Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?

Ar žinojote, kad kovo 14-ąją švenčiama Steikų diena? Nors steikai ypač mylimi amerikiečių, turbūt nustebsite sužinoję, jog šis terminas iš tikrųjų turi skandinaviškas šaknis. Skandinaviškas žodis „steik“, reiškiantis storą mėsos gabalą, skirtą kepti ar skrudinti, atsirado maždaug XV a. viduryje. Ilgainiui šis terminas virto šiuolaikiniu anglišku „steak“.

„Biovela“ kviečia kurti naujas tradicijas ir minėti Steikų dieną drauge su artimais žmonėmis.
„Biovela“ kviečia kurti naujas tradicijas ir minėti Steikų dieną drauge su artimais žmonėmis.
„Biovela“ kviečia kurti naujas tradicijas ir minėti Steikų dieną drauge su artimais žmonėmis.
„Biovela“ kviečia kurti naujas tradicijas ir minėti Steikų dieną drauge su artimais žmonėmis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 13, 2024, 11:00 AM

Biovela“ kviečia kurti naujas tradicijas ir minėti Steikų dieną drauge su artimais žmonėmis. Juk tai dar viena puiki proga pasimėgauti skaniu maistu ir gera kompanija, nesvarbu, ar tai jūsų antroji pusė, šeimos nariai, draugai ar kolegos. Gaminimas kartu suartina ir suteikia gerų emocijų, o skani vakarienė ar pietūs papildo dopamino atsargas.

Tam, kad kepsniai pavyktų tobulai, dalinamės keliais naudingais patarimais, kaip geriausiai paruošti mėsą steikui.

Pirmiausia išsirinkite kokybišką mėsą

Galite žinoti visas reikalingas taisykles ir jų griežtai laikytis, tačiau jei mėsos kepsnys iš savęs pats nebus kokybiškas, niekaip neišgausite trokštamo rezultato.

Jei nenorite rizikuoti, neprašausite pasirinkę „Biovela“ sausai brandintos jautienos antrekotą – garantuojame, kad su „Biovela“ steiku patiekalą paruošite lyg geriausiame restorane.

Išimkite ir palaikykite mėsą kambario temperatūroje

Pirmiausia – visada išimkite mėsą iš vakuuminės pakuotės ir padėkite ant popierinės servetėlės. Taip mėsą kambario temperatūroje laikykite bent 20 minučių. Tuomet kepsniai iškeps gerokai tolygiau ir skaniau, nes servetėlė sugers išsiskyrusias mėsos sultis. O kepimo proceso metu tai leis lengviau pasiekti norimą kepsnio temperatūrą bei iškepimą – rare, medium arba well done.

Nepamirškite nusausinti mėsos

Jautienos kepsnius geriausia kepti storo pado ketaus keptuvėse. Jei tokios neturite, tuomet naudokite aliejų – į turimą keptuvę įpilkite šlakelį, jis padės stabilizuoti temperatūros pokyčius.

Nepamirškite, jog į keptuvę reikia dėti tik gerai nusausintą mėsą. Kitu atveju, kepsnys keptuvėje troškinsis, kol išgaruos mėsos sultinys. Tai svarbus žingsnis, kuris daro įtaką iškeptos mėsos struktūrai ir net gali sugadinti bendrą valgymo malonumą.

Prieskoniai – kai mažiau yra daugiau

Kalbant apie prieskonius ir steiką, čia galioja taisyklė, kai mažiau yra daugiau. Todėl siekiant išgauti tobulą skonį jums pakaks druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Brandinta jautiena jau pasižymi charakteringu skoniu, todėl jį tereikia šiek tiek pabrėžti. Tai padeda padaryti ne tik truputėlis prieskonių, bet ir įvairios daržovės ar padažai.

Tiesa, nepamirškite, jog druska pagardinti kepsnį galite prieš kepdami, tačiau pipirus vertėtų berti tik ant jau iškeptos mėsos.

Truputį palaukite

Iškepus kepsnį svarbu šiek tiek luktelti – padėkite jautieną ant švarios popierinės servetėlės ir palikite taip bent porai minučių. Tuomet kepsnys įgauna visus papildomus skonius, todėl prieš patiekiant ir skanaujant labai svarbu nepraleisti šio žingsnio.

Beje, kol laukiate, galite kepsnį minimaliai pagardinti papildomais prieskoniais pagal savo skonį – labai tiks šiek tiek rūkytos paprikos prieskonių ar džiovinti čili pipirai.

Pagaminkite padažą toje pačioje keptuvėje

Jokiu būdu neišpilkite aliejaus ir mėsos sulčių iš keptuvės – juk tai puikus pagrindas gardžiam padažui. Šlakelis raudono vyno, balzamiko acto kremo bei šiek tiek sviesto ir turite puikų padažą. Viską sudėkite į karštą keptuvę, kurioje prieš tai kepėte kepsnį, ingredientus pakepkite kelias minutes, kol nugaruos.

O geriausia dalis, jog pasinaudojus šiais patarimais, neteks viso laiko praleisti virtuvėje prie puodų. Todėl galėsite visi drauge mėgautis gardžiais steikais bei kokybišku laiku kartu.

„Biovela“ steikų ieškokite didžiosiose „Maxima“ parduotuvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.