Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja mažai kalorijų turinčius pomidorus kasdien įtraukti į mitybos racioną, nes vos vienas užtikrina didelę dalį reikalingos vitamino C dienos normos bei prisideda prie įvairių ligų prevencijos.
Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva įsitikinusi, kad sveikesnis gyvenimo būdas prasideda nuo mažų įpročių ir pataria, kaip parduotuvėje išsirinkti gardžiausius pomidorus bei kuo ilgiau juos išlaikyti šviežius.
Antioksidantų šaltinis, svarbus ligų prevencijai
Pomidoras yra daugelio lietuvių mėgstama daržovė, vasaros metu auganti soduose bei daržuose. Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė E. Gavelienė, ši daržovė įdomi tuo, kad galime ją skanauti pačiomis įvairiausiomis formomis. Ji gali būti valgoma šviežia, taip pat dedama į patiekalus, geriamos pomidorų sultys ar valgomi rauginti pomidorai: „Kiekvienas žmogus tikrai ras jam tinkamą vartojimo formą, kad galėtų pomidorus įtraukti į savo kasdienį valgiaraštį.“
Gydytoja dietologė pažymi, kad pomidoruose yra labai nedaug makronutrientų: baltymų ir angliavandenių, beveik nėra riebalų, tačiau pakankamai daug skaidulų, ypač jei pomidorai valgomi su visa odele. Juose taip pat gausu sveikatai palankių mikronutrientų: polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų. Todėl pomidorus rekomenduojama įtraukti į kasdienį racioną ir drąsiai skanauti visais metų laikais.
„Vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės normos. Pomidoruose taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui bei kaulų sveikatai.
Tačiau pomidorai svarbūs ir dėl juose randamų antioksidantų: likopeno, betakaroteno, pomidoruose esančios chlorogeninės rūgšties ir naringenino – tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai“, – teigiamas daržovės naudas vardina dr. E. Gavelienė.
Pomidorų skonis priklauso nuo veislės
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nors šiuo metu parduotuvėse dauguma pomidorų atvežtiniai, jau galima pasilepinti lietuviškais paprastaisiais bei avietiniais pomidorais. Po poros savaičių į lentynas atkeliaus ir daugiau Lietuvoje užaugintų pomidorų rūšių: „Kumato“ juodieji, geltoni slyviniai, avietiniai su šakelėmis, vyšniniai ir kokteiliniai.
Vasaros laikotarpiu didesnis dėmesys skiriamas lokalumui – vietoje augantiems pomidorams, kurių veislių ir rūšių skaičius didėja su kiekvienais metais, o iš užsienio daugiausiai pomidorai vežami žiemos bei pavasario sezonu, kai dar nebūna subrendęs lietuviškų pomidorų derlius.
„Pomidorų skonis priklauso nuo veislės: yra saldesnių, rūgštesnių, saldžiarūgščių, su daugiau sėklų arba su daugiau mėsingos dalies. Tad kiekvienas pirkėjas gali pasirinkti pagal skonį bei patiekalą, į kurį pomidoras bus dedamas. Pavyzdžiui, „Kumato“ pomidorai yra saldžiarūgščio skonio, tad jei ruošiate salotas, galima nenaudoti acto. Tuo metu vyšniniai yra šiek tiek rūgštesni nei mažieji slyviniai pomidoriukai, jie puikiai tinka salotoms su saldesnėmis daržovėmis“, – teigia žinovė.
Šiuo metu pirkėjai dažniausiai renkasi paprastus pomidorus, nes jų kaina žemiausia. Taip pat populiarūs tamsūs „Kumato“ bei „Chocmato“ veislių pomidorai.
„Visais metų laikais pirkėjų mėgstami ir fasuoti mažieji pomidoriukai: vyšniniai, vynuoginiai, kokteiliniai, o nuo balandžio iki gruodžio mėnesio – ir „Romantica“ veislės pomidorai. Itin populiarėja ir jau fasuoti pomidorai, kai pirkėjams nereikia patiems rinktis bei pakuoti daržovių, lieka tik įsidėti į pirkinių krepšelį. Tokių pomidorų parduodame net 70 proc.“, – pasakoja O. Suchočeva.
Kaip pomidorus kuo ilgiau išlaikyti šviežius
Norintiems valgyti skanius, prinokusius pomidorus ir pajusti visą jų skonį O. Suchočeva pataria juos laikyti kambario temperatūroje ir būtinai tamsioje vietoje. Tik kambario temperatūros pomidoras atskleidžia savo išskirtinį kvapą bei skonį. Anot specialistės, taip pat svarbu, kad pomidoras būtų nepažeistas – neįdurtas, neįpjautas, nes kiekvienas odelės pažeidimas reiškia, jog daržovė greičiau supelys arba supus.
„Jei turite daug pomidorų – džiovinkite juos. Tokiais pomidorais galėsite pakeisti saulėje džiovintus pomidorus, kurie tinka daugybei patiekalų. Tik svarbu atsiminti, jog šalia kitų produktų laikomi pomidorai genda kur kas greičiau nei laikomi atskirai. Be to, pomidorus patariama laikyti vaiskočiais į viršų. Svarbu, kad jie tarpusavyje nesiliestų – taip juos išlaikysite ilgiau“, – pataria O. Suchočeva.
„Rimi“ kulinarijos technologai kviečia namuose pasigaminti gardžių pomidorų brusketų.
Pomidorų brusketa
Reikės:
- 6 vnt. pomidorų;
- 3 skiltelių česnakų;
- 1 ryšulėlio bazilikų;
- 1 šaukšto kremo su Modenos balzaminiu actu;
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 100 g kietojo tarkuoto sūrio;
- druskos pagal skonį;
- pipirų pagal skonį;
- 1 vnt. prancūziško raguolio;
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 1 skiltelės česnakų.
Kaip gaminti
Pirmiausia pagaminkite pomidorų pagardą. Susmulkinkite pomidorus, nupilkite atsiskyrusių sulčių perteklių ir sudėkite į dubenį.
Bazilikų lapelius suplėšykite arba susmulkinkite peiliu. Sudėkite į pomidorus.
Susmulkinkite 2–3 skilteles česnako, įmaišykite į pomidorus.
Į mišinį įpilkite balzaminio acto kremo ir tarkuoto parmezano.
Jei turite laiko, palikite 15 minučių, kad pasimarinuotų.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
Prancūzišką batoną ar čiabatą supjaustykite maždaug 1 cm storio riekelėmis ir iš abiejų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi.
Duoneles sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Pašaukite duonos riekeles į įkaitintą orkaitę ir kepkite 5–10 minučių, kol jos taps auksinės spalvos ir traškios.
Ištraukite iš orkaitės, kiekvienos riekelės paviršių kelis kartus patrinkite česnako skiltele ir ant kiekvienos uždėkite po šaukštą pomidorų.
Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir iš karto patiekite.
Skanaus!