LFF pažadu tikintis E. Jankauskas – apie motyvaciją sugrąžinti Baltijos taurę į Lietuvą ir G. Gineičio traumos situaciją Prakalbo apie „Panevėžio“ krytį

Lietuvos vyrų futbolo rinktinės treneris Edgaras Jankauskas pažvelgė į artėjančios Baltijos taurės varžybas, norą sugrąžinti taurę į Lietuvą, netektis komandoje, nustebinusią Lietuvos čempionų poziciją šių metų A lygos pirmenybėse ir Lietuvos futbolo federacijos (LFF) pažadus.

Edgaras Jankauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Edgaras Jankauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Edgaras Jankauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Edgaras Jankauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Edgaras Jankauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Edgaras Jankauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Edgaras Jankauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Edgaras Jankauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Gineitis.<br>E.Žaldario nuotr.
G.Gineitis.<br>E.Žaldario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 30, 2024, 2:05 PM, atnaujinta May 30, 2024, 4:35 PM

Informaciją apie Lietuvos vyrų futbolo rinktinės sudėtį Baltijos taurės varžyboms rasite ČIA.

Ketvirtadienio popietę E.Jankauskas atskleidė kortas, kas žais Lietuvos vyrų futbolo rinktinėje, kurioje šįkart yra itin daug netekčių.

Vis dėlto Lietuvos rinktinės pažvelgė ir į kitą medalio pusę.

„Žinoma, kad koreguoja, limituoja mūsų galimybes, kadangi gerokai išretėjo mūsų sąrašas. Netekome keleto svarbių, vedančių žaidėjų ir, net sakyčiau, komandos lyderių.

Gvido (Gineitis), Edgaro Utkaus, Vykinto Slivkos nebus, Emilijus Zubas iškrito, Ovidijaus Verbicko, Vytauto Černiausko nebus...

Bet iš kitos pusės, atsiveria šansas kitiems žaidėjams ateiti į komandą, parodyti save, sportuoti. Taip pat didėjo konkurencija, išplėstinis sąrašas. Tai – labai puiki galimybė naujiems ir mažiau savo klubuose minučių gavusiems žaidėjams“, – dėstė E.Jankauskas.

Balandžio pradžioje Gvidas Gineitis patyrė itin skaudžią kelio traumą, kuri Lietuvos futbolo perlą ir „Torino“ žaidėją išvedė iš rikiuotės iki pat šios dienos.

20-mečio futbolininko sveikatos būklę apžvelgė ir Lietuvos vyrų futbolo rinktinės specialistas E.Jankauskas.

„Praėjusią savaitę jis tik pradėjo lengvai bėgioti, nes koja buvo ilgai įtvare. Aišku, šiam langui laiko buvo aišku, kad neužteks laiko pasiekti tinkamą formą, bet mes žiūrime į rudenį.

Aš manau, kad iki rudens Gvidas bus 100 proc. pasiruošęs žaisti ir už savo komandą, ir už Lietuvos rinktinę“, – padėtį nušvietė E.Jankauskas.

Lietuvos vyrų futbolo rinktinė 14 metų nebuvo iškovojusi Baltijos taurės, ar šį faktą E.Jankauskas naudos rūbinėje, kai norės motyvuoti savo auklėtinius?

„Žinoma, kad taip, nes tai – ilgas periodas. Nesinori sakyti, kad to priežastis sėkmės trūkumas. Tuo metu rezultatai atspindėjo mūsų lygmenį, jog mes esame silpnesni ir kad tokį laiką negalime laimėti tos taurės. Aš labai tikiuosi, kad tas laikas baigėsi ir mes atsivešime taurę, kuri čia liks“, – dėstė E.Jankauskas.

Primename, birželio 8 dieną nuo 16 val. lietuviai turnyro pusfinalyje Liepojoje susitiks su Latvijos futbolininkais.

Mūsų kaimynai šiuo metu FIFA reitinge rikiuojasi 136 vietoje, o lietuviai užima 137 vietą.

Ar tai, kad abi rinktinės yra viena šalia kitos, atspindi jų pajėgumus?

„Aš manau, kad taip. Mes esame to paties pajėgumo komandos, latviai taip pat turi netekčių. Jų pagrindinis puolėjas yra gavęs traumą, kitas žaidėjas paskutiniame ture susitraumavo. Visos komandos turi problemų, kurias reikia spręsti. Kam geriau pasiseks susitvarkyti su netektimis, jas pakeisti, tas įgaus geresnį pranašumą“, – aiškino E.Jankauskas.

