Maisto nešvaistanti Simona pasidalijo vertingu patarimu: tai padės sutaupyti kiekvienam

2023 m. sausio 12 d. 08:56
Receptas
Nors gali pasirodyti, kad taupo tik minimalias pajamas gaunantys studentai ar senjorai, nemažai dirbančių žmonių, kuriems aktuali tvarumo tema, taip pat stengiasi laikytis principo: „Geriau mažiau, nei daugiau.“ 
Daugiau nuotraukų (3)
Maisto tinklaraštininkė Simona Cymbaliukaitė pasakoja, kad teigiamas jos požiūris į nukainotus maisto produktus pradėjo formuotis ėmus gilintis į tvarumo temą ir pradėjus bendradarbiauti su prekybos tinklu „Rimi“. Tuomet ji ypač susidomėjo globalia maisto švaistymo problema, todėl pradėjo stengtis gyventi tvariau ir savo pavyzdžiu ėmė įkvėpti bendraamžius.  
Sunaudoti maistą išmokė močiutė
Simona atvira – net ir sąmoningai stengiantis tausoti produktus nepavyksta visu šimtu procentų neišmesti maisto, tačiau pradėjus domėtis švaistymo tema jos įgūdžiai gerokai pagerėjo. 
„Ėmiau kūrybingai sunaudoti maisto likučius, parduotuvėse pirkti mažesnėse pakuotėse supakuotus produktus, o net ir tokiu atveju, jeigu nusiperku tai, ko nesuvalgau, integruoju likučius į kitos dienos patiekalus.
Mano naujausias atradimas – nukainotos prekės bei „negražūs“ vaisiai ir daržovės, kurie yra lygiai tokie pat kokybiški, kaip ir idealiai atrodantys“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.
Šiais metais Simona kelia tikslą išsiugdyti įprotį apsiperkant pirmiausia pasidairyti po nukainotų prekių lentynas ir planuoti maistą savaitei pagal ten rastus produktus. 
„Jeigu visi seksime šiuo pavyzdžiu, taip ne tik išsaugosime maistą nuo išmetimo, bet ir gerokai sutaupysime, nes nukainoti produktai paprastai yra iki 50 procentų pigesni“, – įsitikinusi S. Cymbaliukaitė.
Tvarumo šalininkei lengviausia į savo meniu integruoti tą pačią dieną baigiančius galioti pieno produktus – varškę ar varškės sūrį. „Na, o jei nusipirktą pieną palaikau ilgiau ir jis surūgsta – nieko baisaus. Močiutė iš tokio pieno mane išmokė kepti blynus: turiu patvirtinti, kad jie išties pavyksta dar puresni ir skanesni“, – patirtimi dalinasi Simona.
Užšaldyta ir atšildyta duona nepraranda savo skonio  
Tinklaraštininkė taip pat dažnai nusiperka nukainotos duonos ir ją užsišaldo. 
„Nors duoną  mėgstu, valgau ją ne kasdien. Kad nereikėtų sudžiūvusios ar supelijusios jos išmesti, susipjaustau riekėmis ir dedu į šaldiklį. Šiuo įpročiu jau „užkrėčiau“ ir mamą, tad mūsų šaldiklyje dabar beveik visada galima rasti šaldytos duonos. Iš patirties galiu pasakyti, kad atšildyta ji nepraranda nei skonio, nei tekstūros“, – sakė ji.
Simona įsitikinusi, kad net nukainotus produktus svarbu pasirinkti sąmoningai, nes jei rinksimės nukainotas prekes, bet jų iki galo nesunaudosime ir galiausiai išmesime – tai jau nebebus tvarus pasirinkimas. 
„Prieš tiesdama ranką į lentyną su oranžiniais lipdukais, rodančiais nukainotą prekę, visada apgalvoju, ar šiuos produktus spėsiu suvartoti per artimiausias dienas, ar bus įmanoma juos užšaldyti, o galbūt galima iš jų pasigaminti vieną bendrą patiekalą? Turėdami galvoje planą visada išmesite mažiau, nes žinosite, ką konkrečiai grįžę su produktu darysite“, – pastebi S. Cymbaliukaitė ir dalijasi picos receptu iš nukainotų produktų.
Atkreipkite dėmesį į oranžinius lipdukus 
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, renkantis maisto produktus parduotuvėse, reikėtų atkreipti dėmesį į oranžiniais lipdukais pažymėtas prekes, kurių galiojimo terminas eina į pabaigą – jos būna gerokai pigesnės.
„Specialūs nuolaidų lipdukai tos pačios dienos galiojimo produktams – priimtina ir kitose šalyse plačiai paplitusi priemonė, praėjusiais metais pradėta naudoti ir mūsų tinklo parduotuvėse Baltijos šalyse. Tai idealus būdas sutaupytipasirenkant tos pačios dienos vakarienei ingredientus iš produktų, kurie dar tinkami naudoti šiandien, bet kainuoja galbūt net perpus pigiau. Informaciją apie produktus, pažymėtus specialiu dėmesį atkreipiančiu ženklu, galima rasti ir programėlėje: joje galima pasirinkti konkrečią parduotuvę ir pamatyti, kokios prekės toje parduotuvėje yra nukainotos dėl besibaigiančio galiojimo“, – teigia O. Suchočeva.
Simona Cymbaliukaitė dalijasi picos, kuriai ingredientus ji rado nukainotų produktų lentynose, receptu. Vienai porcijai pagaminti reikalingi produktai jai kainavo vos 2,5 eur. 
Vegetariška pica
Picai reikės: 
  • 1 itališkos picos papločio;
  • Čederio sūrio;
  • poros šaukštų picos padažo;
  • kelių cukinijos griežinėlių;
  • kelių juodųjų alyvuogių be kauliukų;
  • kelių slyvinių pomidoriukų. 
Kaip gaminti
Ant picos papločio užtepkite picos padažo.
Perpus perpjaukite alyvuoges ir pomidoriukus, griežinėliais supjaustykite trečdalį cukinijos.
Sudėkite daržoves ant picos pagrindo, užtarkuokite sūrio.
Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite picą apie 20 minučių.
taupymaskaip taupytimaisto produktai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.