Kuo skiriasi smulkinta mėsa ir faršas? Mėsininkas pataria, kada ką rinktis

2024 m. birželio 25 d. 09:00
Dažnas galvoja, kad smulkinta mėsa ir faršas yra vienas ir tas pats. Prekybos centro „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius pataiso, kur klystame ir dalijasi patarimais, kur kokią mėsą vartoti.
Daugiau nuotraukų (2)
Verta skaityti pakuotes
Rodos, kad visa mėsa, kuri yra sumalta, tampa faršu? Pasirodo, ne.
Smulkinta mėsa yra nuo kaulų pašalinta mėsa sumalta nepridedant visiškai jokių priedų, todėl jos vartojimo terminas trumpesnis.
Faršas yra smulkinta mėsa su priedais – prieskoniais, druska, vandeniu. Faršas skiriasi ir tuo, jog ant pakuotės visada nurodoma mėsos dalis procentais masėje. Rekomenduojama rinktis tokį faršą, kuriame mėsos dalis yra didžiausia. Parduotuvėse parduodamoje faršo masėje įprastai būna apie 1,5–2 proc. druskos, tačiau gaminyje yra ne tik jos. Faršas ruošiamas iš smulkintos mėsos, be druskos ir prieskonių gali būti įdedama ir kitų įvairių priedų: baltyminių produktų, skaidulinių medžiagų, daržovių ar maisto priedų.
Riebumas – reguliuojamas
„Faršą patogu rinktis, jei žmogus nori greitai paruošti patiekalą nesukdamas galvos dėl prieskonių ar druskos. Faršas itin tinka užkandžiams, kotletams ar kukuliams“, – pataria vyr. mėsininkas Dainius.
Prekybos centro „Norfa“ mėsa smulkinama kasdien – jos galiojimo terminas yra trumpesnis, todėl labai svarbu, kad ji būtų itin kokybiška, o didelė jos paklausa tik įrodo, kad mėsininkai pelnę pirkėjų pasitikėjimą.
Tiek smulkintos mėsos, tiek faršo kaloringumas priklauso nuo mėsos rūšies.
Kiaulienos smulkinta mėsa ar faršas yra patys riebiausi. Dėl to jis gali būti maišomas su jautienos – taip pagerinamas skonis, mišinys tampa mažiau riebus.
Populiariausias prekybos centro „Norfa“ mėsinėje smulkintos mėsos produktas – smulkinta kiauliena iki 35 proc. riebumo. Antroje vietoje pagal pardavimus yra maišyta kiaulienos ir jautienos smulkinta mėsa, trečioje – pikantiškas faršas su prieskoniais.
Smulkinto kiaulienos kumpio riebumas yra iki 10 proc. – jį žmonės, kaip ir grynos jautienos smulkintą mėsą, renkasi rečiau. Kartą per savaitę didesnėse „Norfa“ parduotuvėse galima įsigyti ėrienos ir veršienos smulkintos mėsos.
Patarimai gaminantiems mėsainius
Vasarą be tradicinių šašlykų lietuviai itin pamėgo kepsninėse ruošti mėsainius. Iš tiesų, tai padaryti labai lengva, o procesas greitas. Tereikia pasirūpinti norimais ingredientais, iškepti mėsos maltinuką, pašildyti bandelę ir jau konstruoti mėsainį.
Kokią mėsą mėsininkas patartų rinktis maltinukams?
„Tradiciniai mėsainiai gaminami iš jautienos smulkintos mėsos, bet galima kepti ir maišytą su kiauliena ar vien tik kiaulienos, jei norite šiek tiek riebesnio maltinuko. Su prieskoniais neverta persistengti, užtenka pipirų ir druskos, nes mėsainyje skonį kuria įvairūs padažai ir kiti ingredientai. Jautienos maltinuko neperkepkime – jis turėtų būti rausvas viduje, o štai kiaulienos paplotėlį iškepkime gerai, iki 70 laipsnių“, – pataria D. Bartošius.
Norfafaršassmulkinta mėsa
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.