Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, tokia kasdienio vartojimo prekė kaip aliejus, pagardintas žolelėmis, įvairiais prieskoniais, vaisių žievelėmis ar aitriosios paprikos dribsniais ir supilstytas į dailius stiklinius buteliukus, ras vietą kiekvienoje virtuvėje ir paskanins kasdienius patiekalus.
Verta pasinaudoti nuolaidomis
Nors galima nusipirkti pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, jau paskaninto įvairiomis žolelėmis, pasak kulinarijos technologės L.Barčaitės, paprasta ir patiems jį pagardinti namuose, taip suteikiant išskirtinį skonį bei aromatą.
„Tokiu aliejumi galėsite gardinti ne tik salotas, bet ir sriubas, troškinius, košes, marinuoti kepsnius. Aliejų galima ruošti šaltuoju arba karštuoju būdu.
Gaminant šaltuoju būdu prieskonius reikia užpilti aliejumi, indą sandariai uždaryti ir 2 savaites palaikyti vėsioje tamsioje vietoje. Aliejui supilstyti namie paieškokite gražių stiklinių buteliukų. Taip pat verta panaudoti ir įdomesnių formų turimus stiklainėlius: įpilti į juos geros kokybės alyvuogių aliejaus ir įmerkti kelias rozmarino, čiobrelių ar baziliko šakeles. Per šį laiką aliejus prisigers skonių ir taps dar gardesnis. O dailus buteliukas, supakuotas į peršviečiamą popierių, aprištas virvele, prie kurios galima pritvirtinti savo rankomis sukurtą etiketę, tikrai pradžiugins artimuosius“, – nebrangiomis artėjančių švenčių dovanų idėjomis dalijasi L.Barčaitė.
Gaminant karštuoju būdu, aliejus pakaitinamas, o tuomet į jį suberiamos išdžiovintos prieskoninės žolelės. Kai aliejus atvėsta, jį reikia perkošti į sterilizuotą indą, kuriame ketinate vėliau laikyti, ir sandariai uždaryti: „Su rozmarinais bei čiobreliais paskanintu aliejumi galima išsikepti gardžios itališkos duonos fokačijos, aštresniais prieskoniais gardintas aliejus tiks mėsos patiekalams, o bazilikais praturtintas aliejus tradiciškai derės prie salotų.“
Kaip atskirti ir laikyti kokybišką aliejų
Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kokybišką alyvuogių aliejų padeda atskirti ne tik produkto kaina: „Ragaujant aliejų turi būti juntami įvairūs aromatai: prieskoninių žolelių, citrusinių vaisių ar riešutų skoniai. Alyvuogių aliejaus kokybė priklauso nuo daugybės kriterijų: alyvuogių veislės, klimato, dirvožemio, tinkamo drėgmės ir saulės kiekio ar laiko, kada alyvuogių derlius buvo renkamas ir kokiu būdų jos buvo išspaustos. Iš pernokusių alyvuogių galima išspausti daugiau aliejaus, tačiau taip mažėja paties produkto kokybė.
Šie kriterijai lemia, kad kokybiškas alyvuogių aliejus įprastai būna brangesnis. Visgi kaina nėra vienintelis kriterijus. Rekomenduojama rinktis tamsesnėje stiklo pakuotėje išpilstytą alyvuogių aliejų. Tai padeda išvengti šviesos daromo poveikio produktui ir ilgiau išlaikyti jame esančias vertingas medžiagas.“
Pasak ekspertės, atidarius aliejaus butelį prasideda oksidacijos procesas, kuris ilgainiui keičia alyvuogių aliejaus skonines savybes, todėl ypač tyrą alyvuogių aliejų rekomenduojama suvartoti per mėnesį.
„Alyvuogių aliejaus taip pat nerekomenduojama laikyti prie karščio šaltinių ar šaldytuve, nes aliejus jautriai reaguoja į ženklų temperatūros svyravimą. Idealu alyvuogių aliejų laikyti kambario temperatūroje ir kiek tamsesnėje vietoje“, – patarimais dalijasi O.Suchočeva.
„Rimi“ siūlo patiems pasigaminti Kalėdų dovanas ir po eglute padėti įvairiomis žolelėmis, prieskoniais bei aštriais pipiriukais gardintą aliejaus butelį.
Šventinis prieskonių aliejus
Reikės:
- 1 stiklinės aliejaus;
- 2 cinamono lazdelių;
- 7 gvazdikėlių;
- 7 anyžių žvaigždučių.
Kaip gaminti
Į stiklainį supilkite aliejų, suberkite prieskonius, sandariai uždarykite dangteliu ir palaikykite porą savaičių.
Toks prieskoniais kvepiantis aliejus tiks žiemos švenčių kepiniams: meduoliams, keksams ir pyragams kepti.
Universalus aromatingas aliejus
Reikės:
- 500 ml alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukšto džiovintų bazilikų;
- 1 šaukšto džiovintų petražolių;
- 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių;
- 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
- 1/2 arbat. š. džiovintų rozmarinų;
- 1 šaukštelio juodųjų pipirų.
Kaip gaminti
Keptuvėje truputį pašildykite visus prieskonius, kad išsiskirtų daugiau aromato, tuomet suberkite į butelį ir užpilkite alyvuogių aliejumi. Toks aliejus skanus su itališka duona, sūriu, alyvuogėmis.
Aliejus su aitriąja paprika
Reikės:
- 500 ml alyvuogių aliejaus;
- 4 šaukštų aitriosios paprikos dribsnių.
Kaip gaminti
Aitriųjų paprikų dribsnius šiek tiek patraiškykite, aliejų pašildykite ant nedidelės kaitros ir suberkite į jį aitriųjų paprikų dribsnius. Pakaitinkite dar keletą minučių. Atvėsinkite ir supilkite į butelį. Toks aliejus tiks mėsos patiekalams, picoms, daržovėms pagardinti.
Skanaus!