Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai švaros namuose palaikyti nepamiršta net ir vasarą, o įvairiausios valymui skirtos prekės šiuo sezonu išlieka populiarios.
Šaldytuvą svarbu ne tik švariai išsivalyti, bet ir žinoti, kaip tvarkingai susidėti maisto produktus.
Kad įvairiausi produktai kokybiški išliktų kuo ilgiau, svarbu pasidomėti, kur ir kaip juos laikyti. Pavyzdžiui, pieno šaldytuvo durelėse laikyti nederėtų, o etileną išskiriančius vaisius ir daržoves reikėtų laikyti atokiau nuo kitų sodo bei daržo gėrybių.
„Iki“ dalijasi ir dar keliais patarimais, kurie padės praktiškai susitvarkyti šaldytuvą.
Ką kur dėti?
Neprikraukite pilno šaldytuvo. Kai dėliojate produktus į šaldytuvo lentynėles, neužblokuokite oro cirkuliacijos srautų. Idealiu atveju prikraukite 2/3 šaldytuvo tūrio.
Palaikykite tinkamą temperatūrą. Šaldytuve nuolat reikėtų palaikyti 0-5 laipsnių temperatūrą. Tokioje temperatūroje šaldytuve neįsiveis pelėsiai ir bakterijos.
Viršutinė lentyna. Viršutinė šaldytuvo lentynėlė tinkamiausia produktams, kuriuos dažnai naudojate. Tokiems, kaip jogurtas, sviestas, sūris, grietinė, dešros ar pietų likučiai.
Durelės. Durelės patogiausios produktams, kurie lengvai neišsipila, tokiems kaip uogienės, gazuoti gėrimai, sultys, pomidorų padažas, majonezas. Nelaikykite pieno šaldytuvo durelėse, kadangi tai šilčiausia dalis šaldytuve. Pieną geriausia laikyti vidurinėje lentynėlėje, kur temperatūra pastovesnė ir vėsesnė.
Apatinė lentyna. Apatinę lentynėlę naudokite žuviai ir mėsai. Tai šalčiausia šaldytuvo vieta, taigi mažiau rizikos, jog maistas suges ar jo skystis ištekės ant produktų apačioje.
Stalčiai. Šaldytuvo stalčiukai yra skirti daržovėms ir vaisiams, tačiau juos laikykite atskirai. Stalčiaus dugne visada patieskite popierinių rankšluosčių, ypač jei juose laikote lapines daržoves, kurioms kenkia drėgmė.
Etilenui jautrius produktus laikykite toliau nuo jį išsiskiriančių produktų. Obuolius, kriaušes, persikus, bananus, slyvas, melionus, mangus – laikykite toliau nuo kitų sodo ir daržo gėrybių, mat jie išskiria daugiausiai etileno, kuris skatina kitų vaisių ir daržovių gedimą. Svarbiausia juos patraukite nuo paprikų, salotų lapų, žalumynų, smidrų, brokolių, Briuselio kopūstų, žiedinių kopūstų, žaliųjų žirnelių, kurie etilenui yra itin jautrūs.
Įdėkite į popierinius maišelius. Prieš dedant į šaldytuvą kopūstus, salierus, artišokus ir grybus reikėtų sudėti juos į popierinį maišelį. Tuomet šie ilgiau išsilaikys kokybiški.
Ko nereikėtų laikyti šaldytuve. Pomidorus, morkas, bananus, apelsinus, avokadus, medų, alyvuogių aliejų, bulves, tropinius vaisius, svogūnus, česnakus, reikėtų laikyti ne šaldytuve, o kambario temperatūroje.