Tradiciškai kugelio pavadinimas siejamas su vokišku žodžiu „kugel“, reiškiančiu rutulį. Patiekalo kilmė ir pavadinimas siejamas su viduramžiškais apvalios formos puodais, kurių sienelės laikui bėgant žemėjo, kol galiausiai tapo panašios į dabartinių puodų. O tai, kad Lietuvoje į kugelį panašių patiekalų turėjome jau nuo seno, gerokai palengvino jo perėmimą iš žydų virtuvės. Patys to išmokę iš čekų, vokiečių ir austrų, jie kugelį gamino su žąsies taukais.
O štai šiandien Lietuvoje turime jau daugybę kugelio receptų – žmonės kepa jį su vištiena, malta mėsa, kumpiu, varške ar tarkuotomis cukinijomis.
Kugelį labai mėgsta ir „Power Hit Radio“ laidų vedėja Elena, tad jį pagaminti tikrai nebus sunku. O kaip nustebinti bandys Gian Luca? Šio sekmadienio laidoje jis sujungs itališkas ir prancūziškas tradicijas, ir pagamins šimtalapį iš bulvių! Žinoma, netrūks ir taip italų mėgstamo parmezano sūrio…
„Tokį receptą pasirinkau todėl, kad antro kugelio pasaulyje nėra – man teks savo versiją apžaisti! Manau, kad tai bus patrauklus kugelio pakeitimas“, – sakys jis apie savo bulvių šimtalapį su šonine.
Kaip įprasta, Elena ir Gian Luca virtuvėje suksis ne vieni. Elena į pagalba pasikvies kugelio profesionalą Lauryną: „Šį patiekalą mėgstu ir pats jį gaminu, tačiau privengiu dėl kalorijų. Jei galėčiau – valgyčiau kasdien. O labiausiai man patinka antros dienos kugelis – jis tikrai laimi prieš šviežią.“
Tuo tarpu Gian Luca gamins su tinklaraščio „Nestoras maistas“ autore Ieva. „Toks tinklaraščio pavadinimas gali sukelti asociacijų, kad nevalgau įvairių dalykų. Bet, iš tiesų, yra visai kitaip. Esu atvira visokiam maistui – kalbu apie balansą ir gyvenime, ir virtuvėje“, – sakys ji.
O kuriai komandai pavyks pagaminti skanesnį patiekalą, nuspręs trijų nepriklausomų vertintojų komisija!
Nostalgiškas kugelis – pažįstamas kiekvienam
Begamindami, Elena ir Laurynas su žiūrovais pasidalins ne vienu vertingu patarimu. Pavyzdžiui, ar žinojote, ką daryti, kad bulvės nepajuoduotų? Anot Elenos pagalbininko Lauryno, tam padėtų į tarkį įdėti vitamino C arba svogūno.
Kugelio gamybai vieni naudoja verdantį pieną, kiti – grietinėlę. Tačiau koks būdas geriausias? „Aš kartais pilu grietinėlės, nes ji suteikia purumo, bet to suteikti gali ir gerai išplakti kiaušiniai. Tiesa, tuomet reikia atskirti trynius, atskirai išplakti baltymą, ir vėliau viską įmaišyti į kugelio masę“, – savo receptą atskleis Laurynas.
Anot Elenos, kugelį pasigaminti yra ne tik paprasta, bet ir pigu. „Tik reikia geros tarkavimo mašinos“, – dėmesį atkreips Laurynas.
O kaip prie kugelio pasigaminti neatsivalgomą padažą, pamatysite laidoje!
Itališkos ir prancūziškos virtuvės įkvėptas šimtalapis
Norint pasigaminti Gian Lucos šimtalapį, nuskustas ir nevirtas bulves svarbu supjaustyti labai plonai. Tuomet ir vėl sudėti jas į vandenį, ir bent kelis kartus perplauti – tai padės atsikratyti krakmolo. „Vėliau bulves dar šiek tiek apvirsime ir pradėsime formuoti šimtalapį“, – pasakos kulinaras.
O ką daryti, kad bulvės taptų traškios? „Kad bulvės suminkštėtų, įdėkite jas į verdantį vandenį maksimum 3–5 minutes. Tuomet išdžiovinkite ir įdėkite į šaldymo kamerą. Kai vėliau kepsite bulves orkaitėje, jos bus labai traškios“, – atskleis Gian Luca.
Begamindamas Gian Luca atskleis, kad, visgi, yra vienas lietuviškas kugelis, kuris jam iš tiesų skanus. Anot kulinaro, vienintelį tokį moka paruošti jo bičiulis bei laidos „Vytaro ferma“ vedėjas Vytaras Radzevičius. „Jis – tikras kugelio ambasadorius“, – išduos jis.
Originaliam Gian Lucos patiekalui ypatingo prieskonio suteiks ir padažas, pagamintas iš sviesto, kreminio sūrelio, pieno, miltų ir, žinoma, parmezano…
Bet ar tai privers komisiją patikėti, kad ši kugelio versija – geresnė už tradicinę? Tą išvysime jau netrukus.
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!