Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šiame pieno produkte gausu baltymų, mineralų ir vitaminų, todėl varškę verta įtraukti tiek į suaugusiųjų, tiek į vaikų mitybos racioną.
Varškė – puikus pasirinkimas pusryčiams
Gydytojos E.Gavelienės teigimu, geros savijautos garantas yra tinkami pusryčiai: „Ryte, kaip ir kitu dienos metu, valgyti reikėtų neskubant, ramiai kramtant, mėgaujantis maisto skoniu. Nebūtina pusryčiauti vos tik pabudus – tai reikėtų padaryti per pirmas dvi ar tris valandas atsikėlus.
Varškė – žmogaus organizmui reikalingų baltymų šaltinis. Kaip žinia, baltymai reikalingi visiems organizme vykstantiems procesams, todėl varškė galėtų būti vienas iš visaverčių pusryčių produktų“.
Taip pat gydytoja dietologė ragina reguliuoti pusryčių maistingumą pagal suplanuotą dienos veiklą: „Jei nusimato, kad dienos veiklos pareikalaus daug energijos, tuomet pusryčiai galėtų būti sotesni, o jų pagrindą turėtų sudaryti daugiau baltymų, šiek tiek riebalų ir angliavandenių turintys produktai.“
Sveikatai palankios varškės savybės
Anot dr. E. Gavelienės, pieno produktų sudėtyje yra puikiai subalansuotų nepakeičiamų aminorūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A ir D, B grupės vitaminų, taip pat gausu kalcio: „Varškė yra labai maistingas produktas, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę“.
Vis dėlto gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad ne visi žmonės gali toleruoti pieno produktuose esančios laktozės.
„Laktozė yra piene randamas cukrus, kurį organizme skaido laktazės fermentas. Tačiau šio fermento organizme gali trūkti. Jei pavartojus pieno produktų apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad jūsų organizmas nepakankamai gamina šio fermento“, – teigia specialistė ir priduria, kad varškėje yra tik laktozės pėdsakai, todėl šis produktas, kaip ir visi rauginto pieno gaminiai, yra puikus pasirinkimas laktozės netoleruojantiems asmenims.
Kaip išsirinkti aukštos kokybės varškę?
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva renkantis varškę rekomenduoja atkreipti dėmesį į etiketę: „Jei perkate supakuotą gaminį iš gamintojo, perskaitykite sudėtį etiketėje. Varškėje neturėtų būti neaiškių priedų, tokių kaip augaliniai riebalai, krakmolas.
Jei norite patikrinti, ar nusipirktoje varškėje yra kokių nors priedų, galite atlikti nedidelį testą: į varškę įlašinkite paprasto jodo. Jei jo spalva išlieka ruda, tada viskas gerai. O jei jis pradeda mėlynuoti, tuomet produkte yra krakmolo.
Nors pats krakmolas nėra kenksmingas, jis dedamas į gaminius kaip pigus ingredientas, kad padidėtų galutinis produkto svoris. Tai, be abejo, geriau nei augaliniai riebalai, tokie kaip palmių aliejus.“
Nespėjus suvalgyti siūlo šaldyti
Komercijos operacijų vadovė pastebi, kad paprastai varškės pirkimai būna stabilūs, be ryškaus sezoniškumo. „Prekybos centruose siūlome įvairius varškės produktus, kurie pasižymi stabiliomis pirkimo tendencijomis: prekiaujame ne tik pačia varške (taip pat ekologiška, be laktozės), bet ir varškės kremų kepiniams, varškės sūriais, sūreliais bei pasaldintomis desertinėmis varškėmis. Įsigijus kažkurį iš šių produktų, svarbiausia stebėti, ar, laikant šaldytuve, nepasibaigė galiojimo terminas bei ar atidarytose pakuotėse nepakito produkto būklė: ar nepradėjo džiūti, pelyti, ar neparūgštėjo“, – pasakoja ekspertė.
O. Suchočeva atkreipia dėmesį, kad varškė – greitai gendanti prekė. „Suvartoti varškę reikėtų kuo greičiau bei visada laikyti šaldytuve. Optimali laikymo temperatūra yra 2–6 laipsniai. Bendras tiekėjo sufasuotos varškės galiojimas siekia apie 6 dienas, tačiau reikia stebėti galiojimą, nurodytą ant pakuotės. Be to, pasterizuotą (uždarą) varškę galima laikyti šaldytuve 5–7 dienas 0–6 laipsnių temperatūroje. Jei pakuotė atidaryta – tik vieną dieną. Iš esmės laikymo laiką reglamentuoja sanitariniai standartai“, – įspėja O. Suchočeva.
Kad nespėjus suvalgyti jos nereikėtų išmesti, rekomenduojama varškę užšaldyti ir šaldiklyje laikyti iki dviejų savaičių.
Kulinarijos technologai kviečia namiškius nustebinti kreminiu varškės desertu su uogomis.
Kreminis varškės desertas su uogomis
Ingredientai:
- 300 g citrinų skonio sausainių
- 600 g mėgstamų uogų
- 400 g braškių
- 2 šaukštų sirupo
- 400 ml grietinėlės
- 400 g varškės
- 1 citrinos sulčių
- 200 g cukraus
Kaip gaminti
Grietinėlę išplakite su cukrumi, sumaišykite su varške.
Įspauskite citrinos sulčių, išmaišykite.
Pirmajam deserto sluoksniui sutrupinkite sausainius ir sudėkite uogas.
Uždėkite dalį kremo.
Darykite tiek sluoksnių, kiek telpa į indą.
Papuoškite braškėmis ir apipilkite sirupu.
Skanaus!