Ir nors atrodytų, jog pagaminti plaktą kiaušinienę ar išsikepti kiaušinį nesunku, tam tikros klaidos gali visa tai sugadinti.
Šias klaidas išvardijo „Tasting table“.
Skaitykite – ir galbūt išmoksite vienos ar kitos gudrybės, kaip paruošti patį skaniausią patiekalą iš kiaušinių.
1. Pilate kiaušinius į per karštą keptuvę
Tai turbūt pati dažniausia klaida, dėl kurios kiaušinienė nebūna tokia gardi, kokia turėtų būti. Ją perkepus valgysite beskonę masę, primenančią kramtomąją gumą.
Svarbiausia yra nekepti kiaušinių per aukštoje temperatūroje, nes kiaušinio baltymas iškepa greičiau nei trynys, ir kiaušinienėje neliks kreminės tolygios tekstūros, dėl kurios ji taip mėgstama visame pasaulyje.
Kiek mažesnis nei vidutinis karštis yra tinkamiausias norint pasigaminti prabangios ir minkštos plaktos kiaušinienės. Tad jeigu keptuvė įkaito per daug, kuo greičiau sumažinkite temperatūrą.
Neskubėkite ir toliau, kad ir kaip norite kuo greičiau pavalgyti: sumažinus temperatūrą toliau kepkite ramiai ir lėtai – stebėdami kontroliuokite kepimą pagal jūsų mėgstamą iškepimo lygį.
2. Kepate, kol kiaušinienė visiškai iškeps
Iš tiesų kiaušinienę ar kepamus kiaušinius reikėtų nukelti nuo ugnies, kai jie dar šiek tiek nebaigę kepti. Mat net ir nukėlus nuo ugnies jie toliau kepa, palaikomi sukauptos šilumos ir karštos keptuvės.
Nukelkite keptuvę nuo kaitros, kai kiaušinienė vis dar atrodys per skysta. Palaikykite minutę keptuvėje – užteks karščio, sklindančio nuo keptuvės dugno, kad ji galutinai iškeptų. Tas pats galioja ir kepant kiaušinius.
3. Nepakankamai išplakate kiaušinius
Jei nepakankamai išplakate kiaušinius, tikriausiai nesate pasigaminate restoraninės kokybės plaktos kiaušinienės. Svarbiausia yra visiškai išplakti juos dubenyje dar prieš supilant į keptuvę. Plakant į masę patenka oras, todėl kiaušinienė tampa puri.
4. Naudojate per mažai riebalų
Jei netaupysite ir nebijosite riebalų, kiaušiniai ne tik neprilips prie keptuvės – jie bus skanesni. Kai kurie virėjai kepamą kiaušinį nuolat šlaksto ištirpusiais riebalais – tuomet kiaušinis kepa ir iš apačios, ir iš viršaus, o rezultatas – skanesnis.
Tik, žinoma, prisiminkite trečiąją taisyklę: nekepkite jų tol, kol jūsų akimis jis atrodys iškepęs. Nuo kaitros nukelkite anksčiau.
5. Kepate netinkamo dydžio keptuvėje
Jeigu kepate kiaušinienę iš poros kiaušinių, nėra jokio reikalo naudoti 28 centimetrų skersmens keptuvės. Plačiai pasklidusi kiaušinienė bus plonesnė, todėl gali perkepti, pridegti ir tikrai praras purumą.
Jeigu kepate kiaušinienę iš dviejų–trijų kiaušinių, geriausia naudoti maždaug 20 cm skersmens keptuvę. Jeigu tokios neturite – tiks ir nedidelis puodas ar prikaistuvis.
6. Pagardinate netinkamu metu
Taip, netgi tai, kaip ir kada pasūdote kiaušinių patiekalą, gali būti klaida. Kai kurie žmonės mano, kad geriausia gardinti kiaušinienę prieš gaminant, o kiti virėjai gardina tiktai iškeptą kiaušinienę, teigdami, kad tai suteikia daugiau skonio.
Tačiau, kaip rašoma „Bon Appétit“, kiaušinius sūdant plakimo metu, gaunama minkštesnė kiaušinienė. Prieskoniai turi daugiau laiko įsigerti į masę.
Patartina įberti druskos likus 15 minučių prieš gaminant. Nesvarbu, ar turėsite tiek laiko laukti, ar ne, bet pagardinę kiaušinius prieš kepant galite pasiekti geresnių rezultatų.