Kaip išvengti šių bėdų ir paruošti iš tiesų skanias bulves, kurių plutelė būtų auksinė, o pačios bulvės tirptų burnoje?
Surinkome patyrusių šeimininkių ir šeimininkų patarimus, kaip kepti bulves, kad būtų idealios.
Bulvių veislė
Ne visos bulvės tinka kepti. Veislės, turinčios daugiau krakmolo, labiau tinka košei, nes bulvių riekelių paviršius neapskrus, riekelės lips viena prie kitos.
Jeigu norite, kad bulvės labiau apskrustų, supjaustytas perplaukite šaltu vandeniu – tai padės pašalinti šiek tiek krakmolo. Po to bulves gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Kaip pjaustyti
Bulvių gabalėliai gali būti bet kokios formos: pjaustykite skiltelėmis ar pagaliukais, kaip jums patinka. Svarbiausia, kad skiltelės ar pagaliukai būtų daugmaž tokio pat dydžio, kitaip mažesni iškeps greičiau.
Riebalai
Bulvėms kepti tinka bet koks virtuvėje naudojamas augalinis aliejus – jis neturi įtakos bulvių skoniui. Kepant bulves taukuose jų skonis šiek tiek keičiasi.
Į keptuvę įpylę aliejaus palaukite, kol jis įkais – virš keptuvės ims kilti lengvas dūmelis.
Baigdami kepti bulves į keptuvę įdėkite šaukštą sviesto – jis suteiks geresnio skonio.
Kepimas
Nepridėkite į keptuvę per daug bulvių – jos troškinsis, o ne keps. Geriausia, kai bulvės vienu sluoksniu dengia keptuvės dugną. Taip jos geriau keps, bus patogiau vartyti.
Subėrę bulves neskubėkite jų vartyti, leiskite apskrusti. Ir neuždenkite keptuvės dangčiu. Kepkite 5–7 minutes virš vidutinės ugnies, tik po to atsargiai apverskite.
Kepkite dar 5 minutes, po to dar kartą apverskite. Kartokite, kol bulvės bus apkepusios iš visų pusių.
Bendras kepimo laikas priklauso nuo kaitros, keptuvės ir bulvių veislės. Vidutiniškai bulvės iškepa per 20–25 minutes.
Kiti ingredientai
Bulves galima paskaninti pjaustytais svogūnais, pipirais, česnakais, petražolėmis, krapais.
Tačiau juos reikėtų dėti tik tam tikru metu. Jei naudosite svogūnus, neskubėkite jų dėti į keptuvę kartu su bulvėmis – svogūnai iškeps greičiau, tad rizikuojate juos sudeginti.
Idealiausia apkepti svogūnus aliejuje atskiroje keptuvėje ir sumaišyti su bulvėmis likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos.
Druska
Berti druską reikėtų ne anksčiau nei likus 5–7 minutėms iki kepimo pabaigos. Kodėl ne iškart? Druska ištraukia drėgmę, iš karto druska apibarstytų bulvių paviršius bus drėgnas, todėl bulvės neapskrus ir lips prie keptuvės.