Tačiau šios gležnos žolelės labai greitai vysta – netinkamai paliktos jau po kelių valandų bus praradusios stangrumą ir kvapą. Ar yra būdų ilgiau išsaugoti krapus šviežius?
Taip. Štai keletas patarimų, kurie padės ilgiau išsaugoti krapus – net ir po savaitės ar dviejų bus šviežutėliai, lyg ką tik skinti.
Pirmasis būdas – sausasis. Krapus nuplaukite ir išdžiovinkite – jie turi būti visiškai sausi. Taip pat iš anksto paruoškite stiklainį – išplaukite ir gerai išdžiovinkite. Dėkite krapus į stiklainį ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve.
Taip laikomi krapai švieži išliks iki dviejų ar net trijų savaičių.
Antrasis būdas – drėgnasis. Nuplaukite krapus, nupurtykite vandenį, tačiau šiuo atveju krapai neturi būti visiškai sausi. Dėkite juos ant popierinio rankšluosčio, apvyniokite. Ryšulėlį suvyniokite į foliją arba dėkite į maišelį, plastikinį indelį arba stiklainį. Uždarykite ir laikykite šaldytuve.
Idealu, jeigu temperatūra šaldytuve neviršija 4–5 laipsnių Celsijaus.
Taip laikomi krapai švieži išliks iki dviejų savaičių.
Trečiasis būdas – pamerkti. Dar vienas būdas ilgiau išlaikyti šviežius krapus – pamerkti juos į stiklinaitę ir laikyti šaldytuve. Vandens turi būti nedaug – maždaug centimetras nuo indo dugno. Vandenį reikėtų kas kelias dienas pakeisti.
Taip laikomi krapai švieži išlieka iki dviejų savaičių.
Visi šie metodai tinka ir petražolėms, kalendroms laikyti.