10 vaisių ir daržovių, kurių nereikia laikyti šaldytuve: ir jiems geriau, ir daugiau vietos kitiems produktams

2024 m. rugpjūčio 14 d. 14:16
Lrytas.lt
Daugelis mūsų norėdami „kaip geriau“, visgi pridarome klaidų. Šįkart kalbame apie vaisių ir daržovių laikymą šaldytuve – dedame juos ten, kad jie ilgiau būtų šviežūs, nejuoduotų ar neprarastų formos, bet gaunasi net atvirkštinis efektas.
Daugiau nuotraukų (2)
Yra daug vaisių ir daržovių, kuriems nereikia nuolatinio šalčio apsaugančio nuo pelėsių ir gedimo, rašo portalas „Simply recipes“. Tiesą sakant, kartais žemesnė temperatūra gali padaryti daugiau žalos nei naudos, nes stabdo nokimo procesą, o remiantis JAV Nacionalinėje medicinos bibliotekoje atliktu tyrimu, gali sumažėti geidžiamiausių jūsų produkte esančių maistinių medžiagų.
Štai 10 įprastų vaisių ir daržovių, kuriuos galite išimti iš šaldytuvo stalčių, kad būtų lengvai pasiekiami kambario temperatūroje.
1. Melionai
Žinoma, nedaugelis dės visą melioną į šaldytuvą, bet jei įsigijote iškart mažesnį gabaliuką ar liko pusė – tikrai ten talpiname, kad vaisius sulauktų kitos dienos. Pasirodo, taip daryti neverta, nes supjaustant gabaliukais ir laikant šaldytuve melionai praranda gausias vitaminų ir antioksidantų atsargas, kurios gali sustiprinti imuninę sistemą.
2. Svogūnai ir česnakai
Šaldytuve yra daug drėgmės, o svogūnai ir česnakai nėra to gerbėjai. Jie greitai suminkštės ir apsitrauks pelėsiu. Geriau juos laikyti vėsioje, sausoje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke ar rūsyje. Prisiminkite, svogūnus reikia laikykiti toliau nuo bulvių, nes dėl išsiskiriančių etileno dujų jos daug greičiau supelija.
3. Bananai
Norite greitai sunokinti bananus? Įdėkite juos į šaldytuvą ir jie greitai bus geltoni. Jei tik užmiršite ar įdėsite jau gerai sunokusius bananus – jie staigiai pajuoduos.
4. Paprikos
Šios daržovės nustoja nokti, kai dedamos į šaldytuvą. Paprikų skonis ir saldumas sustiprės, jei has tiesiog paliksite ant virtuvės stalviršio.
5. Bulvės
Bulves šaldytuve laikyti nėra populiarus sprendimas, bet jei taip darote – liaukitės, nes joms tai nėra gerai. Visas bulves reikia laikyti popieriniame maišelyje vėsioje, tamsioje vietoje, bet ne šaldytuve.
6. Tropiniai vaisiai
Vaisiai, tokie kaip ananasai, mangai, kiviai ir papajos, yra skinami šiltame klimate, todėl suprantama, kad jie šalčio nesupranta. Tad geriau mėgaukitės jais šviežiais, kiek tik galite, o vėliau likučius užšaldykite.
7. Kaulavaisiai
Kaulavaisius į šaldytuvą galima dėti tik tuomet, jei jie gerai prinokę. Avokadai, slyvos, abrikosai, persikai šaldytuve turi atsidurti tuomet, kai jų paviršius bus minkštas ir lengvai spaudžiamas.
8. Citrusiniai vaisiai
Citrinos, greipfrutai ir laimai – šiems citrusiniams vaisiams su stora odele nereikia šalčio, kad gerai laikytųsi, tad geriau laukia savo akimirkos vaisių krepšelyje ant stalviršio.
9. Bazilikas
Išsaugokite savo bazilikus nuo neišvengiamos mirties šaldytuve. Tereikia nukirpti jos galus ir įdėti į puodelį vandens. Tai išlaikys traškumą, skonį ir ryškią žalią spalvą, kol būsite pasiruošę jį naudoti.
10. Pomidorai
Šaldytuvai pašalins drėgmę iš šviežiai nuskintų sultingų pomidorų. Kad taip neatsitiktų, tiesiog laikykite juos vėsioje, sausoje vietoje kambario temperatūroje.
Parengta pagal „Simply recipes“ inf.
Vaisiaidaržovėsšaldytuvas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.