Kaip išlaikyti bananus kuo ilgiau nepajuodavusius? Eksperimentas nustebino

Egzotiški bananai jau daug metų Lietuvoje – vienas mėgstamiausių vaisių. Vienintelė bėda – jie pernelyg greit pajuoduoja.

Bananai.<br>123rf nuotr.
Bananai.<br>123rf nuotr.
Eksperimento rezultatai.<br>TikTok stopkadras.
Eksperimento rezultatai.<br>TikTok stopkadras.
Pernokę bananai.<br>123rf nuotr.
Pernokę bananai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 6, 2024, 8:54 AM, atnaujinta Mar 19, 2024, 2:48 PM

Kaip išlaikyti populiarųjį geltoną vaisių kuo ilgiau šviežią?

Internete populiarus vaizdo įrašas vaizdžiai pademonstruoja, kas vyksta su bananais juos laikant skirtingais būdais.

„Dabar turiu keturis bananus ir išbandysiu keturis skirtingus laikymo būdus“, – skelbia produktų testuotojai „TikTok“ paskyroje @tipperk.

Vienas bananas buvo įdėtas į dubenį ant stalo.

Tuo tarpu antrojo banano galiukas buvo apvyniotas plėvele.

Aplink trečiojo banano kotelį buvo apvyniotas šlapias popierinis rankšluostis.

Antrasis ir trečiasis bananai buvo įdėti į tą patį dubenį su pirmuoju bananu.

Ketvirtas bananas pateko į šaldytuvą.

Paaiškėjo, kad geriausiai išsilaikė visi bananai, kurie buvo palikti dubenyje ant stalo.

„Tas, kuris liko ant stalo, vis dar yra geros būklės, – paaiškino testuotojai. - Antrasis su galiuku, apvyniotu plėvele, taip pat atrodo gana gerai. Trečiasis bananas, kurio kotelis suvyniotas į šlapią popierinį rankšluostį, išsilaikė taip pat gerai, kaip ir pirmieji du“.

Ketvirtas, šaldytuve laikomas bananas, neatrodė taip gerai. „Įdomu tai, kad šaldytuve laikomam bananui susidarė tamsių dėmių ir jis greičiau pernoko“, – pridūrė „TikToker“.

Bananai kambario temperatūroje gali išsilaikyti nuo dviejų iki šešių dienų.

Saugokite juos nuo saulės spindulių, nes aukštesnėje temperatūroje jie greitai pernoksta.

Bananų galiukus suvyniojus į maistinę plėvelę jie ilgiau išlieka švieži ir geltoni.

Taip jie ilgiau išliks švieži, nes etileno dujos sulaikomos ten, iš kur jos išsiskiria, ir neleidžiama joms plisti ir paveikti kitus bananus.

Kaip ir kiti vaisiai, bananai gamina augalinį hormoną, kitaip žinomą kaip etilenas, kuris yra bespalvės ir bekvapės dujos.

Etilenas yra labai svarbus nokimo procese – dėl didelio etileno kiekio bananai suminkštėja ir iš žalių pavirsta geltonais bei rudais.

Štai kodėl yra svarbu bananus laikyti toliau nuo kitų etileną išskiriančių vaisių, tokių kaip obuoliai, kriaušės ir persikai.

Be to, nepalikite bananų uždarytų, pavyzdžiui, maišeliuose ar šaldytuvo stalčiuose, nes tai gali sulaikyti etileną ir pagreitinti nokimą.

Kai kas teigia, kad bananų kotelius apvyniojus drėgnu popieriniu rankšluosčiu sumažės jų išskiriamo etileno kiekis.

Bananus galima dedami į šaldytuvą tik tada, kai pasiekia norimą sunokimo lygį – per anksti atšaldžius tai gali paveikti jų spalvą bei skonį.

„Bananai gali būti laikomi ant virtuvės stalo, kol prinoksta, o tada šaldytuve gali būti laikomi dar mažiausiai dvi dienas arba iki tol, kol žievelė pasidaro juoda“, – teigia maisto produktų technologijų ekspertė Tamika Sims.

Jei per ilgai laukėte, ir bananai pajuodo, nevalgykite.

Vietoje to, iš pajuodusių bananų galite išsikepti bananų duoną ar sunaudoti kitokiuose kepiniuose.

Parengta pagal nypost.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.