Atrodytų, nėra nieko paprasčiau, kaip išvirti bulvių košę, tačiau kaip paruošti tokią košę, kuriai niekas neatsispirtų?
Svarbu nedaryti kelių klaidų. Štai jos.
Naudojate netinkamas bulves
Skaniausia košė prasideda nuo tinkamai parinktų bulvių. Net jeigu ir nemėgstate krakmolingų bulvių, kurios verdant subyra, košei rinkitės būtent jas. Krakmolas sugeria sviestą ir pieną, dėl to bulvių košė bus minkštesnė ir puresnė.
Kai kurie šefai restoranuose taiko kitą gudrybę: košei virti naudoja bent dviejų skirtingų veislių bulvės (vienos gali būti daugiau, kitos mažiau krakmolingos) – tuomet košė būna skanesnė.
Be bulvių, galima dėti bet kokių daržovių, kurias galima sutrinti – tai praturtina košės skonį. Morkos, salierai, ropės, saldžiosios bulvės ar net brokoliai – tai tik jūsų pasirinkimas.
Netinkamai supjaustote bulves
Smulkius gabalėlius, žinoma, lengviau sugrūsti, tačiau verdant jie sugeria daugiau vandens, ir košė gali būti vandeninga ir beskonė. Tad pjaustykite bulves maždaug 4x4 cm gabalėliais.
Bulves beriate į verdantį vandenį
Kai bulves suberiate į verdantį vandenį, iš išorės jos greičiau išverda nei viduje ir sugeria daugiau vandens. Jei norite geros košės, reikia, kad visos bulvės dalys išvirtų tuo pačiu metu.
Taigi, sudėkite bulves į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir tik tuomet dėkite ant viryklės.
Nepasūdote vandens
Kaip ir makaronai, bulvės sugeria ir vandenį, ir druską. Tad apie vandens pasūdymą galvokite kaip apie dar vieną galimybę paskaninti bulves.
Verdate pernelyg karštai
Kai puodas verda smarkiai burbuliuodamas, bulvės gali subyrėti. Užuot smarkiai virę leiskite vandeniui tik šiek tiek virti. Tai leis bulvėms išvirti tolygiau, o nuo to priklausys, kaip jos bus sugrūstos.
Paliekate išvirusias bulves vandenyje
Jei iš karto neturite laiko sutrinti košės, jokiu būdu nepalikite bulvių vandenyje. Nupilkite jį palikdami tik vos vos vandens ant dugno. Nukelkite nuo viryklės ir palikite uždengtą puodą kambario temperatūroje. Bulvės gali pastovėti dvi valandas, neprarasdamos skonio.
Prieš grūsdami košę pastatykite puodą ant viryklės, leiskite vandeniui užvirti, pakaitinkite bulves, tada nupilkite likusį vandenį ir sutrinkite bulves.
Grūdate neišdžiūvusias bulves
Ką tik nusunktos, bet gerai neišdžiovintos bulvės vis dar yra vandeningos. Košei to visiškai nereikia, tad ką daryti? Nusunktas bulves suverskite atgal į puodą ir dar minutėlę pašildykite virš lengvos ugnies.
Naudojate trintuvus ar kombainus
Bulvių košei sutrinti nenaudokite greitaeigių trintuvų ar kombainų, nes jais bulvės sutrinamos per smulkiai, ir gaunate lipnią tyrę, o ne purią ir minkštą košę.
Į košę pilate šaltą pieną
Pienas tiesiai iš šaldytuvo atšaldo bulves. Prieš pildami pieną šiek tiek jį pašildykite, tačiau neperkaitinkite.
Kuo paskaninti?
Be tradicinio sviesto ir pieno (ar grietinėlės), į bulvių košę galima dėti smulkiai pjaustytų žalumynų, trintų česnakų ar pakepintų svogūnų. Tačiau nedėkite kiaušinio, nes košė taps kietesnė.
Parengta pagal „Goodhouse“