Juos galime pasigaminti ir iš kiekvieno namuose randamų daiktų, tokių, kaip kiaušinių dėžutės, silikoninės keksiukų formelės ar mažos stiklinaitės.
O kulinarijos technologė dalijasi patarimais, ką galime dėti į ledukus, kad jie džiugintų akis ir pagražintų vandenį ar bet kokį kokteilį.
Išaugo ledukų pardavimai
Atėjus vasaros karščiams šiltus gėrimus atidedame į šalį ir renkamės gaivesnius. Šaltieji gėrimai padeda apsisaugoti nuo dehidratacijos ir puikiai atgaivina, todėl tai geras pasirinkimas troškuliui numalšinti. Be jokios abejonės, pats tradiciškiausias būdas gėrimus atvėsinti – naudoti ledukus. Dėl jų gaivieji gėrimai gali ne tik greitai atvėsti, bet ir įgauti norimą skonį.
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Olgos Abramovos, vasarą ženkliai išauga vandens ledukų pardavimai: „Šiemet pardavimų pikas prasidėjo nuo gegužės mėnesio, o pernai jį stebėjome gegužės–liepos mėnesiais, kai vargino didieji vasaros karščiai ir žmonės norėjo skubiai atsivėsinti, tačiau laiko ir galimybių patiems užsišaldyti ledukų nebuvo. Mūsų parduotuvėse ledo kubeliai yra supakuoti 1 kg arba 500 g pakuotėse, kurias patogu vežtis į gamtą, svarbu nepamiršti šaltkrepšio.“
Tiesa, būnant namuose karštą vasaros dieną iki parduotuvės eiti nesinori, tad ledukų greitai galime užsišaldyti ir patys – tam nebūtinos specialios formelės.
Ledukų formelės iš kiaušinių dėžučių
Jei šaldiklyje neturite ledukų, o namuose nėra formelių jiems pasigaminti, ledukų gamybai puikiai tiks ir namuose esantys daiktai, kuriuos galime panaudoti ne kartą.
„Tikriausiai kiekvieno namuose be vargo rasime kiaušinių dėžutę, kuri puikiai tiks ledo kubeliams pasigaminti. Tam geriau naudoti plastikines, tvirtesnes kiaušinių dėžutes, bet vienkartiniam panaudojimui puikiai tiks ir popierinės. Kiaušinių dėžutę išplaukite, dezinfekuokite bei pusiau užpildykite vandeniu ir padėkite į šaldytuvą – greitai turėsite tobulus ledo kubelius. Tačiau pasirūpinkite, kad dėžutėje nebūtų maisto likučių ar nemalonaus kvapo, nes priešingai nei daugelis galvoja, užšaldymo procesas nepanaikina blogų kvapų“, – pataria O.Abramova.
Pasak jos, kitas ledo kubeliams gaminti naudingas daiktas yra kepimo formelės: „Jei namuose turite nedidelių silikoninių keksiukų ar šokolado formelių, galite jas išvalę drąsiai pilti vandenį ir taip pasigaminsite puikiausius ledukus. Svarbu vandens pilti nedaug, nes per dideli ledukai gali netilpti į stiklinę.“
Jei po ranka neturite jokių formelių ar kiaušinių dėžučių, gražius „sferinius“ ledo kubelius galite pasigaminti mažose stiklinaitėse. „Tik būkite atsargūs, kad jos nesudužtų, kai ateis laikas ledukus išimti. Yra ir viena gudrybė: kad ledas lengviau atsilaisvintų, iš pradžių stikliuką pakiškite po karšto vandens srove. Taip galėsite saugiai „išformuoti“ kubelius“, – pataria O.Abramova.
Ledukų priedai – ne tik papuošimui, bet ir skoniui paįvairinti
Kaip teigia „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė, geras ledas turi būti skaidrus kaip stiklas, tad burbuliukai ar baltos dėmės, kurias kartais turi namuose gaminti ledukai, nėra geras ženklas: tai oras, susimaišęs su druskomis ir mineralais. Norint pasigaminti kokybiškus ir skaidrius ledukus, reikalingas pagrindinis elementas – grynas, geros kokybės vanduo.
Pasak kulinarijos technologės, prieš užšaldant ledukus į vandenį galima įdėti po uogą, mėtų lapelį, agurkų riekelę, apelsino ar citrinos žieveles: „Tuomet ledukas bus ne tik šaldymo priemonė, bet ir kokteilio papuošimas ar geriamojo vandens paskaninimas. Jei norisi dar originalesnių ledukų, galima užšaldyti sulčių ar kavos kubelius.“
Populiarėja ir ledo kubeliai su įvairiais užšaldytais inkliuzais, tokiais, kaip gėlių žiedai. Tačiau L.Barčaitė įspėja, kad jei į ledukus dedame žoleles ar gėles, jos turėtų būti tinkamos valgyti. Taip pat derėtų nepamiršti, jog viską, ką dėsime į ledukus, prieš tai reikėtų gerai nuplauti po šaltu vandeniu.
„Šis būdas, kai į ledo kubelius dedamos uogos, vaisiai, gėlių žiedlapiai arba įvairios žolelės, ne tik išradingai papuošia šventinius gėrimus, bet ir padeda išgerti daugiau vandens. Be to, tokie spalvoti ledukai ypač patrauklūs vaikams, kuriems išgerti daugiau skysčių gali būti sudėtingiau, o tai labai svarbu mūsų organizmui, ypač karštomis vasaros dienomis. Įvairūs užšaldyti inkliuzai ledukuose ne tik džiugins akis ir papuoš gėrimus, bet ir juos paskanins, tad galite drąsiai į ledukų indelius dėti metų, rozmarinų, ramunėlių žiedlapių, įvairių uogų ar citrusinių vaisių“, – pataria kulinarijos technologė.