Sausai brandintos jautienos kepsniai: mėsininkas pasakė, kada kokią dalį rinktis ir kaip ją paruošti

2024 m. liepos 30 d. 10:00
Sausai brandinti jautienos kepsniai yra skanus ir sultingas patiekalas, kuris puikiai tinka tiek šeimos vakarienei, tiek draugų susibūrimui. Šios jautienos rūšį ruošia ir siūlo įsigyti prekybos centras „Norfa“, greitai pelnęs visų gurmanų pagyras dėl itin kokybiškų kepsnių už protingą kainą. Nebijokite išbandyti skirtingus brandintos jautienos kepsnius išsirenkant, kokie labiausiai patinka.
Daugiau nuotraukų (1)
Mėsa tampa ypatinga
Brandintos jautienos kepsniai skamba itin gurmaniškai. Turėję patirties su paprasta jautiena ar jautienos didkepsniais, kartais žmonės pabūgsta, ar jiems pavyks išsikepti minkštą ir sultingą kepsnį patiems.
Prekybos centro „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius ramina – brandintos jautienos kepsniai yra tokie, kuriuos pasigaminti gali kiekvienas. Svarbu laikytis elementarių taisyklių, nepersistengti kepant ir gardus patiekalas garuos ant jūsų ar jūsų svečių stalo.
Jo žodžius įrodo ir tai, kad vasarą parduotuvėse „Norfa“ sausai brandintos jautienos kepsniai tampa deficitu – kartą pabandę visada sugrįžta atgal, nes juos vilioja ne tik puikus skonis, bet ir puiki šios rūšies jautienos kaina.
Kuo ši jautiena ypatinga? Pirmiausiai, mėsa brandinama 21 vieną dieną didžiosiose „Norfa“ parduotuvėse pirkėjams matomose brandinimo spintose. Jose palaikoma 1,5 laipsnio temperatūra ir 80 procentų oro drėgmė – tokiomis sąlygomis jautiena šiek tiek džiūsta, joje esantis vanduo išgaruoja.
Sausuoju būdu brandinama mėsa netenka iki 30 procentų svorio, dėl to suintensyvėja, labiau koncentruotas tampa jos skonis – mėsa įgauna brandinto kumpio ar ilgai išlaikyto sūrio poskonį, ji yra daug minkštesnė už įprastą nebrandintą jautieną.
Renkasi pagal skonį
Šiuo metu „Norfa“ siūlo tris skirtingus brandintos jautienos kepsnius iš nugarinės jautienos dalies: antrekoto, nugarinės ir išpjovos kepsnius.
„Antrekotas turi daugiau riebaliuko, nugarinė mažiau ir išpjova mažiausiai“, – aiškina D. Bartošius.
Pasak jo, kiekvienas renkasi pagal skonį – kam patinka valgyti liesiau, o kam riebiau, visi šie kepsniai yra itin gardūs.
Jei norisi iš brandintos jautienos kepsnių pasigaminti kitokių patiekalų – supjausčius galima daryti ir guliašą ar troškinį, o įsigijus brandintos jautienos išpjovos vientisą gabalą, kepti prabangų Velingtono kepsnį, t.y. tešloje keptą mėsą.
Labai svarbu, kad brandintos jautienos kepsnio porcija nebūtų nei per plona, nei stora. Skaičiuojama, kad vienam žmogui porcija yra apie 300 g žalios mėsos arba 200 g keptos mėsos.
Nusipirkote, bet planai pasikeitė ir negalėjote paruošti brandintos jautienos kepsnių? Ne bėda, vakumuota mėsa gali stovėti iki 10 parų šaldytuve ir toliau bręsti.
Kepti galima visur
Jei brandintos jautienos kepsnius ruošiate virtuvėje – pirmiausiai juos reikėtų apkepti keptuvėje. Gerai įkaitinkite keptuvę ir kelioms minutėms apverčiant įdėkite kepsnius – turi „užsitraukti“ paviršius, kad mėsa viduje liktų sultinga. Tai padarius, kepsnius perkelkite į orkaitę ir kepkite iki patinkančio iškepimo.
Jei kepate ant grilio, kepsninės temperatūra turėtų būti apie 200 laipsnių karščio. Užtenka mėsą kepti po kelias minutes iš kiekvienos pusės pagal mėgiamą iškepimą. Dažniausiai šie kepsniai tiekiami vidutiniškai iškepti, kai prapjovus kepsnį mėsa viduryje būna dar rausta.
Labai svarbu žinoti, kad tiek prieš kepant, tiek iškepus, brandintos jautienos kepsniai turi pailsėti. Prieš kepant tam, kad įgautų kambario temperatūrą, o iškepus, kad pasiskirstytų mėsos sultys.
Druska ir pipirais barstykite tuomet, kai mėsa bus iškepusi – labai svarbu nepersistengti, nes verta pasimėgauti tikrai išskirtiniu brandintos jautienos skoniu.
brandinta jautienaNorfamėsa
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.