Sutikime rudenį švariai: 8 dalykai, kuriais turite pasirūpinti baigiantis vasarai

2024 m. rugpjūčio 19 d. 09:00

Lietuvoje kiekvienas metų laikas yra skirtingas, tad atsiranda puiki proga susitvarkyti namus ir pasiruošti naujam sezonui. Netrukus atsisveikinsime su vasara, tad po truputį galime ruošti namus rudeniui. Susitvarkyti skatina ir prekybos tinklas „Iki“, kuris skelbia Švaros fiestą ir visą savaitę švaros prekėms bus taikoma iki 50 proc. nuolaida.

Daugiau nuotraukų (2)
„Rudens sezono atėjimą žymi trumpėjančios dienos, žvarbesnis oras ir netrukus krisiantys auksiniai lapai. Pasirūpinkime perėjimu į šį sezoną ir namuose, kad gyvenamoji erdvė būtų jauki ir švari“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Pasirūpinti teks ne tik namais, bet ir lauko erdve – balkonu ar terasa, kiemu ar net daržu. Su viskuo atsisveikiname, išvalome ir paruošiame kitiems metams, kad galėtume iškart naudotis pasirodžiusius pirmiesiems pavasariniams spinduliams.
Dalijamės darbų sąrašu, kuo reikėtų pasirūpinti baigiantis vasarai. Darbus atlikti padės ir švaros prekės, kurias „Iki“ nuolaidų kortelių turėtojai gali įsigyti „Iki“ prekybos tinkle sutaupydami iki 50 proc.
1. Generalinė tvarka
Dažnai apie visišką susitvarkymą galvojame tik pavasarį – rodos, tuomet norisi išsišveisti visus kampus po žiemos, išskalbti užuolaidas, pervilkti pagalves ir iškrapštyti kiekvieną virtuvinės spintelės stalčių.
Primename, kad po pavasarinės tvarkos praėjo... pusmetis! Tad taip, tvarkytis reikia ir rudenį. Nuvalykite lempų gaubtus, grindjuostes, nepamirškite išvalyti spintelių ir svetainėje, nušveiskite stiklinius paviršius, atnaujinkite medinius baldus, impregnuokite odinius baldus. Tai laiko reikalaujantys darbai, kurių nepadarysite per vieną dieną, bet jei skirsite bent pusdienį per savaitę – tikrai įveiksite.
2. Nepamirškite latakų
„Krenta lapai auksiniai ir leidžiasi tyliai...“, dainavo grupė „Poliarizuoti stiklai“. Namų šeimininkai žino, kad tie lapai leidžiasi į jų stogų latakus, kurie kemšasi ir rudeninis lietus tada veržiasi pro bet kur. Sudėtingas darbas, bet jį irgi būtina padaryti, kad vėliau išvengtumėte bėdų.
3. Išvalykite židinį
Jei turite židinį ar krosnelę, prieš prasidedant šaltajam sezonui, pasirūpinkite jais. Įsigykite priemonių židinių stiklui ar paviršiui nuvalyti, pašalinkite visus senus pelenus, atneškite malkų ir, svarbiausia išsikvieskite kaminkrėtį, kuris patikrins jūsų kaminus.
4. Atsikratykite daiktais
Daiktai turi savybę daugintis geometrinės progresijos greičiu. Tikrai rasite po vasaros atsiradusių nereikalingų namų apyvokos reikmenų, sulūžusią kėdę ar kitų daiktų, kuriuos galite sutaisyti, parduoti arba išmesti.
Susitvarkius gyvenamąją erdvę joje pasirūpinkite rudeniniu jaukumu – ant sofos gali nugulti minkšti užklotai, šildantiems troškiniams galite arčiau pasidėti didelį puodą.
5. Pagardinkite erdvę kvapais
Jaukumą sustiprinkite kvapais. Jau nebežydi pievų gėlės ir nebekvepia šviežios uogos, tad pasirūpinkite difuzoriais ar aromatinėmis žvakėmis, kurios kvepės šildančiais cinamono ar meduolių kvapais.
6. Atnaujinkite gėlių kampelį
Greičiausiai, kambarinės gėlės vasarą leido lauke, tad dabar pats laikas sugrįžti ir įrengti atnaujintą mini namų oranžeriją. Įsigykite naujų laikiklių ar lentynų, kur sudėsite suvešėjusias gėles. Žalumynai namuose mums būtini – jie ne tik džiugina akį, bet ir grynina orą kambaryje
Jei norite daugiau dekoracijų iš gėlių – pagaminkite rudeninį vainiką, kurį galite pasigaminti ant durų ar namuose, pamerkti vazose džiovintų gėlių kompozicijų.
7. Paruoškite sodą ir daržą
Viena sunkiausių užduočių yra pasirūpinti lauko erdve. Nupjaukite nuvytusius daugiamečius augalus, pasirūpinkite derliumi ir nupjaukite žolę – tai tik keli iš nesibaigiančių darbų lauke sąrašo.
8. Pasirūpinkite garderobu
Ateina metas išsitraukti šiltesnius drabužius. Pirmiausia, pasirūpinkite vasariniais apdarais – peržiūrėkite, kurie dar bus tinkami nešioti kitą sezoną, pasirūpinkite jų dėmių valymų, išskalbimu ir tik tada supakuokite kitam sezonui. Atsikratykite to, ko nekart neapsirengėte.
Susitvarkykite drabužių spintas – arčiau ištraukite šiltesnius megztinius, kelnes, palaidines ilgomis rankovėmis, šiltas sukneles ir švarkus. Peržiūrėkite ar jų nereikia skalbti, ar neatsirado pelėsis, o gal liko pamiršta dėmė.
„Iki“ Švaros fiestoje rasite daugybę švaros produktų skirtų skalbimui, dėmių išvalymui ir puikiam skalbinių kvapo užtikrinimui – su „Iki“ nuolaidų kortele švaros prekėms šią savaitę taikoma iki 50 proc. nuolaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.