Ar galima šiltą maistą dėti į šaldytuvą? Štai kada ima daugintis pavojingos bakterijos

Ekspertė pagaliau išsprendė diskusiją, ar galima šiltą maistą dėti į šaldytuvą. Mary Futher, kitaip internete žinoma kaip Madame Sweat, anksčiau tapo tos pačios vyresnių žmonų pasakos auka – šilto maisto dėjimas į šaldytuvą gali jį užkrėsti bakterijomis.

Moteris prie šaldytuvo.<br>123rf nuotr.
Moteris prie šaldytuvo.<br>123rf nuotr.
Paliktas maistas keptuvėje.<br>123rf nuotr.
Paliktas maistas keptuvėje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-22 09:51, atnaujinta 2024-03-19 14:49

Tačiau tiesa tokia, kad yra ne tik saugu dėti šiltą maistą į šaldytuvą – sveikatos specialistai netgi rekomenduoja taip daryti, nes įdėjus galima išvengti įvairių ligų.

„Nepalikite maisto stovėti ant stalo. Jei palikote jį ilgiau nei dvi valandas, jau galite išmesti į šiukšlių dėžę, – sakė M.Futher. – Kuo anksčiau jį įdėsite į šaldytuvą, tuo geriau bus“.

M.Futher taip pat pasiūlė naudoti mažesnes talpas maistui laikyti, nes taip greičiau atšąla.

„Įsitikinkite, kad jūsų likučiai būtų sudėti į negilų indą. Nedėkite į šaldytuvą labai didelio patiekalo, nes jis ilgiau vėsta“.

Maistas turėtų būti nedelsiant uždengtas ir įdedamas į šaldytuvą, kai tik nustoja iš jo kilti garai, tam, kad būtų išvengta bakterijų dauginimosi ir apsinuodijimo maistu.

Tačiau maisto tiesiai nuo viryklės niekada negalima dėti į šaldytuvą, nes vidinė temperatūra gali pakilti daugiau nei 5 laipsnius – dėl to viskam, kas yra šaldytuve, kyla bakterijų dauginimosi pavojus.

Tūkstančiai žmonių nesutaria dėl M.Futher pareiškimo, o kai kurie dalijosi savo istorijomis.

„Visada palieku karštą arba šiltą maistą ant stalo maždaug 30 minučių, kad tai nepakenktų temperatūrai šaldytuve“, – sakė vienas komentatorius.

„Užaugau su mama, palikdavusia visą maistą puoduose per naktį, ir jį valgydavome kitą dieną. Niekas niekada niekuo nesusirgo“, – sakė moteris.

„Išmokau leisti maistui atvėsti ne dėl bakterijų, o todėl, kad temperatūros svyravimai gali neigiamai paveikti kitus maisto produktus šaldytuve“, – rašė kitas.

Amerikietis medikas Joe Whittingtonas taip pat neseniai atskleidė, kad krakmolingus maisto produktus, tokius kaip ryžiai ir makaronai, palikę ant stalo kambario temperatūroje vos dviem valandoms, galite susirgti.

Amerikiečių greitosios medicinos pagalbos gydytojas pakomentavo atvejį, kai 20-metis studentas mirė nuo „keptų ryžių sindromo“, kai suvalgė makaronų likučius, kurie prieš tai stovėjo ant stalo netgi 5 dienas.

Apsinuodijimas maistu atsiranda dėl „bacillus cereus“ (vaškinė bacila) – sporos, besiformuojančios bakterijos, kuri gamina toksinus, sukeliančius vėmimą ir viduriavimą.

Bakterijų gausu neišvirtuose ryžiuose ir makaronuose, o kai kurios sporos išlieka net ir išvirus maistą.

„Nedėkite maisto į indą tam, kad paliktumėte ant stalo savaitei, – perspėjo daktaras Whittingtonas. – Niekada neturėtumėte valgyti makaronų ar ryžių, kurie buvo laikomi kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas“.

Kaip sumažinti „bacillus cereus“ riziką savo maiste?

1. Gerai išvirkite maistą ir patiekite jį iš karto arba laikykite karštą (60 laipsnių ar daugiau) prieš patiekdami ant stalo.

2. Greitai atvėsinkite pagamintą maistą, jei jį ketinate naudoti vėliau:

  • dėkite į šaldytuvą (arba šaldiklį), kai tik nustos garuoti;
  • didelius kiekius karšto maisto padalinkite į mažesnes porcijas, kad greičiau atvėstų;
  • įsitikinkite, kad jūsų šaldytuve yra 5 laipsniai ar žemesnė temperatūra.

3. Likučius laikykite šaldytuve (arba šaldiklyje) ir išmeskite atšaldytus likučius, jei jų nesuvalgote per 3–4 dienas.

4. Prieš ruošdami ir valgydami maistą nusiplaukite rankas su muilu ir nusausinkite.

5. Laikykite savo virtuvę ir jos įrangą švarią.

Australijos maisto standartų tarnyba atskleidė, kad simptomai paprastai prasideda nuo vienos iki 16 valandų suvalgius sugedusio maisto, tačiau dauguma, turintys sveiką imuninę sistemą, turėtų atsigauti per 48 valandas.

Maisto produktai, kuriems kyla didesnė sugedimo rizika, yra iš anksto paruošti krakmolingi maisto produktai, tokie kaip ryžiai, makaronai ir grūdai.

Taip pat greitai genda iš anksto paruošti įvairūs patiekalai, ypač kurie yra su prieskoniais.

Nors dauguma žmonių patiria tik lengvus simptomus ir greitai pasveiksta (per dieną ar greičiau), žmonės, kurių imuninė sistema silpna, gali stipriai susirgti.

Parengta pagal dailymail.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.