Galbūt sūrio užsiliko dar po švenčių, o gal turite gabalą brangaus sūrio, kuriuo mėgaujatės po truputį ir norėtumėte lepintis juo dar porą mėnesių – turite žinoti, kaip jį laikyti, kad nepakeistų savybių ir jo nereikėtų išmesti.
Štai keletas patarimų, kuriais pasidalijo sūrininkė iš Londono.
Popierius, o ne plėvelė
Patricia Michelson teigia, kad „neišvengsite problemų, jei nesilaikysite kelių pagrindinių dalykų.“
Ji siūlo sūrį du kartus apvynioti vaškiniu ar kepimo popieriumi, tačiau jokiu būdu ne lipnia plėvele, kuri neleis sūriui kvėpuoti.
Dar vienas patarimas – taip suvyniotą sūrį reikia laikyti plastikinėje dėžutėje, išklotoje sudrėkintu popieriniu rankšluosčiu ar audeklo gabaliuku.
Dėžutė turi būti sandari ir laikoma šaldytuve, nes čia temperatūra paprastai būna pastoviausia. Sūris išsilaikys tiek, kiek prireiks laiko jį suvalgyti.
Panaudokite cukraus kubelius
Yra dar vienas Patricijos rekomenduojamas metodas, kurį ji vadina „mokslu pagrįstu stebuklu.“
Ji siūlo su sūriu į dėžutę įdėti du cukraus kubelius, tada sandariai uždaryti ir laikyti šaldytuve.
Cukrus padeda reguliuoti atmosferą dėžutės viduje, todėl sūris išlieka šviežesnis.
Ilgainiui cukrus pradės tirpti, bet Patricija sako, kad per tą laiką sūrį jūs veikiausiai būsite sunaudoję.
Jei ne, išvalykite dėžutę, pakeiskite drėgną popierių ar audeklo gabalėlį ir vėl įdėkite sūrį bei du naujus cukraus kubelius, sakė ji „The Guardian“.
Aptepkite aliejumi
„Delish“ ekspertai sūrio paviršių siūlo įtrinti šlakeliu beskonio alyvuogių ar augalinio aliejaus.
Aliejus apsaugo sūrį nuo sukietėjimo ar galimo pelėsio atsiradimo.
Taip paruoštas sūris gali būti laikomas šaldytuve neuždengtas.
Kur laikyti šaldytuve?
Jei turite vietos, sūrį laikykite daržovių stalčiuose. Daržovių stalčiuose yra subalansuota drėgmė ir labiau tikėtina, kad šioje vietoje bus pastovi temperatūra.
Be to, sūris bus laikomas toliau nuo šaldytuvo užpakalinės sienos, kur jis gali užšalti.
Kai kuriuose šaldytuvuose yra specialus sūrio skyrius, todėl naudokite jį.
Parengta pagal express.co.uk