Pasirinkimo nestinga
„Sveriamų marinuotos mėsos gaminių asortimentas tikrai platus – nuo įvairių kepsnių, šašlykų iki šviežių kepimui skirtų dešrelių“, – pasakoja D. Bartošius.
Pasak jo, vien kepsniai marinuojami beveik dešimčia skirtingų būdų, o šašlykai – penkiais, tad savo mėgstamiausią skonį atras net išrankiausias gurmanas. Skiriasi ne tik marinato skoniai, bet ir kas marinuota – galima įsigyti ne tik kiaulienos sprandinės, bet ir mentės ar net šoninės šašlykų.
Būtent šašlykai yra patys populiariausi sveriamos marinuotos mėsos gaminiai. „Norfa“ mėsininkas juokiasi, kad grotelių gal ir neturi, bet iešmų namuose randa kiekvienas.
Favoritai išlieka
Šiais metais sveriamos marinuotos mėsos gaminių skyriaus naujiena – meksikietiški skoniai. Galima įsigyti meksikietiškai marinuotos nugarinės su kaulu ir meksikietiškai marinuotų kiaulienos šonkaulių.
„Visuomet stengiamės pasiūlyti naujienų ir žmonės jas mielai ragauja, bando. Turime ir amerikietiškais marinatais marinuotų mėsos gaminių, ir kitų skonių. Tiesa, nors naujovių nesibaido, dažniausiai lietuviai perka tradiciniuose marinatuose marinuotų mėsos gaminių. Lietuvis paprastas, paragauja naujovių, bet grįžta prie pipiro, česnako ir kokios žolelės“, – šypsosi „Norfa“ vyr. mėsininkas.
Kartais žmonės mieliau renkasi sveriamus marinuotos mėsos gaminius nei vakuumuotus ar kitaip supakuotus, neva anie geresni.
„Tai mitas – viską gaminame vienodai. Pavyzdžiui, šašlykus sudedame į kibirėlius kad žmonėms būtų paprasčiau transportuoti. Tad rinkitės pagal produktą – kas ko norite, o ne pagal (ne)supakavimą“, – pataria D. Bartošius.
Turi užtekti karščio
Kai toks platus marinuotos mėsos gaminių pasirinkimas, net kyla klausimas – tai kaip išsirinkti?
„Pirmiausiai, įvertinkite kokias turite sąlygas kepimui – ar tai kamado tipo kepsninė, ar šašlykinė, grotelės ar iešmai. Didesnį mėsos gabalą ant šašlykinės sunkiau išsikepti, tad geriau rinktis kepsnius ar šašlykus“, – sako „Norfa“ vyr. mėsininkas.
Jei norite kepsnio su kaulu – jį iškepsite ant bet kokio tipo kepsninės, tik gali šiek tiek ilgiau užtrukti. Skubate? Rinkitės šviežios mėsos dešreles arba šašlykus – šie gaminiai iškepa greičiausiai.
Kepant šašlykinėje labai svarbu, kad jau nebūtų tiesioginės ugnies. Reikia, kad bent pradžioje kepimo būtų apie 200 laipsnių šilumos, nes tuomet apkepa paviršius ir drėgmė uždaroma viduje. Jei temperatūra mažesnė – mėsa džiūsta, garuoja. Kaip žinoti ar tinkama temperatūra? Virš šašlykinės ten kur bus kepama mėsa reikėtų išlaikyti ranką bent keletą sekundžių, tuomet karštis bus ne per didelis, bet ir ne per mažas.