Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kiaušiniuose yra daugybė naudingųjų medžiagų, tad juos vertėtų valgyti ne tik per Velykas.
O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad prieš gražiausią pavasario šventę parduotuvių asortimente pirkėjai dairosi kiaušinių baltu lukštu bei primena, kaip juos laikyti ir išradingai panaudoti ruošiant velykinius patiekalus.
Omega-3 riebalų šaltinis
Kiaušiniai – nepamainomas produktas kulinarijoje. Jų dedame į mėgstamų blynų ar kepinių tešlą, į rytinę kiaušinienę ar net sriubą, makaronus bei mėsainius. Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, vartoti kiaušinius verta ne tik dėl jų skonio ar mažo kaloringumo, bet ir dėl naudos sveikatai, mat suvalgius 2–3 kiaušinius per dieną galima gauti iki trečdalio daugelio reikalingų vitaminų dozės.
„Kiaušiniuose yra ne tik daug vitaminų, įvairių naudingų medžiagų, bet ir žmogaus organizmui svarbių riebalų, Omega-3 riebalų rūgščių. Privalumu tampa ir tai, kad net 97 proc. maistinių medžiagų iš kiaušinių mūsų organizmas lengvai pasisavina. Be to, kiaušiniai yra santykinai nekaloringas maisto produktas – viename kiaušinyje, nelygu jo dydis, yra apie 60 kilokalorijų. Tuo labiau, kad kalorijos gaunamos kartu su būtinosiomis maistinėmis medžiagomis.
Tiesa, geriausia valgyti neperkeptus ir nepervirtus kiaušinius, o dėl rizikos užsikrėsti salmonelioze nepatariama jų valgyti žalių“, – sako E. Gavelienė.
Nors pasigirsta kalbų, kad kiaušiniai didina cholesterolio kiekį ir todėl jų geriau atsisakyti, gydytoja dietologė įsitikinusi, kad viskam svarbiausia saikas ir balansas: „Kiaušiniai cholesterolio lygiui didelės įtakos neturės, jei valgysime subalansuotą įvairų maistą.“
Velykų metu mėgstamiausi balti kiaušiniai
Pasak „Rimi“ komercijos ir operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kiaušinių pardavimai labiausiai išauga likus dviems savaitėms iki Velykų, kai lietuviai pradeda ruoštis artėjančiai šventei. Pasitinkant Velykas ryškiausiai auga kiaušinių baltu lukštu bei putpelių kiaušinių pardavimai.
„Pirkdami kiaušinius pirkėjai juos gali rinktis pagal kilmės šalį, vištų auginimo būdą ar kiaušinio dydį. Ant kiaušinių nurodyto ženklinimo pirmasis skaičius parodo, kaip buvo augintos vištos. Nuo šių metų atsisakysime narvuose augintų vištų kiaušinių baltais lukštais, o vietoje jų pirkėjams siūlysime įsigyti ant kraiko laikomų vištų kiaušinių“, – apie pokyčius pasakoja O. Suchočeva ir priduria, kas visiems asortimente esantiems kiaušiniams taikomi griežti kokybės reikalavimai.
Ji atkreipia dėmesį, kad kiaušiniai yra itin jautrus temperatūros pokyčiams produktas: parduotuvėse kiaušiniai nėra laikomi šaldytuvuose, todėl ir namuose juos geriausia laikyti sausoje, šiek tiek vėsesnėje vietoje. Bendras kiaušinio galiojimo terminas – 28 dienos nuo jo padėjimo, o laikymas kambario temperatūroje tam didesnės įtakos neturi.
Komercijos operacijų vadovė siūlo atkreipti dėmesį ir į privačios etiketės kiaušinius, kurie paprastai yra pigesni nei žinomų prekės ženklų. Taip yra todėl, kad pirkėjams nereikia mokėti už masines rinkodaros kampanijas, be to, vietiniai gamintojai paprastai patiria mažesnes transportavimo išlaidas.
Patiekalus iš kiaušinių gaminti paprasta
Kiaušinius galima priderinti beveik prie bet kurio recepto, įsitikinusi „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė. Jos teigimu, kiaušiniai sutinkami daugelyje pasaulio virtuvių, tad tinkamam jų panaudojimui reikia tik išradingumo.
„Kiaušiniai – vienas dažniausiai sutinkamų produktų mūsų valgiaraštyje. Prieš juos gaminant nereikėtų pamiršti jų nuplauti, kad pašalintume nereikalingus mikrobus, o trynius nuo baltymų atskirti bus lengviau, jei kiaušiniai bus vėsesni“, – apie kiaušinių gaminimo ypatumus pasakojo L. Barčaitė.
Per Velykas ji siūlo išbandyti pavasarines salotas su kiaušiniais, kuriomis greitai ir pigiai nustebinsite savo artimuosius.
Pavasarinės Velykų salotos
Reikės:
- 500 g mažų bulvių;
- 20 vnt. putpelių kiaušinių;
- 2 vnt. ilgavaisių agurkų;
- 1 ryšulėlio krapų;
- 1 ryšulėlio svogūnų laiškų;
- 150 g majonezo;
- 150 g grietinės;
- 2 šaukštų garstyčių;
- 2 šaukštų krienų;
- druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti
Išvirkite bulves pasūdytame vandenyje.
Kol bulvės verda, susmulkinkite agurkus, krapus ir svogūnų laiškus.
Išvirkite putpelių kiaušinius. Išvirtus kiaušinius įdėkite į šaltą vandenį ir palaikykite 10 minučių.
Nulupkite kiaušinius. 15 kiaušinių supjaustykite į keturias dalis, 5 kiaušinius perpjaukite per pusę.
Kai bulvės šiek tiek atvės, nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais.
Sudėkite į didelį dubenį, gerai išmaišykite krapus, svogūnų laiškus (šiek tiek pasitaupykite papuošimui), agurkus, majonezą, grietinę, garstyčias ir krienus.
Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.
Sudėkite į keturias dalis padalintus kiaušinius ir dar kartą atsargiai permaišykite.
Dėkite į serviravimo indą ir papuoškite putpelių kiaušinių puselėmis, krapais ir svogūnų laiškais.