jei „Olympiakos“ susitvarkys su galimomis psichologinėmis grėsmėmis, kelias į Eurolygos viršūnę bus atviras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.