Kalkių nuosėdos nėra kenksmingos organizmui, tačiau jos sugadinti karštų gėrimų skonį. Dar didesnė problema yra tai, kad kalkių nuosėdos gali sutrumpinti prietaisų tarnavimo laiką. Taip pat jos neigiamai veikia virdulio energijos vartojimo efektyvumą – vanduo užverda per ilgesnį laiką, sunaudojama daugiau energijos, taigi, ir pinigų.
„Express“ dalijasi vienos vartotojos patirtimi. Norėdama gauti patarimų, ji kreipėsi į „Ms Hinch Cleaning Tips and Tricks“ feisbuko puslapį.
„Man reikia idėjų, kaip nukalkinti virdulį. Aš išbandžiau citrinas, citrinų sultis ir specialią parduotuvėje įsigytą priemonę. Nė viena iš jų nėra pakankamai gera. Jos pašalina apie 50 proc. kalkių. Aš dažnai naudoju virdulį, todėl bet kokie pasiūlymai, kaip sumažinti kalkių nuosėdas, būtų puikūs“, – rašė ji.
Nors parduotuvėse galima įsigyti brangių cheminių nukalkinimo priemonių, namų šeimininkai ir šeimininkės rekomenduoja taupyti pinigus ir naudoti paprastus, tačiau veiksmingus metodus.
Dauguma jų patvirtino: citrinų rūgštis darbą atlieka vos per kelias minutes.
„Visada pirkdavau kalkių šalinimo priemones, bet kažkas pasiūlė panaudoti citrinos rūgštį kaip pigesnį ir veiksmingesnį būdą – nuo to karto prie kitų priemonių nebegrįžau“, – rašė viena internautė.
Kita vartotoja patarė: „Pripilkite ketvirtadalį virdulio vandens, užvirinkite, įberkite šaukštą ar du citrinos rūgšties ir palikite 10–20 minučių.“
Jei kalkių nuosėdų itin daug, palikti citrinos rūgštį virdulyje reikėtų valandai – rezultatai, pasak išbandžiusiųjų, neįtikėtini. Per tą laiką galima užvirinti vandenį dar kartą. Po to virdulį reikėtų perplauti švariu vandeniu.
„Tai veikia daug geriau nei actas ar soda, nes citrinų rūgštis pašalina daugiau kalkių nuosėdų“, – tikina išbandžiusieji.
Tad išbandykite ir jūs.
Parengta pagal express.co.uk