Patarė, su kokiu aliejumi verta gamintis maistą: 5 sveikiausi ir 5, kurių reikėtų vengti

Ingredientai, iš kurių gaminate maistą, pvz., aliejus, gali turėti didelę įtaką jūsų sveikatai, todėl kai kurių aliejų geriau išvis nenaudoti.

Įvairūs kepimo aliejai.<br>123rf nuotr.
Įvairūs kepimo aliejai.<br>123rf nuotr.
Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
Saulėgrąžų aliejus.<br>123rf nuotr.
Saulėgrąžų aliejus.<br>123rf nuotr.
Palmių aliejus.<br>123rf nuotr.
Palmių aliejus.<br>123rf nuotr.
Kokosų aliejus.<br>123rf nuotr.
Kokosų aliejus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 25, 2024, 6:17 AM

Kepimo aliejus – vienas iš pagrindinių ingredientų, kurį naudojame daugybei patiekalų. Nesvarbu, ar ruošiate salotoms padažą, ar kepate mėsą – tam greičiausiai panaudosite aliejų.

Žvilgtelėkite į savo turimus aliejus ir greičiausiai rasite įvairių variantų. Tačiau ne visi aliejai yra vienodi – vieni geriau tinka kepimui, kiti – salotų padažams.

Įvairių aliejų maistinių medžiagų kiekis yra panašus (apie 120 kalorijų viename valgomąjame šaukšte), tačiau jie skiriasi savo riebalų sudėtimi.

Vieni aliejai turi daugiau nesočiųjų riebalų, o kiti – sočiųjų riebalų. Net ir nesočiųjų riebalų kategorijoje yra skirtingos riebalų rūšys, pavyzdžiui, mononesotieji ir polinesotieji.

Sužinokite, kurie yra 5 sveikiausi kepimui skirti aliejai, ir 5 blogiausi, kurių reiktų vengti.

5 sveikiausi aliejai kepimui

1. Ypač tyras alyvuogių aliejus

Ypač tyras alyvuogių aliejus yra sveikas širdžiai, taip pat jis tinkamas naudoti ir salotų padažui, ir mėsos kepimui. Jame gausu nesočiųjų riebalų ir vitamino E.

2. Avokadų aliejus

Avokadų aliejus gerai žinomas yra dėl aukštos dūmų temperatūros (270 laipsnių pagal Celsijų), todėl jis puikiai tinka kepimui ant didelės ugnies.

Be to, jis yra subtilaus skonio, todėl gali būti naudojamas saldiems ir pikantiškiems patiekalams. Panašiai kaip ir alyvuogių aliejus, avokadų aliejus turi daug oleino rūgšties, todėl yra sveikas riebalų šaltinis.

3. Saulėgrąžų aliejus

Saulėgrąžų aliejuje yra nesočiųjų riebalų, todėl jis yra sveikesnis aliejus nei kai kurie kiti. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad šiuos nesočiuosius riebalus daugiausia sudaro omega-6 riebalų rūgštys, kurios gali kelti tam tikrų sveikatos problemų.

Omega-6 yra būtinos mūsų organizmui, tačiau per didelis jų kiekis gali sukelti tam tikrų sveikatos problemų, todėl nerekomenduotina jo naudoti per daug.

4. Sezamų aliejus

Dėl ryškaus riešutų skonio šis aliejus yra šiek tiek mažiau universalus maisto gaminimui. Tačiau jį vis tiek galima naudoti įvairiuose patiekaluose dėl gaunamos naudos sveikatai – pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali sumažinti širdies sveikatos problemų, pavyzdžiui, aterosklerozės, riziką.

5. Žemės riešutų aliejus

Jame gausu oleino rūgšties, vitamino E ir nesočiųjų riebalų, kurie gali padėti kontroliuoti cukraus lygį kraujyje. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad jame taip pat yra omega-6, todėl nereiktų jo naudoti per dažnai.

5 nesveikiausi aliejai kepimui

1. Palmių aliejus

Turi gan nemažai sočiųjų riebalų, kurie gali neigiamai paveikti cholesterolio kiekį kraujyje ir didina širdies ligų riziką.

2. Sojų pupelių aliejus

Sojų pupelių aliejus yra augalinis aliejus, išgaunamas iš sojų pupelių augalų ir perdirbamas į aliejų. Nors jo dūmų temperatūra yra gana aukšta – 200 laipsnių pagal Celsijų, tyrimai rodo, kad jis turi įtaką nutukimui ir gliukozės netoleravimui.

3. Kukurūzų aliejus

Nors jame yra šiek tiek vitamino E, kukurūzų aliejus turi keletą trūkumų. Vienas didžiausių trūkumų – per didelis omega-6 kiekis. Be to, didžioji dalis kukurūzų aliejaus gaminama iš genetiškai modifikuotų kukurūzų, kurie gali prisidėti prie maistinių alergijų.

4. Hidrinti augaliniai aliejai

Hidrintas augalinis aliejus nėra natūralus – jis gaminamas pridedant į aliejų vandenilio molekulių ir jis yra paverčiamas į kietesnės formos, dėl to aliejaus galiojimo laikas pailgėja.

5. Kokosų aliejus

Nors per pastarąjį dešimtmetį šis aliejus labai išpopuliarėjo, tačiau yra trūkumų, dėl kurių jo naudojimą reiktų apriboti. Jame yra daug sočiųjų riebalų ir dėl to padidėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Parengta pagal eatthis.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.