Orkaitėje keptos bulvės yra puiki alternatyva gruzdintoms, nes šiuo atveju naudojama mažiau aliejaus, patiekalas nebūna toks riebus. Tačiau jos nėra tokios traškios, kaip gruzdintos.
Tačiau yra gudrybių, kurios padės iškepti traškesnes bulvytes. „Life Tastes Good“ pateikia vieną netikėtą būdą, apie kurį turbūt niekada nebūtumėte pagalvoję.
Pagal šį receptą pjaustytas bulves reikia apibarstyti šaukštu cukraus ir leisti joms 30 minučių pastovėti kiaurasamtyje.
Kodėl cukrus? Bulvės tampa traškios dėl dviejų priežasčių: kaip druska „ištraukia“ vandenį iš daržovių, tą patį daro ir cukrus. Štai todėl sumaišius bulves su cukrumi jas reikia palikti nuvarvėti kiaurasamtyje. Atsikratę vandens pertekliaus būsite tikri, kad orkaitėje bulvytės keps, o ne troškinsis garuose.
Antroji priežastis – dėl cukraus paviršius pradeda skrusti, nes karštyje cukrus reaguoja su aminorūgštimis. Tai suteikia ne tik gražią aukso spalvą, bet ir traškumą bei skonį.
Tad išbandykite!
Traškios orkaitėje keptos bulvės
Reikės:
- 6 didelių bulvių, supjaustytų storomis skiltelėmis
- 1 valgomojo šaukšto cukraus
- ketvirtadalio puodelio alyvuogių aliejaus
- 1 arbatinio šaukštelio česnakų miltelių arba daugiau pagal skonį
- 1 arbatinio šaukštelio druskos arba daugiau pagal skonį
- 1 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų arba daugiau pagal skonį
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių Celsijaus. Kepimo skardą išklokite aliuminio folija, aptepkite aliejumi.
Supjaustytas bulves sudėkite į kiaurasamtį, apibarstykite cukrumi, išmaišykite ir palikite 20–30 minučių.
Nusausinkite bulves. Supilkite ant jų ketvirtį puodelio alyvuogių aliejaus, česnako miltelius, druską ir juoduosius pipirus, išmaišykite.
Berkite ant paruoštos kepimo skardos, paskleiskite, kad bulvytės būtų vienu sluoksniu, palikdami vietos aplink kiekvieną skiltelę.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Apverskite bulvytes ir toliau kepkite, kol taps traškios ir apskrus, dar apie 20 minučių.