Kad ruoša būtų ir patogesnė, ir greitesnė, verta žinoti, kokioms konkrečioms pjaustymo užduotims kokius peilius naudoti.
Dažnam iškyla klausimas: rinktis pavienius peilius ar jų rinkinį? Vieno atsakymo į šį klausimą nėra, mat peilių pasirinkimas – labai individualus klausimas, o jo atsakymas priklauso nuo maisto gaminimo pažangos lygio.
„Jei nesate aistringi šefai, didelė tikimybė, kad jums pakaks vos kelių tipų peilių. Juos galima įsigyti kiekvieną atskirai, parduotuvėje įvertinus tiek rankenos patogumą, tiek kainą – o peilių kainos prasideda vos nuo euro. Kita vertus, kai kulinariniai įgūdžiai yra labiau pažengę, verta rinktis iškart su stovu parduodamus gausesnius rinkinius, mat jau žinosite, kaip panaudoti kiekvieną peilį“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
3 svarbiausi peiliai
Pasak Brigitos Baratinskaitės, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės, yra trys peilių tipai, kurie turėtų būti kiekvienoje virtuvėje.
Pirmasis – universalus nedidelis peilis, skirtas daržovėms ar vaisiams lupti ir pjaustyti. Tai maždaug 15 cm geležtės įrankis, kuris būna bene dažniausiai naudojamas. Jo geležtė ties pagrindu paprastai nėra platesnė už rankeną.
Antrasis – šefo peilis, turintis šiek tiek storesnius ir patvaresnius ašmenis. Juo galite tiksliai ir greitai supjaustyti kietesnius produktus, pavyzdžiui, burokėlius ar mėsą. Paprastai geležtė būna 20–25 cm ilgio ir ties pagrindu platesnė už rankeną. Plačiais jo ašmenimis patogu maisto gabalėlius perkelti nuo pjaustymo lentos į keptuvę ar puodą.
Trečiasis tipas yra peilis su dantyta geležte, kuris naudojamas duonai raikyti. Šie į pjūklą panašūs dantukai užtikrina, kad duonos ar bandelių pluta nebūtų suplėšyta, o jų minkštimas – perpjautas, o ne sutraiškytas. Geležtė būna gana ilga, todėl galėsite supjaustyti net plačią duoną jos nesuspausdami.
Naudingi papildomi peiliai
„Turint šį „startinį trejetą“, kitus peilius reikėtų rinktis atsižvelgiant į savo maisto gamybos įpročius – patariu įsivertinti, kokius produktus jums dažniausiai prireikia pjaustyti“, – sako B.Baratinskaitė.
Jeigu mėgstate gaminti žuvį, jums pravers vadinamasis filiavimo peilis su ilga ir plona geležte. Juo daromi pjūviai – tikslūs ir galingi, todėl supjaustyti filė gabaliukais yra viena juokas. Lanksti geležtė leidžia ir nesunkiai išpjauti pačią filė.
Sunkesniems darbams atlikti virtuvėje pravers storas ir masyvus kapoklis. Naudodami jį lengvai susidorosite su mėsos pjaustymu, net jeigu ši bus ir su kaulu.
Jeigu jūsų meniu dominuoja vaisiai ir daržovės, juos dažnai lupate, šį darbą palengvins specialus peilis. Jis yra nedidelis, o smaili jo geležtė paprastai būna 5–12 cm ilgio. Šiuo peiliu taip pat galite pjaustyti vaisius ir daržoves griežinėliais arba juos smulkinti.
Didesnes ir ilgesnes daržoves, pavyzdžiui, agurkus ar morkas, patogiausia nulupti su skustuku. Jis ne tik pašalina daržovių odelę, bet ir visus netobulumus, esančius iškart po jos paviršiumi.
Virtuvėje praverčia ir „Santoku“ peilis – japoniškas šefo peilis, kuris šiek tiek skiriasi nuo įprasto. Jis taip pat skirtas mėsai, žuviai, daržovėms, tačiau yra kiek lengvesnis, trumpesnis, o geležtės forma – kitokia. Šios savybės, B.Baratinskaitės teigimu, padeda lengviau atlikti pjaustymo, kapojimo ar smulkinimo darbus virtuvėje.
Praktiški, bet ne pirmos būtinybės
Jeigu esate sūrių mėgėjas, verta investuoti į jų pjaustymui skirtus specialius peilius. Pavyzdžiui, minkšti sūriai linkę prilipti prie ašmenų, todėl jiems geriausiai tinka peilis su mažomis skylutėmis, neleidžiančiomis prilipti.
Kietajam sūriui (pavyzdžiui, „Džiugui“, parmezanui ar čederiui) skirti peiliai turi turėti labai tvirtus ir kokybiškus ašmenis, todėl jų rankena būna ilgesnė už ašmenis, o patys peiliai dažnai primena nedidelius kapoklius arba trikampius ašmenis (kartais su skyle).
Smaližių namuose vietą atrastų specialus tortų peilis. Nors jų būna įvairių, populiariausi yra peiliai -mentelės, kuriais patogu ir atpjauti desertą, ir jo gabalėlį iškart perkelti į lėkštę.
Kokia medžiaga geriausia?
Pasak B.Baratinskaitės, dauguma virtuvinių peilių gaminami iš nerūdijančio plieno. Jis atsparus mechaniniams pažeidimams ir kartu lengvai galandamas, tad tai galima patiems padaryti namuose. Anglinis plienas yra toks pat kietas, tačiau, kita vertus, pasižymi prastesnėmis antikorozinėmis savybėmis.
„Nereikia peilių galąsti po ar prieš kiekvieną naudojimą. Plieno peilius reguliariai naudojant, tą pakanka padaryti maždaug kartą per mėnesį. Tik nesinaudokite senelių patarimais – jeigu galąsite peilius vieną į kitą ar į keramikinį puodelį, padarysite jų geležtėms žalos. Ekonomiškiau yra ne vis keisti apgadintus peilius naujais, o įsigyti specialių galąstuvą. Juo labiau, kad jis yra prieinamas kiekvieno kišenei – parduotuvėje pigiausias tekainuoja 3 eurus“, – pažymi maisto gamybos ekspertė.
Tuo metu keraminiai peiliai yra itin patvarūs ir ilgai išlieka aštrūs, tačiau juos jau turės pagaląsti profesionalas. Taip pat ilgaamžiškumu pasižyminčius titano peilius galite galąsti patys, tačiau tam reikia įgūdžių.
Kaip elgtis, kad peiliai tarnautų ilgiau
Kad peiliai namuose tarnautų ilgiau, pakanka laikytis vos kelių paprastų taisyklių. Viena jų – po galandimo peilį visada nuplaukite karštu vandeniu ir nusausinkite.
„Taip pat niekada nepalikite nešvaraus peilio nenuplauto ilgam, nes sudžiūvę maisto likučiai kenkia plienui. Po plovimo peilį kruopščiai nuvalykite, nes plienas nemėgsta drėgmės“, – įspėja žinovė.
Nors kai kuriuos peilius galima plauti indaplovėje, ji pataria visgi geriau tą daryti rankomis – tuomet peiliai ilgiau išliks aštrūs. Tačiau jei peilius plaunate indaplovėje, įsitikinkite, kad jie nesiliečia su kitais daiktais, nes tai gali pažeisti ašmenis.
Stalčiuje gulintys ir prie kitų įrankių vis besiliečiantys peiliai tampa bukesni, todėl geriau juos laikyti ant magnetinio strypo, kurį galima pritvirtinti prie sienos, arba dėti į specialų į medinį ar bambukinį stovą.