Slyvų pyragas – vienas populiariausių rudeniškų desertų. Jį mėgsta tiek suaugę, tiek vaikai. Be to, tai puikus būdas į racioną įtraukti slyvų, o žinodami kelias gudrybes, šį desertą pasigaminsite greitai ir nesudėtingai.
„Ruduo – slyvų metas, todėl nenuostabu, kad šie kaulavaisiai dažnai atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose. O būtent rugsėjo mėnesį jų ir perkama daugiausiai. Jas pirkėjai renkasi pagal skonį – mėlynąsias, geltonąsias bei rausvąsias. Iš jų didžiausio dėmesio sulaukia nuo seno pamėgtos mėlynosios slyvos“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris, sako, kad nors slyvų pyrago kilmė iki galo aiški nėra, manoma, kad pirmiausia šis desertas plačiai paplito Anglijoje. Laikui bėgant jis išpopuliarėjo Italijoje ir kitose Europos šalyse.
„Skirtingose šalyse šis nepaprasto skonio desertas turi skirtingas gaminimo ypatybes. Pavyzdžiui, Anglijoje jis dažniau gaminamas iš džiovintų slyvų, kurios derinamos su kitais džiovintais vaisiais: razinomis, abrikosais. O Italijoje naudojamos šviežios slyvos, kurios derinamos su vanile, citrusinių vaisių sultimis, cinamonu“, – pasakoja T.Lauvray ir dalijasi žingsniais, kuriuos sekdami išsikepsite nepaprasto skonio šviežių slyvų pyragą.
4 paprasti žingsniai, kaip išsikepti slyvų pyragą
Pasiruoškite įdarą. Išraiškingo skonio įdaras – vienas pagrindinių slyvų pyrago elementų. T.Lauvray sako, kad jį paruošti nesudėtinga. Be to, slyvų pyrago įdarui reikės vos kelių ingredientų: nuluptų ir supjaustytų slyvų, sviesto, šlakelio citrinos sulčių bei tarkuotos citrinos žievelės, puodelio cukraus, žiupsnelio druskos, kardamono bei cinamono.
Gaminant įdarą pirmiausia reikėtų įkaitinti gilią keptuvę ar puodą, tuomet sudėti sviestą, pjaustytas slyvas, užpilti jas cukrumi, prieskoniais bei citrinos sultimis. Palaukti, kol puode ar keptuvėje atsiradęs skystis šiek tiek nugaruos, ir viską apibarstyti tarkuota citrinos žievele.
Įdarą galite pasiruošti ir iš anksto – mat jį į pyrago tešlą dėti galite tiek karštą, tiek jau pravėsusį. Be to, jeigu paruošėte per daug įdaro – galite jį užšaldyti.
Tešla. Tešlai pasigaminti reikės 275 g miltų, 130 g sviesto, 2 kiaušinių trynių, žiupsnelio druskos, miltelinio cukraus. Pirmiausia dideliame inde sumaišykite visus sausus ingredientus. Sviestą supjaustykite kubeliais ir rankomis sumaišykite su miltais. Tuomet sudėkite 2 kiaušinių trynius, viską gerai išminkykite, susukite į maistinę plėvelę ir apie pusvalandį pašaldykite šaldytuve. Galiausiai tešlą iškočiokite. Jei visos paruoštos tešlos nesunaudosite iš karto, ją galite užšaldyti ir panaudoti po kelių dienų ar savaičių.
Pyragą palaikykite šaldytuve. Prieš dedant pyragą į specialią kepimo formą, ją reikėtų ištepti sviestu. Tuomet formą iškloti ir gražiai iš visų kraštų aplipdyti tešla, į vidų pilti paruošą įdarą. Iš likusios tešlos padaryti plonas juosteles ir gražiai jomis apdėlioti pyrago viršų. Galiausiai dar vieną kiaušinio trynį, šlakelį pieno ir cukraus pudrą reikėtų sumaišykite atskirame dubenyje ir išplakti. Gautu mišiniu patepti tešlą ir pyragą dar pusvalandį palaikyti šaldytuve, kad jis sustandėtų.
Kepimas. Taip paruoštą pyragą kepti reikėtų iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Vėliau kaitrą sumažinti iki 180 laipsnių ir kepti dar apie pusvalandį.
Paruoštą pyragą T. Lauvray rekomenduoja gausiai apibarstyti cukraus pudra ir palikti pravėsti, patiekti su plakta grietinėle arba mėgstamos rūšies ledais.