Kitame pusfinalyje tą pačią dieną Taline susitiks Estijos ir Farerų Salų komandos.

Tuo tarpu antrosios Lietuvos rinktinės rungtynės, nepaisant to, su kuriuo varžovu ir dėl kurios vietos bus žaidžiamos, vyks birželio 11 dieną, antradienį, nuo 19 valandos Kauno Dariaus ir Girėno stadione.

– Šioje rinktinėje – aibė jaunimo. Į komandą pakviestas Ernestas Gudelevičius, kuris siautė vilkėdamas Lietuvos devyniolikmečių rinktinės marškinėlius. Ką galėtumėte pasakyti apie rinktinės jaunimą?

– Jie yra rinktinėje todėl, nes jie yra verti būti čia. Ernestas treniruojasi su pagrindine „Fiorentina“ komanda, kuri žaidžia Europos lygos finale.

Šiuo metu jis yra gan neblogame žaidybiniame režime, jo potencialą mes visi matėme ir aš manau, kad nežiūrint į tai, jog jam 19 metų, jis yra pasirengęs vyrų futbolui.

– Minėjote, kad dalies žaidėjų nebus dėl traumų, o kaip yra su Vykintu Slivka, kuris nėra paminėtas it traumuotas žaidėjas? Pats pasiprašė poilsio?

– Jis irgi turi nusiskundimų dėl kelio skausmų, sezonas buvo ilgas, o dar ir pasibaigė kontraktas su esamu klubu, šeimyninė padėtis reikalauja dėmesio. Visa kombinacija priežasčių lėmė, kad jis praleis šį rinktinės langą.

– Kokioje formoje yra į rinktinę atvykę žaidėjai?

– Vasaros langas – pats sudėtingiausias, nes Europoje ar Azijoje žaidėjai (Fedoras Černyhas) yra baigę sezonus prieš porą mėnesių, Arvydas Novikovas sezoną baigė prieš tris savaites, kuris dar yra šiek tiek traumuotas.

Be abejo, yra nerimo, yra situacijų, bet tie patys latviai turi netekčių, sezonas pasibaigė prieš 2–4 savaites. Dėl to mes ir darome šią stovyklą – tam, kad žaidėjai kiek įmanoma palaikytų formą.

– Ar jus stebina tai, kad praėjusių metų A lygos čempionai „Panevėžys“ šiuo metu yra lygos dugne?

– Mane, kaip ir visus kitus, stebina „Panevėžio“ padėtis lentelėje, žaidimo kokybė, jos kritimas, bet tam yra daug priežasčių. Žaidėjai, kurie buvo pernai sudėtyje, jų jau nebėra komandoje, bet jie yra rinktinėje.

– Prieš du mėnesius situacija buvo kitokia – žaidė lyderiai, jie rungtyniavo daug minučių, buvo geros sportinės formos. Federacija iškėlė didelius tikslus laimėti Baltijos taurę ir žadėjo didelę premiją. Žiūrint į šios dienos situaciją, koks yra pagrindinis tikslas turnyre?

– Futbolas – dinamiškas sportas. Praeitame lange pusė iš dabar traumuotų žaidėjų buvo sveikų, bet dabar situacija pasikeitė.

Dabar Artemijus Tutyškinas pradėjo žaisti paskutiniuose turuose, Kipras Kažukolovas pradėjo rungtyniauti. Kažko netenkame, kažkas pagerina savo situaciją.

Čia yra tokie dalykai, kurie nepriklauso nuo mūsų. Kiekvieną dieną gali atsitikti kažkas, pasikeisti situacija. Norėčiau suformuoti pozityvesnę laikyseną – mes turime netekčių, bet ką mes dabar darysime? Pradėsime naudoti tai it savo pasiteisinimą? Ar suremsime pečius iš tų žaidėjų, kurie dabar yra rinktinėje?

Nepasakyčiau, kad tai – antrarūšiai žaidėjai. Jie visąlaik buvo mūsų išplėstiniame sąraše. Dabar – jų laikas.

Labai tikimės, kad traumuoti žaidėjai sugrįš greičiau, nes tada bus geriau visai komandai, futbolo federacijai. Atranka iš 24–25 žaidėjų būtų sudėtingesnė.

– Ar LFF pažadai dėl premijų nepasikeitė?

– Federacija visada laikėsi savo žodžio. Kiek aš esu čia ir viską suprantu, man atrodo, kad ne (šypsosi – red.). Pamatysime tada, kai laimėsime taurę. Aš esu įsitikinęs, kad dalykai, kurie buvo mums pažadėti, jie bus.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.