Kad švenčių proga jis pranoktų visus lūkesčius, prekybos tinklo „Rimi“ darbuotojai dalijasi šio vokiško patiekalo ruošimo paslaptimis.
Tradiciškai „netikram zuikiui“ naudojama kiauliena su įvairiais priedais – kitos rūšies mėsa, daržovėmis ar kruopomis.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė iš visų kiaulienos dalių rekomenduoja rinktis nugarinę – ji pati liesiausia, turinti daug baltymų, o maistingumu, baltymų ir riebalų kiekiu yra artima baltai mėsai.
„Netikras zuikis“ sudomins mažuosius šventės svečius
„Netikro zuikio“ pavadinimas Vokietijos receptų knygose minėtas jau XIX amžiuje – jis buvo gaminamas iš jautienos, veršienos ir kiaulienos, maišomas su smulkintais svogūnu, prieskoniais bei druska. Taigi, su zuikiu lyg ir nieko bendro, nebent jo forma arba patiekalo skambesys priminė ilgaausį, mat vokiškai „Hacbraten“ („maltos mėsos kepsnys“) skamba panašiai kaip „Hasenbraten“ („zuikio kepsnys“).
Kaip ten bebūtų, maltos mėsos patiekalas prigijo ne vienos šalies virtuvėje, tik keitėsi ingredientai. Klasikiniame variante į kepinį dar buvo dedamas virtas kiaušinis – ypač jei netikras zuikis būdavo kepamas Velykoms.
Dabar ant šeimos stalo jis atsiduria pačiomis įvairiausiomis progomis, per Kalėdas – taip pat. Kiekvienuose namuose jis kepamas pagal savus išbandytus receptus, o jei kepsnys dar papuošiamas lauro lapais ir juodaisiais pipirais, visada sulaukia populiarumo tarp vaikų ir suteikia stalui žaismingumo.
Kiauliena – saikingai vartojama ir kuo liesesnė
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiauliena nėra išskirtinė mėsa, jei lygintume ją su kitomis raudonos mėsos rūšimis: „Kaip ir kitoje raudonoje mėsoje, kiaulienoje yra geležies, šiek tiek kalcio, magnio ir cinko. Ji išsiskiria nebent kiek didesniu vitamino B1 kiekiu. Svarbu, kokia šios mėsos dalis naudojama maistui – palankiausia sveikatai rinktis liesesnę: nugarinę, taip pat kumpį ar mentę. Be to, didesnis ar mažesnis palankumas sveikatai priklauso ir nuo to, kaip gyvulys augintas bei kuo šertas.“
Riebesnių kiaulienos dalių dažnas vartojimas, pasak dietologės, susijęs su širdies ir kraujagyslių ligų rizika dėl per didelio sočiųjų riebalų rūgščių kiekio. „Kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti – užtenka jos patiekalų suvalgyti iki trijų kartų per mėnesį“, – primena gydytoja dietologė.
Gaminant kviečia improvizuoti
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, Lietuvoje „netikram zuikiui“ gaminti tradiciškai naudojama kiauliena, bet galima improvizuoti ir sumaišyti ją su vištiena, jautiena ar aviena – svarbu, kad iš kelių mėsos rūšių viena būtų riebesnė, tuomet kepinys bus sultingas.
„Be to, į mėsą galima dėti daržovių (tarkuotų arba smulkiai supjaustytų), taip pat kruopų, pavyzdžiui, ryžių. Kad iškepęs zuikis nebūtų birus, reikėtų mėsą smulkiau sumalti, o prieš formuojant ją labai gerai išmaišyti, kad visi ingredientai kuo geriau susijungtų. Zuikį reikėtų kepti kepimo rankovėje arba uždengtą folija, tik prieš baigiant kepti svarbu atidengti ir apskrudinti viršų“, – patarė žinovė.
Norintiems sutaupyti O. Suchočeva primena, kad smulkinta kiauliena, pažymėta privačia „Rimi“ etikete, yra vienas pigiausių mėsos pasirinkimo variantų, taip pat verta pasidomėti akcijomis.
Ji siūlo išsikepti „netikrą zuikį“: apteptas padažu jis neišsausės ir išliks sultingas.
„Netikras zuikis“
Patiekalui reikės:
- 1 vnt. svogūno;
- 4 gabalėlių baltos duonos;
- 250 ml pieno;
- 1 kg smulkintos jautienos su kiauliena;
- 500 g smulkintos kiaulienos;
- 3 vnt. kiaušinių;
- 3 šaukštelių Vorčesterio padažo;
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukšto raudonėlių;
- 20 g petražolių;
- 1 šaukštelio druskos;
- 0,5 šaukštelio pipirų.
Padažui reikės:
- 200 g pomidorų padažo;
- 2 šaukštų medaus;
- 2 šaukštų obuolių acto.
Garnyrui reikės:
- 400 g šaldytų šparaginių pupelių.
Kaip gaminti
Svogūną nulupkite ir susmulkinkite. Duonos minkštimą sutrupinkite ir suberkite į dubenį su pienu. Tada sudėkite susmulkintus svogūnus ir faršą, įmuškite kiaušinius, įberkite raudonėlių, druskos ir pipirų, paskaninkite Vorčesterio padažu, kapotomis petražolėmis. Labai gerai viską išmaišykite.
Pasiruoškite padažą. Dubenyje sumaišykite visus išvardytus produktus.
Kepimo formą ištepkite alyvuogių aliejumi, sudėkite paruoštą mėsą, ją suformuokite, aptepkite padažu (sunaudokite visą) ir dėkite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 60–80 min. Prieš patiekdami palikite atvėsti 10 min.
Kitame puode užvirkite vandenį, suberkite šparagines pupeles ir virkite jas apie 8–10 min. Nukoškite ir nusausinkite.
Netikrą zuikį patiekite su šparaginėmis pupelėmis.