Sultingos ir itin gardžios uogos puikiai dera prie įvairių salotų, košių, blynų, o desertai su šiomis uogomis būna pasakiško skonio.
UAB „Augma“ pardavimų vadovas Jonas Giedraitis teigia, kad šilauogės ne tik gerina regėjimą, bet jose yra ir gausybė vitaminų, jos yra tikras antioksidantų šaltinis.
Atlikti tyrimai atskleidžia, kad šilauogėse antioksidantų kiekis yra penkis kartus didesnis už tą, kuris susikaupia tokios pat masės žirniuose, morkose, obuoliuose ar žiediniuose kopūstuose.
Bendrovės atstovas dalijasi naudingu patarimu: „Turbūt esate girdėję, kad turėtumėte plauti šviežias uogas (įskaitant ir šilauoges) tik prieš jas valgant, nes drėgmė sutrumpina jų galiojimo laiką.
Iš tiesų uogose yra pelėsių sporos, dėl kurių jos greičiau sugenda ir šis pelėsis gali išplisti visame uogų krepšyje. Panaikinkite nešvarumus pamerkę uogas į vandenį su actu, po to nusausinkite uogas ir laikykite vėsioje vietoje.“
Keksiukai su šilauogėmis
Reikės:
- 125 g šilauogių,
- 1 žaliosios citrinos,
- 300 g miltų,
- 2 a. š. kepimo miltelių,
- 75 g cukraus,
- 0,5 a. š. vanilinio cukraus,
- 100 g sviesto,
- 100 g graikiško jogurto,
- 100 ml saulėgražų aliejaus,
- 2 kiaušinių,
- žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sumaišykite dubenyje cukrų, miltus, kepimo miltelius, druską ir vanilinį cukrų. Kitame dubenyje sumaišykite ištirpintą sviestą, graikišką jogurtą, saulėgrąžų aliejų ir kiaušinius.
Sumaišykite sausus ir šlapius ingredientus, užmaišykite tešlą. Į tešlą įspauskite 1 žaliosios citrinos sultis. Suberkite į tešlą šilauoges, išmaišykite.
Liko sudėti tešlą į keksiukų formeles ir kepti apie 20 min. Skanaus!
Greitas ir sveikas naminių ledų receptas be cukraus
Reikės (1 porcijai):
- 1 šaldyto banano,
- saujos šaldytų šilauogių (arba kitų uogų),
- 60 ml grietinėlės,
- 1 v. š. agavų sirupo.
Bananą supjaustykite riekelėmis, sudėkite į šaldymo maišelį ir dėkite į šaldiklį, kad sustingtų (galima pasiruošti iš anksto).
Šaldytus bananą, šaldytas uogas ir grietinėlę sudėkite į virtuvės kombaino indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Masė neturi būti skysta. Sudėkite į formą ir dėkite į šaldymo kamerą valandai. Skanaus!