Obuolių pyragas rudenį Lietuvoje dvelkia ne tik šiluma, bet ir sukelia sentimentus. Ir nors šio pyrago gimtine laikoma ne Lietuva, o Anglija, niekas nesuklystų teigdamas, kad šį kepinį mėgsta visos tautos. Lietuviai, kuriems nestinga obuolių, ne išimtis.
Tikrus šedevrus vos iš kelių ingredientų, rastų virtuvės spintelėse, sugebėdavo sukurti ir mūsų močiutės ar promočiutės. O šiais laikais netrūksta įdomiausių pyrago variacijų – nuo trupininių, biskvitinių, su varške ar įvairiai panaudotais obuoliais. Būtent todėl laidos vedėja Elena Karalienė įsitikinusi – Lietuvoje turbūt nerastume šeimos, kuri neturėtų tradicinio savo obuolių pyrago recepto. Viskas akivaizdu – vos atvėsus orams ir už lango prasidėjus lietui, ateina metas kepti obuolių pyragą!
O štai antrojo laidos vedėjo Gian Lucos Demarco šeimoje Italijoje, obuolių pyragas būdavo vadinamas kitaip. Žinomo kulinaro mama jam suteikė pusryčių pyrago vardą, ir visuomet patiekdavo kartu su pienu. Šį tradicinį Gian Lucos mamos pyrago receptą išvysime ir šio sekmadienio laidoje.
Kaip įprasta, Elena ir Gian Luca gamins ne vieni. Gian Luca į pagalbą pasikvies atlikėją Kazimierą Likšą, o Elenai kompaniją palaikys Paulius Lenkšas, savąjį obuolių pyrago receptą atsinešęs iš savo vaikystės. „Tai – mano močiutės receptas. Ji leido šiandien šį pyragą pagaminti, tačiau, žinoma, reikėjo atsiklausti“, – sakys jis.
O kas nugalės – Elenos ar Gian Lucos komanda – nuspręs trijų nepriklausomų vertintojų komisija!
Kaip išsikepti tikrą lietuvišką obuolių pyragą?
Elena ir Paulius bus įsitikinę – jų obuolių pyrago skonis tikrai nukels į vaikystę. O begamindami jiedu kalbėsis ir apie svarbiausias šio pyrago paslaptis.
Ne vienas puikiai žinome, kad pyragams neretai naudojamas ne tik cukrus, bet ir... žiupsnelis druskos. Tačiau kodėl desertams reikalinga druska? „Mūsų tikslas yra išgauti balansą – per saldu ar per rūgštu būti negali. Tad druska yra tai, ko dar trūksta: sūrumas. O taip pat druska padeda ir tekstūrai“, – aiškins Paulius.
Kepdami obuolių pyragą, visi obuolius naudoja skirtingai – vieni juos iškart įmaišo į pyrago masę, o kiti tešlą jais pagardina tik pačioje proceso pabaigoje. Tačiau kaip daryti geriausia? Pasirodo, kad viskas priklauso nuo to, koks yra jūsų pyragas – taisyklių čia tikrai nėra!
Įdomu tai, kad kitaip, nei daugelis esame įpratę, Elena ir Paulius savo pyragui obuolių nenulups. „Jų, taupydama laiką, nelupdavo ir mano močiutė. O taip pat obuolių žievelėje yra ir dar kitokių poskonių. Juk norint pagaminti vyną, vynuogės taip pat nelupamos“, – atkreips dėmesį Paulius.
Ne vienas iš mūsų obuolių pyragą norime ragauti vos ištrauktą iš orkaitės. Visgi, anot Pauliaus, geriausia būtų jį patiekti ryte. Tai ne tik padėtų pyragui atvėsti ir įgauti drėgmės, bet ir atskleistų dar kitokį cinamono skonį. Tiesa, tiek Paulius, tiek Elena pripažins, kad ištverti neparagavę vos iškepto pyrago gali tik stipriausi... O ką apie tai pasakys Gian Luca, išgirsite laidoje.
Ką italai naudoja savo pyragams vietoje cinamono?
Anot Gian Lucos, lietuviai mėgsta kur kas rūgštesnius obuolius nei italai. Būtent todėl savo pyragui, dvelkiančiam Italija, jis rinksis kiek kitokius, kur kas saldesnius, auksinius obuolius.
Taip pat, kadangi šiam pyragui nenaudos lietuvių pamėgto cinamono, Gian Luca ir Kazimieras savo kepiniui ypatingo kvapo suteiks patarkuodami citrinos žievelę. O ir pačios citrinos, anot Gian Lucos, Italijoje naudojamos visur ir visada. Citrinų sultis jie panaudos ir pjaustytiems obuoliams, kad šie nepatamsėtų.
O ką daryti, kad pyragas nebūtų sausas? Anot Gian Lucos, drėgmę sukurti gali tepamas sūrelis ir pienas. Tačiau šįkart, vietoje įprastinio tepamo sūrelio, jis panaudos šokoladinį!
Bet ar tai privers komisiją patikėti, kad ši pyrago versija – geresnė už tradicinę lietuvišką? Tą išvysime jau netrukus.
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!