Mėsininkas dalijasi receptu su jautienos kulnine: vienu metu pasigaminsite du patiekalus

2024 m. rugpjūčio 22 d. 11:00
Jautiena yra maistinėmis medžiagomis turtinga mėsa, kuri turi įvairią naudą sveikatai. Jautienoje daug baltymų, geležies, dėl mažesnio riebalų kiekio ją itin vertina kalorijas skaičiuojantys žmonės. Parduotuvėse „Norfa“ yra itin platus jautienos pasirinkimas nuo sausai brandintos išskirtinės mėsos iki mažai kam pažįstamos kulninės.
Daugiau nuotraukų (3)
Vertė panaši į vištienos
Jautienoje palyginti nedidelis riebalų kiekis – nuo 7 iki 12 proc.. Dažnai su jautiena lyginama vištiena, kuri neva palankesnė sveikai mitybai, bet gali būti net ir riebesnė, turėti iki 18 proc. riebalų.
Lygiai taip pat pamirštama įvertinti ir didelį baltymų kiekį jautienoje – nuo 19 iki 21 proc., o vištienoje tie patys 18–21 proc. Tiesa, energetinė vertė jautienos yra didesnė nei vištienos – 100 g. jautienos yra 180 kcal, kai tame pačiame kiekyje vištienos vos 112 kcal.
Jautiena gana „šlapia“ mėsa pagal savo drėgmės lygį, o dėl mėsoje esančio raumeninio audinio jautiena yra vertinamas produktas.
„Galime pasiūlyti daug skirtingų jautienos dalių, kurias paruošiame savo mėsinėse. Jautienos kumpis be kaulo, kulninė su kaulu, šonkauliai, krūtininė su kaulu. Prekiaujame jautienos troškiniams skirta guliašine – tai gabalėliais pjaustyta mėsa. Parduotuvėse rasite smulkintos vien tik jautienos arba maišytos su kiauliena“, – vardija „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.
Dažniausiai žmonės renkasi kumpį be kaulo – troškina visą arba smulkinasi gabaliukais kitiems patiekalams.
Parduotuves pasiekia per parą
Siekiant užtikrinti „Norfoje“ siūlomos jautienos kokybę ir šviežumą, viskas prasideda dar Šilalės rajone esančioje modernioje galvijų skerdykloje, kurioje atnaujinti ir visi procesai, darbuotojai dirba aikštelėse, kuriose atliekama tik tam tikra technologinė operacija, o rankinis skerdienos apdirbimas yra likęs tik keliose darbo vietose, kurios yra būtinos, kad būtų užtikrinama maksimali skerdenų puselių kokybė ir švara. Kiaulių ir galvijų skerdimo procesai sertifikuoti pagal FSSC 22000 standartą.
„Pastatyti ir paleisti tokio didelio našumo ir modernumo skerdyklą visiems buvo nemažas iššūkis. Tiek įrangą montavusiems specialistams, tiek mūsų įmonės specialistams teko įveikti daug derinimo darbų, kad paleidimo metu visos automatizuotos sistemos dirbtų sklandžiai. Iškeltos užduotys ir tikslai įgyvendinti, o tobulėti visada yra kur – nuolat vis kažką tobuliname, tam kad palengvintume čia dirbančių žmonių fizinį krūvį ir kaip įmanoma optimizuotume darbo našumą“, – sako mėsos technologė Daiva Vaišvilienė.
Aukštą kokybę ir puikią kainą leidžia užtikrinti tai, kad „Norfa“ išvengia tarpininkų – procesas nuo paskerdimo iki parduotuvių šaldytuvų trunka iki paros, tad pirkėjams patiekiama pati šviežiausia mėsa ir plati jos įvairovė, o išvengus perpardavinėjimo galima pasiūlyti puikią kainą.
Minkštesnė už įprastą
Dar viena jautienos rūšis užkariavusi pirkėjų širdis – sausai brandinta jautiena. Ji specialiose brandinimo spintose 21 dieną brandinama pačiose „Norfa“ parduotuvėse, tad pirkėjai „gyvai“ mato visą procesą.
Brandinimo spintose palaikoma 1,5 laipsnio temperatūra ir 80 procentų oro drėgmė – tokiomis sąlygomis jautiena šiek tiek džiūsta, joje esantis vanduo išgaruoja. Sausuoju būdu brandinama mėsa netenka iki 30 procentų svorio, dėl to suintensyvėja, labiau koncentruotas tampa jos skonis – mėsa įgauna brandinto kumpio ar ilgai išlaikyto sūrio poskonį, ji yra daug minkštesnė už įprastą nebrandintą jautieną.
Šiuo metu „Norfa“ siūlo tris skirtingus brandintos jautienos kepsnius iš nugarinės jautienos dalies: antrekoto, nugarinės ir išpjovos kepsnius.
Siūlo išbandyti kulninę
„Norfa“ vyr. mėsininkas D. Bartošius siūlo atrasti vis populiarėjančią kulninę su kaulu, kurią galima gaminti labai įvairiai.
„Kulninė su kaulu labai skani yra ilgą laiką troškinta žemoje temperatūroje. Ją galima virti ant kaitlentės arba troškinti orkaitėje inde su dangčiu. Įdėkite kartu česnako, svogūnų, pipirų, druskos, įpilkite vandens ir porą valandų leiskite pasitroškinti. Likusį skystį galėsite naudoti kaip sultinį sriuboms ar padažams, o susmulkintą mėsą naudokite pagrindiniam patiekalui. Į puodą su smulkinta jautiena įdėkite daržovių, pavyzdžiui cukinijų, kopūstų, paprikų, ir kartu viską patroškinkite, kol daržovės suminkštės. Vienas produktas, o tiek galimybių“, – pasakoja „Norfa“ vyr. mėsininkas.
jautienamėsaNorfa
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.