Bananai – vieni populiariausių vaisių, tačiau pernokę tampa ne tik nepatrauklūs, bet ir per saldūs, sprangūs ir sausi.
Yra keletas būdų, padedančių kontroliuoti jų nokimo procesą. Teigiama, kad jie padeda išsaugoti geltonus bananus net iki dešimties dienų.
Express.co.uk apie tai kalbėjosi su Gary Ellisu, sveikatos konsultacijų ir mokymų įmonės „Safety“ direktoriumi.
„Bananai noksta išskirdami etileno dujas. Viena iš pagrindinių bananų laikymo taisyklių yra laikyti juos atokiau nuo kitų vaisių ar daržovių, tokių kaip persikai, obuoliai, avokadai, figos. Būdami šalia jų bananai noksta sparčiau“, – pasakojo G.Ellisas.
Kitas jo patarimas – bananus laikyti ne vazoje ar lėkštėje, o pakabintus, kad apie juos laisvai cirkuliuotų oras ir išskaidytų išsiskyrusias etileno dujas.
Trečias metodas, kuris taip pat sėkmingai stabdo bananų nokimą – maistine plėvele apvynioti jų kotelius. Galima apvynioti kiekvieno banano kotelį atskirai, galima apvynioti ir visą kekę.
„Taip bananai ilgiau išliks švieži, nes plėvelė sulaiko etileno dujas“, – pažymėjo ekspertas.
Žinoma, bananus galima ir šaldyti, ypač jei nespėjate jų suvartoti, o išmesti nesinori. Tačiau svarbu juos užšaldyti tuomet, kai jie bus visiškai prinokę. Jei užšaldysite per anksti, išliks žali, o jei per vėlai – bus parudavę.
G.Ellisas taip pat pasiūlė dar vieną išeitį, kaip sumažinti bananų švaistymą: jeigu bananai parudavo anksčiau, nei tikėjotės, iš jų visada galima išsikepti bananų duonos.