Tačiau ši pigi daugelio virtuvėje randama priemonė gali kur kas daugiau. Atrandama vis daugiau jo panaudojimo buityje galimybių.
Ar žinojote, kad paprastas actas turi savybę sugerti nemalonius kvapus? Tai itin pravers, kai virtuvėje kepsite ką nors, kas namuose ilgam paskleidžia ne itin malonius kvapus. Pavyzdžiui, žuvį. Arba ką nors prideginsite – visi žino, kad dėl to atsiradęs nemalonus kvapas erzina dar ilgai.
„Yra keletas būdų, kaip galite naudoti actą, kad pašalintumėte kvapus, tačiau lengviausia yra pastatyti dubenėlį su actu prie viryklės – tai nereikalauja jokių pastangų. Palikite dubenėlį per naktį, – pataria Saskia Gregson-Williams, kulinarinių knygų autorė. – Ryte actas bus sugėręs visus nemalonius kvapus, o virtuvė bus gaivi kaip ramunės žiedas.“
Acte yra acto rūgšties – junginio, reaguojančio su šarminiais kvapais, kuriuos žinome kaip blogus kvapus, ir juos neutralizuojančio.
Kad actas išliktų veiksmingas, dubenėlyje jį reikėtų pakeisti. O jeigu kvapai pernelyg įsismelkę ir dubenėlis su actu negelbsti, gali padėti kita priemonė: į puodą lygiomis dalimis pilkite vandens ir acto, užvirkite – garai pašalins visus įkyrius kvapus.
Jei kvapas ir toliau išlieka, Saskia pataria pripildyti purškiklį dviem puodeliais vandens, įpilti vieną–du arbatinius šaukštelius acto ir apipurkšti juo virtuvę. Tik nesusigundykite pilti daugiau acto – tuomet jūsų virtuvė kvepės aštriu acto kvapu. Verčiau į purkštuvą įlašinti lašelį mėgstamo eterinio aliejaus arba pasiruošti natūralios valymo priemonės iš acto ir vandens, kuriame išmirkytos apelsinų, mandarinų ar citrinų žievelės.
Naudinga žinoti ir tai, kad ši priemonė padės išvalyti virtuvę – tik būtinai pasitikrinkite, kuriuos paviršius galite valyti actu, kad nesugadintumėte dažų ar paviršių.
Ir, žinoma, nepamirškite vėdinti virtuvės.
Parengta pagal „Homes&Gardening“.